• Real Estate

    Η στρατηγική της Noval Property μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Noval Property


    Έμφαση στην ανάπτυξη κατοικιών, πέρα από τους τομείς στους οποίους έχει ήδη ευρεία παρουσία, θα δώσει η Noval Property, στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου ύψους 340 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί και από τα έσοδα που πρόκειται να αντλήσει από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

    Σήμερα ανακοινώνει το κατώτατο εύρος τιμής εισαγωγής των μετοχών η δεύτερη μεγαλύτερη σε αξία χαρτοφυλακίου ΑΕΕΑΠ, με την ανώτατη να έχει οριστεί στα 2,82 ευρώ. Η έναρξη διαπραγμάτευσης του συνόλου των τίτλων στο ταμπλό θα ξεκινήσει στις 5 Ιουνίου, ενώ θυμίζουμε πως η εταιρεία στοχεύει στην άντληση περίπου 52 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 10,5 εκατ. από την EBRD, αφού τα καθαρά έσοδα της IΡΟ εκτιμώνται σε 43,5 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που η εισαγωγή γίνει με την ανώτατη τιμή.

    Σχολιάζοντας το discount της τιμής εισαγωγής – που είναι σχεδόν 30% χαμηλότερη από την εσωτερική αξία – ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΕΑΠ είπε πως «η τιμή ανταποκρίνεται στις συνθήκες της αγοράς. Θέλουμε να έχουμε ευχαριστημένους μετόχους μετά την εισαγωγή. Κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει τι συμβαίνει γύρω του», εννοώντας πως και οι υπόλοιπες μετοχές των ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με discount. Ερωτηθείς για το ύψος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου τόνισε επίσης πως «αξιολογήθηκε το επενδυτικό πρόγραμμα και κρίθηκε ότι τα 125 εκατομμύρια διαθέσιμα – μετά την ΙΡΟ – επαρκούν. Θα έχουμε μια βέλτιστη

    δομή συναλλαγής. Εξάλλου, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο είναι η αρχή μιας πορείας και όχι το τέλος». Παρότι η Noval έλαβε παράταση για την εισαγωγή στο Χ.Α. έως τις 15 Οκτωβρίου, «βγαίνει σε μια καλή στιγμή, αφού έχτισε ένα καλό αφήγημα», σύμφωνα με τη διοίκηση.

    Η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29 έως 31 Μαΐου. Βάσει του ενημερωτικού δελτίου, η Viohalco μετά τη διαδικασία θα ελέγχει το 61,83% της ΑΕΕΑΠ, ενώ ποσοστό περίπου 5,2% θα διακρατήσουν ο Ιπποκράτης και Μιχάλης Στασινόπουλος, έκαστος και το ποσοστό ελεύθερης διασποράς θα φτάσει το 15,59%, συμπεριλαμβανομένου του 1,25% που θα κατέχει μετά τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου η EBRD.

    Οι αναπτύξεις & τα deals της Noval Property

    Να σημειωθεί πως το 75% της Noval Property αφορά σε ακίνητα εισοδήματος, ενώ το 25% περιλαμβάνει υπό ανάπτυξη έργα. «Η ελληνική αγορά έχει δομική ανισορροπία, υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά, αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης κατά την οποία δεν αναπτύχθηκε απόθεμα υψηλής ποιότητας», είπε ο κ. Καπετανάκος εξηγώντας το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας. Σημειωτέον ότι 18% των κεφαλαίων του επενδυτικού προγράμματος ύψους 340 εκατομμυρίων θα κατευθυνθούν σε νέες εξαγορές, οι συζητήσεις για τις οποίες θα προχωρήσουν μετά την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο.

    Πάντως, μέχρι ώρας προχωρά η εκμίσθωση των κτιρίων που αναπτύσσει η επενδυτική ακινήτων. Μισθωμένα είναι ήδη τα δύο από τα τέσσερα κτίρια του πρώην εργοστασίου της Kodak στο Μαρούσι – που μετατρέπεται σε πράσινο campus γραφείων –, συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιουνίου. Επίσης, η Noval αναπτύσσει συγκρότημα πολυτελών κατοικιών στο Μετς, με τον τελευταίο όροφο να έχει μισθωθεί. Έως το τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται η κατασκευή του συγκροτήματος, μία επένδυση ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ