• LIFE&STYLE

    Αυτή η στολή ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να νιώσετε 100 ετών


    Πιο βαρύς, πασχίζοντας σε έναν κόσμο με περιορισμένη όραση, ανίκανος να αποφύγω το κουδούνισμα στα αυτιά μου, γέρασα περίπου 50 χρόνια μέσα σε πέντε λεπτά σ’ αυτή την Παρουσίαση Ηλεκτρονικών για Καταναλωτές αυτή την εβδομάδα στο Λας Βέγκας.

    Στις 5 Ιανουαρίου, η ασφαλιστική εταιρία «Genworth Financial» παρουσίασε ένα ρομποτικό κοστούμι που δείχνει σ’ αυτούς που το φορούν πώς ακριβώς αισθάνεται ένας ηλικιωμένος.

    Το «R70i» δημιουργήθηκε από την εταιρεία σχεδιασμού «Applied Minds», της οποίας ο συνιδρυτής Bran Ferren είναι ο πρώην πρόεδρος της «Imagineers» της «Disney». Για να το δοκιμάσετε, θα πρέπει να φορέσετε κάτι που έχει την αίσθηση βρεγμένης στολής. Οι τεχνικοί στα παρασκήνια μου είπαν ότι είναι αναγκαία γιατί «πρόκειται να ιδρώσετε». Στη συνέχεια σας δένουν σφιχτά μέσα σ’ αυτό το κοστούμι, το οποίο ζυγίζει περισσότερο από ό,τι φαίνεται.

    Το σύστημα χρησιμοποιεί γιγάντια ακουστικά «Oculus» εικονικής πραγματικότητας για να εμποδίσει τη φυσική όραση και την ακοή σας, και τα αντικαθιστά με παραμορφωμένες εκδοχές της πραγματικότητας. Ήταν αρκετά δύσκολο γιατί δεν είχα εξ ολοκλήρου τον έλεγχο των κινήσεων μου. Ένας παρατηρητής με βοήθησε να προχωρήσω στον όροφο του συνεδριακού κέντρου.

    Ο Ferren με κράτησε όρθιο – ένα από τα λίγα πράγματα που μπορούσα να κάνω σε αυτό το κοστούμι – και ρώτησε τι μπορώ να δω. Χρησιμοποιώντας ένα ασύρματο σύστημα συνδεδεμένο με το κοστούμι, μείωσε σταδιακά το οπτικό μου πεδίο, θολώνοντας τις άκρες, μετά το κέντρο, και στη συνέχεια μου έδειξε πώς βλέπει κάποιος που έχει καταρράκτη.

    img_5292

    Έκανε το ίδιο και για την ακοή μου, πρώτα μου έδινε εμβοές, μετά τις επιβράδυνε και τέλος επαναλάμβανε τους ήχους που άκουγα στα ακουστικά, καθιστώντας δύσκολο να απαγγείλω ακόμα και τις λέξεις «Λόλα, να ένα μήλο».

    Στη συνέχεια, ήρθαν οι πραγματικές δοκιμές. Ο Ferren με έβαλε σε ένα διάδρομο, ζητώντας μου να περπατήσω με αργό ρυθμό. Ήταν δύσκολο, αλλά μπορούσα να το κάνω για λίγο. Ένα μόνιτορ μετέδιδε τον καρδιακό μου παλμό σε μια οθόνη δίπλα μου για να το βλέπουν όλοι. Στη συνέχεια ο Ferren μου «έδωσε» τα πόδια ενός 100χρονου, και είχα την αίσθηση ότι περπατούσα σαν να ήμουν μέχρι τη μέση σε λάσπη.  Οι καρδιακοί μου παλμοί κορυφώθηκαν.

    Άλλαξε τις ρυθμίσεις ώστε να μου δείξει πόσο δύσκολο είναι να περπατάς με ένα κατεστραμμένο γοφό, και παρέκκλινα προς την πλευρά του διαδρόμου. Ευτυχώς, τα βασανιστήρια της γήρανσης, τελείωσαν εκεί και επέστρεψα στην ημι – νεανική μου κατάσταση. Ο Ferren ρώτησε πώς αισθάνθηκα, και του είπα ότι τώρα φοβάμαι να γεράσω.

    «Η εναλλακτική λύση είναι πολύ χειρότερη», αποκρίθηκε.

    Ο στόχος της στολής, είπε ο Ferren, είναι να δείξουμε στους ανθρώπους ότι πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις επιπτώσεις της γήρανσης για τα άτομα που βρίσκονται κοντά μας. Είναι δύσκολο να συμπάσχετε με τον πόνο που δεν μπορείτε να δείτε, ή με την εξασθένιση που δεν είναι άμεσα εμφανής. Το «R70i» θα μπορούσε επίσης θεωρητικά να χρησιμοποιηθεί για το αντίθετο αποτέλεσμα, είπε: Για να επιστρέψει την κινητικότητα και τις αισθήσεις στους ηλικιωμένους.



    ΣΧΟΛΙΑ