• Διεθνής πολιτική

    ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 νεκροί από τις ισχυρές καταιγίδες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Κεντάκι

    • NewsRoom
    Καταστροφές στις ΗΠΑ από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων

    πηγή: REUTERS


    Τραγικός είναι ο απολογισμός στις ΗΠΑ από την επέλαση των ισχυρών καταιγίδων στις κεντρικές και νότιες πολιτείες το Σαββατοκύριακο της εορτής της Hμέρας Μνήμης, καθώς τουλάχιστον 21 άτομα έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους, ενώ τεράστιες είναι και οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές.

    Οι καταστροφικές καταιγίδες προκάλεσαν θανάτους στο Τέξας, την Οκλαχόμα, το Αρκάνσας και το Κεντάκι.

    Οι μετεωρολόγοι  ανέφεραν πως οι έντονες κακοκαιρίες θα μπορούσαν να μετατοπιστούν στην ανατολική ακτή αργότερα τη Δευτέρα και προχώρησαν σε προειδοποιήσεις.

    Ο κυβερνήτης του Κεντάκι Άντι Μπέσιαρ, ο οποίος κήρυξε νωρίτερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης την πολιτεία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τέσσερις διαφορετικές κομητείες.

    Παράλληλα, επτά θάνατοι έχουν καταγραφεί  στην κομητεία Κουκ του Τέξας από ανεμοστρόβιλο το Σάββατο, ενώ οκτώ θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Αρκάνσας.

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Mayes της Οκλαχόμα, που βρίσκεται ανατολικά της Τάλσα, δήλωσαν οι αρχές. Παράλληλα, αρκετοί τραυματίστηκαν όταν η κακοκαιρία χτύπησε έναν υπαίθριο γάμο.

    Στο Κεντακι, αρκετά σπίτια καταστράφηκαν στο Τσάρλεστον ενώ πολλά άλλα έμειναν χωρίς ρεύμα, έπειτα από το πέρασμα ανεμοστρόβιλου το βράδυ της Κυριακής.  Καταστροφές σε σπίτια υπάρχουν και σε περιοχές της κομητείας Χόπκινς, η οποία είχε πληγεί κατά παρόμοιο τρόπο και το 2021.

    Περισσότεροι από 500.000 κατοικίες στις ανατολικές ΗΠΑ έμειναν χωρίς ρεύμα τη Δευτέρα το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 170.000 στο Κεντάκι. Δώδεκα πολιτείες ανέφεραν τουλάχιστον 10.000 διακοπές λειτουργίας, σύμφωνα με το PowerOutage.us .

    Η περιοχή σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για έντονα καιρικά φαινόμενα τη Δευτέρα είναι μια ευρεία περιοχή των ανατολικών ΗΠΑ, από την Αλαμπάμα έως τη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε συλλυπητήρια στις οικογένειες των οποίων οι συγγενείς σκοτώθηκαν. Είπε ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης βρίσκεται επί τόπου και διεξάγει εκτιμήσεις ζημιών και ότι έχει έρθει σε επαφή με τους κυβερνήτες για να δει τι ομοσπονδιακή υποστήριξη μπορεί να χρειαστούν.

    Οι καταστροφές του Σαββατοκύριακού έρχονται μια εβδομάδα μετά τις φονικές καταιγίδες στην Αϊόβα, όπου τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν  από ανεμοστρόβιλους. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, άλλοι οκτώ άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από καταιγίδες στο Χιούστον, ενώ ο προηγούμενος μήνας, Απρίλιος, είχε τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό ανεμοστρόβιλων που έχει καταγραφεί στη χώρα.

    Την ίδια ώρα, ένα κύμα καύσωνα πλήττει τις πιο νότιες περιοχές, από τη Φλόριντα μέχρι τις νότιες κομητείας του Τέξας. Μάλιστα στο Μαϊάμι καταγράφηκε ρεκόρ θερμοκρασίας  για την εποχή, στους 35,5 βαθμούς Κελσίου, την Κυριακή.

    Διαβάστε επίσης

    Νίκος Δένδιας: Συνάντηση με αντιπροσωπία του Chicago Council on Global Affairs και τον Έντι Ζεμενίδη – Τι συζήτησαν

    Ελεγκτικό Συνέδριο: Ακυρώθηκε το πρόστιμο στην ΕΡΓΟΣΕ για τη σύμβαση 717

    Τελικός Conference League: «Μην αγοράζετε εισιτήρια στη δευτερογενή αγορά» προειδοποιεί η UEFA



    ΣΧΟΛΙΑ