• Τα δυο big deals, η happy είδηση για τους Αγγελόπουλους, ο manager Νίκος μόνος ψάχνει, το μήνυμα του ΚΜ, τα παράπονα της «εκλεκτής» του υπουργού και το Bazaar της Βάνας

    Μπορεί οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, Παναγιώτης και Γιώργος, να πικράθηκαν το προηγούμενο τριήμερο γιατί δεν πήρε ο Ολυμπιακός την Euroleague στο μπάσκετ, όμως, η χαρμόσυνη είδηση ήρθε από τον Άρειο Πάγο.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Intracom-ΕΕΕ: Ισχυρά κέρδη

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες για μια ακόμα φορά η συνεδρίαση ήταν υποτονική.

    Ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες στις 1.471 μονάδες, ενώ και τα ξένα χρηματιστήρια κινήθηκαν ελαφρά πτωτικά.

    Εξαιρετική εικόνα είχαμε  για την Intracom ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45 που έκλεισε με κέρδη 5,5% στα 3,84 ευρώ και την ΕΕΕ ΕΕΕ 0,25% 32,40 που έκλεισε στα 32,40 με κέρδη 2,3% , αλλά πέραν τούτου ουδέν.

    Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε με τις Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68  και Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74 να σημειώνουν την μεγαλύτερη πτώση.

    Τα 2 big deals

    Τικ Τοκ, Τικ Τοκ.

    Αγαπητοί αναγνώστες είμαστε σχεδόν στο παραπέντε για να ανακοινωθούν δυο μεγάλα deals, εταιρειών εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Το πρώτο θα ανακοινωθεί σε λίγες ώρες και σε κάθε περίπτωση έως το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.

    Στο deal αυτό, έτσι όπως θα διαμορφωθεί, θα συμμετάσχουν και Έλληνες εφοπλιστές.

    Προσοχή.

    Η εξαγορά θα γίνει από εισηγμένη που αυτή την στιγμή έχει κεφαλαιοποίηση μεταξύ 60 και 100  εκατ. ευρώ.

    Μέτοχος της εισηγμένης που θα αγοράσει, είναι άλλη εισηγμένη ΕΤΑΙΡΕΙΑ, στην οποία μέτοχος είναι πανίσχυρος επιχειρηματίας.

    Στην συνέχεια στην εξαγοράζουσα εταιρία, θα εισέλθουν στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί,  μέτοχοι, τουλάχιστον 3 Έλληνες εφοπλιστές.

    Η εξαγοραζόμενη εταιρεία αποτιμήθηκε στην περιοχή των 55 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 10,5 φορές τα EBITDA που ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ανέρχονται στα 4 εκατ. ευρώ.

    Η εισηγμένη θα εξαγοράσει το 80% της εταιρείας.

    Προσοχή για να μην γίνει κάποιο λάθος.

    Θα σας επαναλάβω ότι η εισηγμένη που εξαγοράζει έχει αξία στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ 60 και 100 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα το δεύτερο deal που πλέον έχει κλειδώσει κατά 100%,  θα ανακοινωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

    Σε λίγες ώρες θα σας αναλύσουμε το πρώτο μεγάλο deal.

    Απλά κάντε υπομονή 18 ώρες….

    Not bad!!!

     

    Eurobank Equities: Στα 8,2 ευρώ τα Πλαστικά Θράκης

    Η νέα έκθεση της Eurobank Equities για τον Όμιλο Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ 0% 3,83 δίνει υψηλή τιμή στόχο στα €8.2/τμχ., εκτιμώντας ουσιαστικά διπλάσια άνοδο της σημερινής υποτιμημένης, όπως υποστηρίζει, τιμής που κυμαίνεται λίγο πιο πάνω από τα €4/τμχ.

    Αντίστοιχα η έκθεση διατηρεί την εκτίμηση για αύξηση του EBITDA κατά 6% το 2024 σε σχέση με το 2023, προβλέποντας έτσι EBITDA €46.6 εκ.

    Την ίδια θετική ανάπτυξη ύψους 6% εκτιμά η έκθεση πως θα καταγράψουν και οι πωλήσεις του εισηγμένου Ομίλου κυρίως λόγω των επενδύσεων των τελευταίων ετών με το ίδιο ποσοστό ανόδου να αναμένεται και για το διάστημα 2025-2026.

    Επισημαίνεται παράλληλα πως ο Όμιλος παρά τις υψηλές επενδύσεις αλλά και προκλήσεις καταφέρνει να διατηρεί υγιή ισολογισμό.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι οι αυξημένοι όγκοι είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων των τελευταίων ετών που υλοποιούνται με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, σε προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μεταποίησης και στην ενδυνάμωση της παραγωγικής δυναμικής της εισηγμένης.

    Προβλέπεται τέλος ότι ο Όμιλος Πλαστικά Θράκης θα συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, σε συνδυασμό με τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους του, η οποία τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται σε αποδόσεις της τάξεως του 6%.

     

    Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος: Η καλή είδηση αξίας… 80,68 εκατ. ευρώ 

    Μπορεί οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, Παναγιώτης και Γιώργος, να πικράθηκαν το προηγούμενο τριήμερο γιατί δεν πήρε ο Ολυμπιακός την Euroleague στο μπάσκετ, όμως, η χαρμόσυνη είδηση ήρθε από τον Άρειο Πάγο.

    Και την αποκαλύπτει σήμερα το mononews και η δημοσιογράφος Ρεγγίνα Σπυράτου.

    Συγκεκριμένα, μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη του αείμνηστου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, με τον αδερφό του, Θεόδωρο, λήγει οριστικά υπέρ των παιδιών του πρώτου.

    Ο Άρειος Πάγος ακυρώνει ουσιαστικά απόφαση του Εφετείου η οποία υποχρέωνε τους γιους και κληρονόμους του βιομήχανου να καταβάλουν 80,68 εκατ. ευρώ στον θείο τους, Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

    Το Α2 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε άκυρη τη συμφωνία μεταξύ Κωνσταντίνου και Θεόδωρου για παραίτηση από το δικαίωμα μελλοντικής προσφυγής τους στη Δικαιοσύνη για την κληρονομιά του πατέρα τους και κατ’ επέκταση, έκρινε άκυρη την συμφωνία τους να πληρώνεται ποινική ρήτρα 10 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε παραβίαση του συμφωνητικού συμβιβασμού τους.

    Οριστικά και αμετάκλητα, οι δύο γιοι και κληρονόμοι του βιομηχάνου δεν έχουν πλέον καμία άλλη οικονομική υποχρέωση προς το θείο τους, παρά μόνο να του πληρώσουν 150.000 ευρώ για την ηθική του βλάβη.

    Αν μη τι άλλο λύεται μια πολύχρονη οικογενειακή διαμάχη και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι θα πληρώσουν μόνο 150.000.

    Μεγάλη η απώλεια του Γιώργου Προβόπουλου

    Δυστυχώς η χθεσινή ημέρα μας επιφύλασσε μια τραγική είδηση. Τον θάνατο του Γιώργου Προβόπουλου, πρώην διοικητή της ΤτΕ, σημαίνων στέλεχος σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις και ικανότατο οικονομολόγο και ακαδημαϊκό.

    Ο αγαπητός στους οικονομικούς, πολιτικούς, δημοσιογραφικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, Γιώργος Προβόπουλος, διαγνώστηκε πριν από έξι μήνες με μελάνωμα, μια επιθετική μορφή καρκίνου, που δεν του έδινε πολλά περιθώρια. Πάλεψε με την αρρώστια, όπως έκανε σε όλη του τη ζωή, αλλά δεν τα κατάφερε.

    Θα μείνει στη μνήμη όλων όσοι τον γνώρισαν για το σημαντικό έργο που προσέφερε στα δημόσια οικονομικά, στις τράπεζες αλλά και στον ακαδημαϊκό τομέα.

    Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια και ο wiseman και το mononews εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του.

    Ο manager Νίκος, μόνος, ψάχνει αγοραστή για τη Nova 

    Απεγνωσμένα αγοραστές για τη Nova ψάχνει ο Νίκος Σταθόπουλος του BC Partners, ωστόσο όπως όλα δείχνουν, πραγματικά ενδιαφερόμενος είναι μόνο το CVC.

    Ο φάκελος έχει πράγματι… ταξιδέψει σύμφωνα με πληροφορίες σε πάνω από 20 ενδιαφερόμενους funds και εταιρείες, αλλά όπως σημειώνουν πηγές στον Wiseman, αυτός που θέλει τη Nova περισσότερο και θα τη διεκδικήσει είναι το CVC του Άλεξ Φωτακίδη.

    Βέβαια, ο ίδιος ο ισχυρός άνδρας του BCP, προ ολίγων εβδομάδων διέψευσε οποιαδήποτε προσέγγιση από το CVC, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν και… όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.

    Να θυμίσουμε εδώ, ότι στις αρχές Μαΐου, το Bloomberg με δημοσίευμά του, είχε βάλει στο παιχνίδι της διεκδίκησης ολόκληρης της United Group την Emirates Telecommunications Group Co (E&) εταιρεία τηλεπικοινωνιών με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

    Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει το βρετανικό μέσο, ο ιδιοκτήτης της United Group, το private equity BC Partners, ενδέχεται να αποτιμήσει την εταιρεία περίπου στα 8 δισ. ευρώ (8,6 δισεκατομμύρια δολάρια).

    Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι δύο.

    Είτε η πώληση ολόκληρης της UG είτε η πώληση τμημάτων της, όπως η Nova στην Ελλάδα.

    Ως προς το τελευταίο σενάριο πληροφορίες αναφέρουν ότι η BCP προτίθεται να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα έναντι ποσού που προσεγγίζει τα 1,5-2 δισ. ευρώ.

    Τα εύσημα στον «mister ΔΕΗ», Γιώργο Στάσση

    Παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον  το συνέδριο της Eurelectric (είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός των Εταιριών Ηλεκτρισμού) που έγινε στο Λαγονήσι.

    Συμμετείχαν οι κορυφαίοι της ηλεκτροδότησης από την ΕΕ και όχι μόνο.

    Βασικό συμπέρασμα: Επενδύστε γρήγορα και μάλιστα μεγάλα κονδύλια στα δίκτυα μεταφοράς, εκεί είναι το κλειδί για το μέλλον.

    Στο περιθώριο του Συνεδρίου και στις πολλές κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο wiseman αντιλήφθηκε από πρώτο χέρι ότι πλέον οι εταίροι μας στην ΕΕ, υπολογίζουν την ενεργειακή βαρύτητα της χώρας μας πάρα πολύ.

    Έχουν την Ελλάδα ως ενεργειακή παράμετρο σε όλους τους υπολογισμούς και στις συζητήσεις τους και μας υπολογίζουν πλέον ως ισότιμους εταίρους παντού.

    Η πιο χαρακτηριστική κουβέντα ήταν αυτή που είπε σε πηγαδάκι την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Eurelectric και Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού της  E.ON, ο κος Leonhard Birnbaum:

    «Υπολογίζουμε σε κάθε ευρωπαϊκό σχεδιασμό την Ελλάδα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Πρόεδρο της ΔΕΗ, το φίλο μου Γιώργο Στάσση που είναι και αντιπρόεδρος της Eurelectric.

    Έχει κάνει πολύ σοβαρές κινήσεις σε διεθνές επίπεδο η ΔΕΗ.

    Και δεν το λέω αυτό επειδή η ΔΕΗ ήταν ο διοργανωτής του Συνεδρίου, αλλά επειδή είναι η αλήθεια…».

    Μέσα πάμε καλά, έξω πάμε καλά, να σπάσει και τον ανοδικό κύκλο στα τιμολόγια ρεύματος ο Στάσσης (σ.σ. για το μήνα Ιούνιο τα νέα δεν είναι πολύ καλά για τα νοικοκυριά λόγω χονδρικής) και θα ανακηρυχθεί σε… μεγάλο ευεργέτη!

    Ξανά δίκη σήμερα για τη Folli Follie και… τι μας περιμένει 

    Κι όμως!

    Μετά από ένα διάλειμμα 12 ημερών, η πολύκροτη δίκη της Folli Follie συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

    Μετά την πρόταση – βόμβα της εισαγγελέως στην δικάσιμο της 17ης Μαΐου, όπου πρότεινε την αθώωση των Κουτσολιούτσων για βασικές κατηγορίες (όπως διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κ.λπ.) βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά στην τελική ευθεία, καθώς ξεκινούν οι αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.

    Πρώτους πρώτους θα ακούσουμε τους συνηγόρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

    Περιμένουμε να τους ακούσουμε με ανυπομονησία το τι θα πουν, μιας και στα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές να ρίχνουν τα πυρά τους στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τους οποίους μεταξύ άλλων, θα μπορούσε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής.

    Βέβαια, τα μάτια και τα αυτιά του Wiseman θα είναι εκεί, για να σας μεταφέρουν όλες τις λεπτομέρειες και κατά πόσο κυλήσει η δικάσιμος με…ηρεμία και ψυχραιμία.

    Πάντως, στις 17 Μαΐου πριν ξεκινήσει η εισαγγελέας την πρότασή της, δυναμικό come back έκαναν οι εκπρόσωποι της νέας διοίκησης, με την ελπίδα μήπως η εισαγγελέας θα αποδεχθεί το αίτημα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

    Όπως και να ‘χει, η παρουσία των εκπροσώπων της νέας διοίκησης είναι το μόνιμο κόκκινο πανί της οικογένειας Κουτσολιούτσου με τους δικηγόρους τους να κάνουν λόγο για «κραυγαλέα καταχρηστικότητα από τη νέα διοίκηση, που επανέρχεται για το αίτημα αποδέσμευσης».

    Αλλά, ό,τι κι αν λένε όλοι, τον τελευταίο λόγο τον έχει η εισαγγελέας, η οποία επιφυλάσσεται να αποφασίσει για το εν λόγω αίτημα, μετά την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο.

    Οι νέες εξαγορές του Φέσσα, ο Μπενρουμπής και οι φήμες…

    Σε νέες εξαγορές στοχεύει η Quest, με τον όμιλο να… γλυκοκοιτάζει τον κλάδο του λιανεμπορίου, ειδικά μετά την ανεπιτυχή προσπάθεια απόκτησης της Κωτσόβολος.

    Πρόσφατα η διοίκηση της εταιρείας κατά τη διάρκεια call σε αναλυτές ανέφερε ότι κοιτάει οποιαδήποτε ευκαιρία για επενδύσεις και εξαγορές μπορεί να έχει σημασία.

    Μάλιστα προσφάτως υπήρξαν πληροφορίες για deal με την Μπενρουμπή που έχει κλείσει η εταιρεία του Θεόδωρου Φέσσα, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα με επίσημη ανακοίνωση η Quest διέψευσε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια.

    Χθες το απόγευμα μετά το τέλος της συνεδρίασης η Quest ανακοίνωσε ότι δεν έχει συνάψει οποιαδήποτε δεσμευτική συμφωνία για συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Μπενρουμπή Α.Ε.»

    Η λέξη «δεσμευτική» δεν αποκλείει βεβαίως να έχει κοιτάξει και την περίπτωση της εν λόγω εταιρείας.

    Η Quest έχει ανοιχτά ραντάρ για πιθανούς στόχους, καθώς κοιτά διαρκώς να εξελίσσεται, να προσθέτει σημαντικά assets στο δυναμικό της και φυσικά στρέφει το ενδιαφέρον της και στο λιανεμπόριο. Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

    Η δύναμη πυρός της Quest που αναμένεται να διατεθούν σε εξαγορές, φτάνει στα 40 εκατ. ευρώ για το 2024.

    Από αυτά το 70% θα κατευθυνθεί στις θυγατρικές και το υπόλοιπο 30% στη μητρική εταιρεία Quest Holdings.

    Epsilon Net: Αύξηση 42% στα EBITDA στο δρόμο προς την… έξοδο

    Συνεχίζει την ανοδική της πορεία η Epsilon Net, επιβεβαιώνοντας ξανά γιατί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα success stories στην πληροφορική.

    Πάνω από 33% άνοδος σε τζίρο στο τρίμηνο και πάνω από 42% στα EBITDA με 7,8 εκατ. ευρώ.

    Η εταιρεία συνεχίζει δυναμικά στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ενώ η συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα αποφέρει κέρδη, όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς.

    Όπως είναι γνωστό, αυτή τη περίοδο τρέχει η δημόσια προσφορά, από το σχήμα Μίχος-Εθνική-General.

    Με το ποσοστό να έχει πλέον διαμορφωθεί λίγο πάνω από το 77%.

    Ο κ. Γιάννης Μίχος που κατέχει το 55,42%, η Εθνική Τράπεζα έχει το 7,5%, (συνολικά 62,92%), με την General Atlantic να προχωρά…αργά και σταθερά στην συγκέντρωση του υπόλοιπου 37,08% της εισηγμένης.

    Το προσφερόμενο τίμημα των 12 ευρώ ανά μετοχή για τη δημόσια πρόταση αναμένεται να εκτινάξει στα ύψη την αποτίμηση της Epsilon Net, καθώς η αγοραία αξία των μετοχών θα ανέλθει στα 650,4 εκατ. ευρώ.

    Ωστόσο, η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη σε νέες επενδύσεις στους τομείς των κτιριακών υποδομών, του Security, του Fintech, του Business Software & του ΑΙ με στόχο τη διασφάλιση της ηγετικής του θέσης για την επόμενη πενταετία.

    To καμπανάκι Παπαλεξόπουλου για έλλειψη εργαζόμενων

    Για την έλλειψη εξειδίκευσης και ανθρωπίνου δυναμικού στις βιομηχανίες προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης  του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων.

    «Δεν έχουμε δει ακόμα το full effect της πανεπιστημιοποίησης των ΤΕΙ. Έχουμε μπροστά μας ένα κενό και τα νούμερα είναι αμείλικτα. Μέχρι τώρα μιλούσαμε για ελλείψεις σε δεξιότητες, τώρα μιλάμε πραγματικά και για χέρια», ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος σε συζήτηση για το μέλλον της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που είχε με την υφυπουργό Παιδείας κ. Ιωάννα Λυτρίβη.

    «Αυτή τη στιγμή δεν λέμε μόνο ότι έχουμε δυνατά πανεπιστήμια αλλά και δυνατή μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εκεί, δηλαδή, που βρίσκουμε τις περισσότερες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό», συμπλήρωσε η κ. Λυτρίβη.

    Υπουργείο Παιδείας και κοινωνικοί φορείς βρίσκονται εδώ και λίγα χρόνια σε ανοιχτή επικοινωνία για να προσελκύσουν όλο και περισσότερους νέους στην Επαγγελματική εκπαίδευση, με αναμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ψήφιση νέου θεσμικού πλαισίου και καλλιέργεια της κουλτούρας της μετεκπαίδευσης στις βιομηχανίες.

    Παρά τη θερμή συνεργασία τα τελευταία χρόνια, από την οποία έχουν προκύψει 130 Οδηγοί Κατάρτισης  για τα ΙΕΚ και σχεδιασμός νέων ειδικοτήτων βάσει των αναγκών στην αγορά εργασίας, οι δύο πλευρές αναζητούν ακόμα την ισορροπία μεταξύ θεσμικών παρεμβάσεων και ενεργού ρόλου των βιομηχανιών. «Η νομοθέτηση βοηθάει αλλά δεν λύνει το πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαλεξόπουλος, επικαλούμενος και τις ευθύνες των ίδιων των επιχειρήσεων.

    Δημόσια εγγραφή για την Noval της Viohalco

    Εισηγμένες βγαίνουν από το ταμπλό, αλλά εταιρείες έρχονται και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

    Έτσι, σήμερα και μέχρι τις 31 Μαΐου θα γίνει η Δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Noval Property, του ομίλου Viohalco στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση το εύρος τιμής εισαγωγής των μετοχών της ΑΕΕΑΠ στο χρηματιστήριο ορίζεται από €2,60 έως €2,82.

    Η εταιρεία ευελπιστεί να πάει καλά στο ταμπλό, σε αντίθεση με τις περισσότερες εταιρείες ακινήτων.

    Διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 61 επενδυτικών ακινήτων αξίας 571 εκατ. ευρώ και το 82% αυτών που αναπτύσσει είναι δικής της ιδιοκτησίας.

    Παράλληλα το 88% των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα όπου οι τιμές είναι υψηλές σταθερά.

    Η «Νταϊάνα της Ανατολής» στο Μαξίμου και το δώρο της Μαρέβας

    Παράξενη, είναι η αλήθεια, ήταν η εικόνα χθες στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, με την μικρόσωμη «γαλαζοαίματη» από την Ιαπωνία να φωτογραφίζεται με το παραδοσιακό κιμονό.

    Έχουμε συνηθίσει να έρχονται στην Ελλάδα «γαλαζοαίματοι» από ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως από την Ιαπωνία και η πριγκίπισσα Κάκο ήταν μια διαφορετική, ανατολίτικη πινελιά.

    Η 30χρονη πριγκίπισσα, κόρη του διαδόχου Ακισίνο και δισέγγονη του Αυτοκράτορας Χιροχίτο, δεν θα μπορέσει ποτέ να ανέλθει στον βασιλικό θρόνο αφού στην Ιαπωνία απαγορεύεται αυστηρά να υπάρξει γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα.

    Διάδοχος είναι ο αδερφός της Χισίκο ενώ η μεγαλύτερη αδερφή, Μάκο, παντρεύτηκε κοινό θνητό και απαρνήθηκε τα αξιώματα.

    Όπως μου μετέφεραν, πάντως, στην παρουσία της στην Αθήνα ήταν εξαιρετικά ευγενής και επιβεβαίωσε τον τίτλο της «Νταϊάνα της Ανατολής».

    Επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, την Εθνική Πινακοθήκη και συνομίλησε αρκετά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Μαρέβα Γκραμπόφσκι καθώς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της ανακήρυξης του 2024 ως «Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας».

    H δε Μαρέβα της έκανε δώρο ένα έργο τέχνης φιλοτεχνημένο από την visual artist Ayumi Paul που κατάγεται από την Ιαπωνία.

    Το έργο-ωδή στους πολιτισμούς της Ελλάδας και της Ιαπωνίας έχει τίτλο «Song of Mount Parnassos» («Το τραγούδι του όρους Παρνασσός»).

    Το μήνυμα του ΚΜ στους… επισπεύδοντες, μέσα κι έξω από τη ΝΔ

    «Κάποιοι να μην βιάζονται, εθνικές εκλογές το 2027».

    Τάδε έφη Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από το Παλαιό Φάληρο, και σαφώς το μήνυμα πήγαινε προς τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στον… εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Λιάγκα (έτσι λένε οι παλιοί της Κουμουνδούρου) είπε ότι θα γίνει πρωθυπουργός με αυτοδυναμία και μοίρασε και υπουργικές καρέκλες.

    Ρώτησα, όμως, γνωρίζοντες τα νεοδημοκρατικά κι έμαθα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως ότι ο πρωθυπουργός θα επαναλαμβάνει συχνά ότι εθνικές κάλπες θα στηθούν σε τρία χρόνια, όχι μόνο για να το υπενθυμίζει στον βασικό του αντίπαλο, τον Κασσελάκη, αλλά για να το ακούνε και στο εσωτερικό της ΝΔ.

    Τι εννοώ;

    Διάφορες φήμες που βγαίνουν από «καραμανλικά» και «σαμαρικά» στόματα λένε ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να αμφισβητηθεί μετά τις ευρωεκλογές, ειδικά αν δεν πιάσει τον πήχη του 33%.

    Οι… επισπεύδοντες μάλιστα πλάθουν και σενάρια επιστημονικής φαντασίας για αλλαγή ηγεσίας και επανάκαμψη των «σαμαρικών» και των «καραμανλικών».

    Για να απαντήσει ακραιφνής μητσοτακικός με μια παροιμία: «Το δέντρο που ΄χει τον καρπό, όλο πετροβολιέται»…

    Τα νεύρα Κασσελάκη για το ρόλο Τσίπρα

    Νεύρα, πολλά νεύρα διακρίνω στον Στέφανο Κασσελάκη, παρά την προσπάθειά του να κρύψει την ανασφάλειά του σχετικά με το πολιτικό μέλλον του Αλέξη Τσίπρα.

    Μιλώντας (που αλλού;) στον Γιώργο Λιάγκα, αναφέρθηκε εκτενώς στον πρώην πρωθυπουργό, ερμηνεύοντας τις προθέσεις του.

    Λες και λειτουργούσε ως… εκπρόσωπος τύπου του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνει κάτι για την Κεντροαριστερά διότι «μου το έχει πει, μιλάμε 1-2 φορές την εβδομάδα», είπε ο κ. Κασσελάκης και συνέχισε: «Επιθυμεί να συνεισφέρει στην ανάκαμψη όλου το κεντροαριαστερού χώρου της Ευρώπης.

    Ο ίδιος μου έχει πει ότι το κεφάλαιο αυτό έχει κλείσει».

    Πρόσθεσε, δε, μετά από νέα ερώτηση για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνηση ως πρώην πρωθυπουργός. Είναι σημαία για τον ΣΥΡΙΖΑ και οι θέσεις του είναι σε ένα πιο διεθνές επίπεδο».

    Εκείνη η δημοσκόπηση των Παραπολιτικών που έβγαζε τον Αλέξη Τσίπρα πρώτο ως πιο κατάλληλο να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς και τον Κασσελάκη τρίτο και καταϊδρωμένο, μάλλον έχει κάτσει στραβά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

    Κι ερμηνεύει τις μακροπρόθεσμες προθέσεις ενός πολιτικού που στο κάτω – κάτω δεν έχει καν πενηνταρίσει…

    Αλλά, ο Κασσελάκης τηρεί και το ρητό: «Κράτα τους φίλους σου κοντά, και τους εχθρούς σου πιο κοντά…»

    Ο Άδωνις και ο μοσχαρίσιος γύρος

    «Οργώνει» τη Δυτική Μακεδονία ο Άδωνις Γεωργιάδης ενόψει των ευρωεκλογών και στέλνει μηνύματα στους «γαλάζιους» ψηφοφόρους. Μιλώντας στην Κοζάνη είπε: «Δεν πήγαμε καλά στις εθνικές εκλογές», είπε ο υπουργός και ζήτησε μεγαλύτερη ένταση και συσπείρωση.

    Πάντως, ο υπουργός Υγείας έκανε μεγάλη βόλτα στην αγορά και της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας όπου είχε κι ένα… απρόοπτο.

    Είπαν στον Άδωνι ότι ο μοσχαρίσιος γύρος του «Μάκη» στην πόλη είναι από τους καλύτερους στην Ελλάδα.

    Πήγε, λοιπόν, ο υπουργός, με όρεξη να δοκιμάσει το μοναδικό έδεσμα, αλλά η ψησταριά είχε… ξεμείνει. Κι έφυγε πεινασμένος και με άδεια χέρια.

    Το παράπονο της «εκλεκτής της καρδιάς» του υπουργού

    Σας υποσχεθήκαμε χθες να σας πούμε μερικές από τις αισθηματικές περιπέτειες πολιτικών, καθηγητών και επιχειρηματιών, που μάθαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    Μία μικρή γεύση σήμερα: Σας έχουμε γράψει για την σχέση παντρεμένου εν ενεργεία υπουργού με έμπειρη συντάκτρια σοβαρού αντικειμένου (και όχι πρωϊνάδικου).

    Η σχέση έχει περάσει από σαράντα κύματα (αγαπιούνται, χωρίζουν, ξανασμίγουν διαρκώς) και η σοβαρή δημοσιογράφος είχε συμπεράνει, μάλλον αυθαίρετα, ότι ο υπουργός θα χωρίσει από τη σύζυγό του για να ζήσουν μαζί.

    Πρόσφατα, μετά το Πάσχα του έθεσε το θέμα πιεστικά: «Τι θα γίνει τελικά, πότε θα ζήσουμε μαζί, πρέπει και εγώ να κάνω ένα παιδί…».

    Η αφοπλιστική απάντηση – ντρίμπλα του υπουργού ήταν: «Αγάπη μου εγώ θέλω να γίνω μία ημέρα Πρωθυπουργός και η παράταξή μας είναι συντηρητική.

    Πώς λες να φανεί στους ψηφοφόρους μας, το διαζύγιο, ο δεύτερος γάμος και ένα μωρό παιδί;».

    Η εκλεκτή συνάδελφος, στεναχωρημένη ούσα από τη απόρριψη, του ανταπέδωσε στα ίσια: «Αυτά είναι δικαιολογίες!

    Με τη φόρα που έχει πάρει ο Μητσοτάκης, ούτε ο… γιός σου δεν θα προλάβει να γίνει υποψήφιος Πρωθυπουργός, πόσο μάλλον εσύ!» και πρόσθεσε μελαγχολικά: «αλλά τί να πω, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μήνες κοσκινίζει…».

    Παροιμία που συνηθίζεται σε πολλά μέρη της χώρας μας, νησιωτικά και ηπειρωτικά…

    H VDI Law Firm στα βραβεία ESG Shipping Awards

    Ο managing partner της δικηγορικής εταιρείας VDI, Βασίλης Οικονομίδης και η partner, Δέσποινα Βαλτζή, συμμετείχαν στο διεθνές gala dinner στα πλαίσια της τελετής απονομής των βραβείων ESG SHIPPING AWARDS 2024 στο Grand Hyatt Athens.

    Τα ESG Shipping Awards είναι μια πρωτοβουλία με στόχο την αναγνώριση και την προώθηση εταιρειών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, οι οποίες ενσωματώνουν πρακτικές ESG στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και τις δραστηριότητές τους.

    Διοργανώνονται από το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και αποτελούν αυτή τη στιγμή το μοναδικό διεθνές βραβείο αυτού του είδους.

    Η VDI Law Firm επέβλεψε τη διαδικασία επιλογής με τον καθορισμό των διαδικασιών υποβολής υποψηφιοτήτων, των προτύπων επιλογής της κριτικής επιτροπής και των απαιτήσεων επιλεξιμότητας που ισχύουν για τα νομικά έγγραφα της τελετής, ενώ προσέφερε on-site νομική υποστήριξη.

    Ήταν μία άκρως λαμπερή εκδήλωση που συγκέντρωσε την enfant gate της ελληνικής ναυτιλίας και θα τη θυμούνται όλοι για καιρό.

    Το πρώτο 5στερο στην Τήνο από τον Νίκο Θ. Βαρδινογιάννη…

    Θα σας πάω τώρα, αγαπητοί αναγνώστες στην όμορφη Τήνο η οποία πολύ συζητήθηκε τις τελευταίες ημέρες διότι ο Γιώργος Λιάγκας πήρε σε πλειστηριασμό το σπίτι του βιομήχανου Παναγιώτη Νίκα.

    Αυτά, όμως, είναι… ολίγον μπανάλ, υπάρχουν και πιο εντυπωσιακά event.

    Πραγματοποιήθηκε, λοιπόν, soft opening του πρώτου πεντάστερου ξενοδοχείου της με τίτλο Odera και ιδρυτή τον Νίκο Βαρδινογιάννη.

    Πρόκειται για τον γιο του αείμνηστου Θόδωρου Βαρδινογιάννη (μικρότερου αδελφού του Βαρδή Βαρδινογιάννη) και της πρώην συζύγου του, Σάσας.

    Μαζί με τον Νίκο Βαρδινογιάννη, ο μηχανικός Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

    Το πολυτελές Odera, βρίσκεται δίπλα στην παραλία Βουρνή, αναπτύσσεται σε έκταση 20 στρεμμάτων, διαθέτει 77 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα.

    Εχει επίσης, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, pool bar, δύο εστιατόρια και δύο bars καθώς και παραλία. Επίσης, προσφέρει κέντρο Spa & Wellness, γυμναστήριο, μπουτίκ, αίθουσα συνεδριάσεων και παρεκκλήσι.

    … Κι ένα bazaar στην Εκάλη από την Βάνα Λαβίδα

    Εν τω μεταξύ, χθες το μεσημέρι η Βάνα Λαβίδα οργάνωσε το θερινό μπαζάρ (summer bazaar) με γεύμα στο Ecali Club  για την ενίσχυση του ιδρύματος MDA Hellas.

    Πολλά καταστήματα συμμετείχαν με εντυπωσιακά προϊόντα ενώ η Βάνα Λαβίδα είχε οργανώσει και λαχνούς με εντυπωσιακά δώρα.

    Ξεχώρισα ορισμένα από αυτά, όπως δύο εισιτήρια με επιστροφή της Aegean για οποιαδήποτε διαδρομή του δικτύου, διήμερη διαμονή δύο ατόμων σε ξενοδοχεία του ομίλου Aldemar, σκουλαρίκια του Καίσσαρη, χρυσό βραχιόλι 18 Κ από την Anatol, δείπνο για δύο άτομα στο Motor Sailler Arktos, φορέματα, κολιέ κι άλλα κοσμήματα, γυαλιά ηλίου κλπ.

    Στις ροτόντες ξεχώρισαν οι Χάλα Χούρη, Μάγδα Μπαλτογιάννη, Εύη Λιβανίου, Κορίνα Καμμένου, Λίλα Λαλαούνη, Ράνια Φιλίππου μεταξύ πολλών άλλων…

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.