Με μια ιστορία μέσα από την 26χρόνη πορεία του στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, επέλεξε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος να εξηγήσει γιατί αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ επικεφαλής της Bespoke SGA, σε συνάντηση με δημοσιογράφους νωρίτερα αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

1

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αναφέρθηκε στο παράδειγμα του ΛΑΕΚ, όπου πριν δύο τρεις δεκαετίες έγινε συμφωνία κοινωνικών εταίρων και δημιουργήθηκε ο οργανισμός από τον οποίο ένα ποσοστό από τις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές των εργαζομένων έμπαιναν σε έναν κουμπαρά για την μετεκπαίδευση των εργαζομένων.

Οι επιχειρήσεις δημιουργούσαν ένα ενδοεπιχειρησιακό πρόγραμμα, καταθέταμε αυτά τα χρήματα και ο τότε ΟΑΕΔ που ήταν διαχειριστής του λογαριασμού, έδινε στην εταιρεία τα χρήματα.

Στην πορεία οι επιχειρήσεις είτε γιατί καθυστερούσε ο ΟΑΕΔ τις εκκαθαρίσεις μαζεύτηκε μεγάλο ποσό χρημάτων. Περίπου 300 εκατ. ευρώ. Άρχισαν οι κυβερνήσεις να ζητούν χρήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς της Βέροιας που τους χτύπησε το χαλάζι.

Σιγά σιγά εξανεμίστηκαν τα χρήματα αυτά. Αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι αυτό δεν λειτουργούσε.

Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να φύγουν τα χρήματα από τον ΟΑΕΔ και αποφασίσαμε οι κοινωνικοί εταίροι να φτιάξουμε ένα δικό μας σύστημα για να μην διαφεύγουν τα χρήματα αυτά.

Κάποια στιγμή ψηφίστηκε η δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού το 2022. Ξεκινήσαμε πρόσφατα διαβουλεύσεις σε ανώτατο επίπεδο και σε τρεις συνεδριάσεις κλείσαμε το θέμα και δημιουργήσαμε τον ΕΛΕΚ.

Ξεκαθαρίσαμε το πώς θα διοικείται δεσμευτήκαμε ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 2% των εσόδων και πλέον πρόκειται για έναν οργανισμό που θα είναι για πολλά χρόνια γιατί ούτε η γενική συνέλευση των μετόχων δεν μπορεί να αλλάξει αυτά που έχουμε συμφωνήσει» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Αυτός είναι ο λόγος που κατεβαίνω υποψήφιος στον ΣΕΒ. Αν όλοι πούμε όχι, αν όλοι πούμε ότι δεν μπορούμε τότε ποιος και πώς;» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε δε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η βιομηχανία μεταξύ των οποίων, η πράσινη μετάβαση, η κλιματική κρίση, η έλλειψη ενέργειας και τέλος οι γεωπολιτικές κρίσεις.

Οι προτεραιότητες αν εκλεγεί πρόεδρος του ΣΕΒ

Στις προτεραιότητες του ΣΕΒ στην περίπτωση που εκλεγεί ο κ. Θεοδωρόπουλος έθεσε το ζήτημα των εργασιών, την άρση αντικινήτρων για τη βιομηχανία και την παραγωγικότητα και το χωροταξικό πρόβλημα.

Εργασιακά: Στο θέμα των εργασιακών έκανε λόγο για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και αναφέρθηκε στο νέο ξεκίνημα που έκανε πριν έξι μήνες η Ισπανία με ένα ένα κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

«Νέο παγκόσμιο κοινωνικό συμβόλαιο βλέπει και ο ILO, όπως είπε γιατί έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Πρέπει λοιπόν να εκσυγχρονίσουμε την εργασιακή νομοθεσία, δεν είναι ξεκάθαρη, είναι πολύπλοκη και μη κωδικοποιημένη. Και πιο δίκαιη. Και πρέπει να δώσουμε και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους αυτό που ο καθένας επιθυμεί.

Περισσότερη ευελιξία οι μεν περισσότερα χρήματα οι δε. Δεν είναι δυνατόν οι υπερωρίες να μην μπορούν να υπολογιστούν εκτός εβδομαδιαίου διαστήματος. Ειμαστε παγιδευμένοι σε κάποια στερέοτυπα» είπε.

Η παραγωγικότητα: Αναφέρθηκε ως προϋπόθεση για να μην βρεθεί η χώρα ξανά σε νέα κρίση, η αύξηση της παραγωγικότητας.

«Πρέπει να αρθούν τα αντικίνητρα. Δεν έχω δει μέχρι σήμερα κυβέρνηση που δεν το θέλει αλλά κολλάμε στην κοινωνική αντίληψη για τη βιομηχανία».

«Η Ελλάδα ζει με 75% του ΑΕΠ κατανάλωση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να πάμε στην επόμενη κρίση. Όχι πολλά. Στην προηγούμενη κρίση μας βοήθησαν. Την επόμενη φορά δεν θα μας βοηθήσει κανείς την επόμενη φορά. Δεν μπορούμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα βγάζουμε» σημείωσε.

Χωροταξία και αδειοδοτήσεις: Παράλληλα έθεσε το θέμα της χωροταξίας σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα για να στήσεις μια βιομηχανία. «Ξέρω επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν το κάνουν για αυτόν τον λόγο» σημείωσε.

Σημαντικό ζήτημα για τον κ. Θεοδωρόπουλο είναι και το αδειοδοτικό ζήτημα ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπουργείο Βιομηχανίας. Γιατί δεν έχουμε ένα υπουργείο Βιομηχανίας όταν η βιομηχανία είναι το 10% του ΑΕΠ με πολλαπλασιαστικά οφέλη; είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος

Διαβάστε επίσης: 

Θεοδωρόπουλος: «Δεν θα υπάρξει τρίτος υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ

ΣΕΒ: Ο κύβος ερρίφθη και η Ιουλία Τσέτη θα πάει… μέχρι τέλους με αντίπαλο τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο

Η μονομαχία Τσέτη – Θεοδωρόπουλου, το λόμπι του ΣΕΒ και το «ιερατείο» που επιλέγει τους προέδρους