• ΑΓΟΡΕΣ

    Χ.Α: Σε δοκιμασία οι πρώτες κρίσιμες στηρίξεις!

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών για το 1ο τρίμηνο, της Lavipharm, της Autohellas, της Aegean, της Infoquest είναι ικανοποιητικές και ελπιδοφόρες για τη συνέχεια και σε κάποιες περιπτώσεις (όμιλος Ideal, ΕΧΑΕ, Epsilon Net) εξαιρετικές, σε συνέχεια εκείνων των τραπεζών.

    Παράλληλα, ο μέχρι τώρα απολογισμός των ύψους 3,4 δισ. ευρώ  placements 8 εισηγμένων (Alpha, ETE, Πειραιώς, Jumbo, Μυτιληναίος, Helleniq Energy, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ACAG/Λύκος) των τελευταίων 9 μηνών, συνιστούν ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές των εταιρειών από τους διεθνείς επενδυτές, ενώ στο εγγύς μέλλον πιθανολογούνται  και νέα, όπως για  το 18% της ΕΤΕ, το  νέο ποσοστό στη Helleniq Energy, πακέτο της Trade Estate και της Βιοχάλκο/Cenergy κοκ.

    Ταυτόχρονα, σε βάθος χρόνου ο  κανονισμός του Χ.Α. θα αναγκάσει αρκετές εταιρείες να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες διασποράς αν επιθυμούν να παραμείνουν στη ρυθμιζόμενη αγορά.

    Ωστόσο, τα παραπάνω δεδομένα δεν σηματοδοτούν στην παρούσα φάση την εκδήλωση αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος από πλευράς εγχώριων επενδυτών, ενώ την ίδια ώρα οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν ότι οι γενναιόδωρες αποδόσεις που έχουν ήδη καταγράψει  (+14% ο Γ.Δ. & +22% οι τράπεζες για φέτος) συνιστούν ισχυρό κίνητρο για κατοχύρωση κερδών, σε συνέχεια της φανερής αδυναμίας για υπέρβαση των 1.500 μονάδων του Γ.Δ.  με τα παρόντα συναλλακτικά δεδομένα.

    Σαν αποτέλεσμα, τόσο ο Γ.Δ. όσο και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης καλούνται να επιβεβαιώσουν κρίσιμα όρια στήριξης, στην περιοχή των 1.470 για τον πρώτο και των 3.540 μονάδων για το δεύτερο.

    Eνόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής κατά την οποία θα γίνει το rebalancing σε συνέχεια των μεταβολών των συντελεστών στάθμισης των δεικτών των ελληνικών μετοχών του MSCI Standard Greece και της εισόδου νέων μετοχών στον  ΜSCI Small Cap αλλά και της ετυμηγορίας του οίκου Fitch για το ελληνικό αξιόχρεο, ενώ στις 30/6 ανακοινώνεται η νέα σύνθεση του FTSE 25 από το χρηματιστήριο.

    Στο εξωτερικό, τα αποτελέσματα της Nvidia που διαθέτει τους κορυφαίους  επεξεργαστές για να τρέχουν οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με τις πωλήσεις του 1ου τριμήνου να ξεπερνούν τα 26 δις. δολάρια και την ύψους $2,7 τρισ. κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνά τη κεφαλαιοποίηση του συνόλου των μετοχών του δείκτη Dax 40 που ανέρχεται σε $2, 5 τρις. περίπου !

    Όμως, η εξέλιξη αυτή δεν απέτρεψε τη διόρθωση των δεικτών στη Wall Street καθώς  προηγουμένως είχαν καταγράψει ιστορικά ρεκόρ, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να συγχρονίζονται.

    Παράλληλα, στις 6 Ιουνίου η ΕΚΤ θα αναγγείλει την 1η επιτοκιακή μείωση χωρίς ωστόσο να αναμένεται η αναγγελία και επόμενης καθώς «η μάχη με τον πληθωρισμό συνεχίζεται».

    Πιο σημαντικό ωστόσο για την Ευρώπη είναι το αποτέλεσμα των κρίσιμων ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου καθώς Μακρόν και Σολτς από κοινού πλέον αναγνωρίζουν την ανάγκη για τολμηρές μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία που ήδη μένει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, τις ΗΠΑ και την Κίνα κυρίως, με τις αγορές να κινούνται με αυξημένη νευρικότητα αποτυπώνοντας το κλίμα αυξημένων αβεβαιοτήτων του πλανήτη.

    Διαβάστε επίσης

    NBG Securities για Τιτάν: Ευνοϊκές οι θεμελιώδεις προοπτικές και ο διεθνής προσανατολισμός αποδίδει

    Ebury: Οι αγορές σε αναμονή για νέα δεδομένα

    Buy, hold or sell: Άμεση ανάλυση για CENER, ΕΤΕ, ΙΝΤΕΚ, ΚΟΥΕΣ

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ