• Τράπεζες

    Attica Bank – Παγκρήτια: Στα 600 εκατ. ευρώ ο «λογαριασμός» – Στα χέρια της Βρεττού η αξιολόγηση της DBRS

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank - Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank – Αντώνης Βαρθολομαίος, CEO Της Παγκρήτιας Τράπεζα


    Στα 600 εκατ ευρώ «κλείδωσε» ο λογαριασμός για τι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank με την Παγκρήτια, σύμφωνα με την αξιολόγηση της DBRS, με την έκθεση αξιολόγησης του οίκου να βρίσκεται – ανεπίσημα- στα χέρια της CEO της Attica Bank Ελένης Βρεττού.

    Την ίδια ώρα βρίσκονται στο τελικό στάδιο οι συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Thrivest των κ.κ. Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καϋμενάκη – Αλέξανδρου Εξάρχου, για την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και τη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές το ποσό των κεφαλαιακών αναγκών, όπως το υπολόγισε η DBRS, είναι ανάλογο με τις προβλέψεις της τράπεζας και οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι πλήρως εξασφαλισμένη.

    Η διαδικασία λοιπόν  θα «τρέξει» με ταχείς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η ΑΜΚ θα πραγματοποιηθεί  εκτός απροόπτου τον Σεπτέμβριο.

    Όπως είναι γνωστό το ΤΧΣ κατέχει το 72,5% της Attica Bank, ο ΕΦΚΑ 7,6%, το ΤΜΕΔΕ 4%, επίσης η Παγκρήτια Τράπεζα κατέχει το 5% και 4,4% η Thrivest. Να σημειωθεί ότι  η Thrivest κατέχει και το 44% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Η συμμετοχή του Ταμείου, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι τώρα θα κυμανθεί στην περιοχή των 350 εκατ ευρώ, ενώ περί τα 40 εκατ ευρώ θα είναι η συμμετοχή του ΕΦΚΑ, χωρίς να αποκλείεται -με δεδομένη τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα– η συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου να αυξηθεί.

    Μόλις κλειδώσει και η συμφωνία μεταξύ του ΤΧΣ και της Thrivest, οι δύο τράπεζες θα καταθέσουν τα αιτήματα τους για την ένταξη των τιτλοποιήσεων τους στον «Ηρακλή 3».

    Και παράλληλα θα κατατεθεί για έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο συγχώνευσης τους, όπως και και το business plan της νέας τράπεζας –που εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας 2025-2034– και το οποίο εκπόνησε η Oliver Wyman ώστε να ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον   Σεπτέμβριο.

    Στόχος της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η δημιουργία του 5ο τραπεζικού πυλώνα, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα.

    Μάλιστα όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας: «Χρειαζόμαστε νέες και ενδυναμωμένες τράπεζες που θα είναι κεφαλαιακά επαρκείς και θα εξειδικεύονται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.  Ο 5ος πυλώνας περιλαμβάνει όλες τις μικρές μη συστημικές τράπεζες, όπως και τις συνεταιριστικές. Με την  Attica με την Παγκρήτια θα αποτελούν το ισχυρό σχήμα του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Οι Έλληνες εφοπλιστές διαθέτουν 5.543 πλοία και ναυπηγούν άλλα 384!
    Σπύρος Λάτσης: Τι συμβαίνει με την EFG International – Οι συζητήσεις και τα σενάρια
    Υπόθεση Ασημακοπούλου: Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην ευρωβουλευτή και 400.000 στο ΥΠΕΣ για τη διαρροή των emails
     



    ΣΧΟΛΙΑ