• Τι γίνεται με ΕΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ, η ανατροπή στην σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, η «σφήνα» της Ράνιας, η ΑΜΚ των 600 εκατ. σε Αττικής, σε ποιους δίνει πολλά λεφτά ο Βαρδινογιάννης, η Έλενα Βότση της Ύδρας και η σεΐχα Μόζα, και 3 hot πολιτικά quiz

    Οι εκτιμήσεις του οίκου DBRS για τα χαρτοφυλάκια των δυο τραπεζών, οδηγώντας σε μια συνολική αύξηση περίπου 600 εκατ. που αφορά την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση και των 2 τράπεζων.

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Εθνική, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ

    Αγαπητοί αναγνώστες χθες η αγορά ήταν σχετικά υποτονική με δεδομένο ότι και η Νέα Υόρκη ήταν κλειστή.

    Η μετοχή που πήγε εξαιρετικά ήταν της Εθνικής που έκλεισε με κέρδη 2,34% στα 8,49 ευρώ, αλλά με μικρό όγκο συναλλαγών μόλις 814.000 τεμάχια.

    Όπως έχετε  ενημερωθεί προ ημερών από τον Wiseman, έχει τοποθετηθεί ισχυρός θεσμικός επενδυτής ο οποίος βεβαία έχει ολοκληρώσει τις αγορές του.

    Οι μετοχές που πήγαν καλά επίσης ήταν του OTE ΟΤΕ -0,21% 14,07 με σημαντικά κέρδη 3%, της Mytilineos, ΜΥΤΙΛ 0% 36,70  της Eurobank, ΕΥΡΩΒ 0% 2,10  και της Intracom. ΙΝΤΚΑ 0,88% 3,45

    Η επενδυτική κοινότητα αναμένει εντός της εβδομάδας τα αποτελέσματα 3μηνου της Τέρνα Ενεργειακής ΤΕΝΕΡΓ -0,16% 19,32 και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. ΓΕΚΤΕΡΝΑ 0,80% 17,68

    Αναλυτές προβλέπουν εξαιρετικά αποτελέσματα και για τις δύο εταιρείες.

    Η ΤΕΝΕΡΓ έχει σταθεροποιηθεί στα 18,26 ευρώ και η ΓΕΚ στα 16,60.

     

    Attica-Παγκρήτια: ΑΜΚ 600 εκατ. ευρώ

    Προ ολίγων ωρών φαίνεται ότι βγήκε λευκός καπνός για το θέμα της ΑΜΚ των Αττικής και Παγκρήτιας Τράπεζας.

    Οι εκτιμήσεις του οίκου DBRS για τα χαρτοφυλάκια των δυο τραπεζών είναι εντός των εκτιμήσεων που είχαν δοθεί από τους συμβούλους εδώ και δυο μήνες, οδηγώντας σε μια συνολική αύξηση περίπου 600 εκατ. που αφορά την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση και των 2 τράπεζων.

    Επομένως και με αυτό το βήμα αναμένουμε μετά τις ευρωεκλογές να καταλήξει και η πολυαναμενομενη συμφωνία μετόχων.

    Η Τράπεζα έχει παρατείνει ήδη με ανακοίνωση της από τις 8 Μάιου την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τρίμηνου για τις 28 Ιουνίου, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος και να διευκολυνθούν οι συζητήσεις των μετόχων που είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του έτους.

    Ο Καρώνης και η μάχη με την JP Morgan

    Το θρίλερ με τη σύγκρουση του Χάρη Καρώνη της Viva Wallet με τον Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan καλά κρατεί.

    Από τα δικαστήρια του Λονδίνου δεν υπάρχουν νέα, πέραν των όσων σκληρών ακούστηκαν την πρώτη ημέρα της δίκης, όταν οι Αμερικάνοι χαρακτήρισαν τον Καρώνη κερδοσκόπο κι ότι κάνει ανόητες κινήσεις ενώ ο δεύτερος υποστήριξε ότι η JP Morgan θέλει να του «φάει» το δημιούργημά του… κοψοχρονιά.

    Η απόφαση του δικαστηρίου του Λονδίνου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλη αγωνία καθώς εκκρεμεί μια γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ.

    Ο wiseman μαθαίνει, πάντως, ότι πηγές της αγοράς που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη διαμάχη, τονίζουν ότι η πλευρά Καρώνη δηλώνει αισιόδοξη πως αυτή θα δικαιωθεί στη διαμάχη για την αποτίμηση της Viva.

    Υπενθυμίζεται ότι μια εταιρεία αποτίμησε την εταιρεία 3 δισ. ευρώ και άλλη 1 δισ., με αποτέλεσμα τη ρήξη στις σχέσεις των δύο συνέταιρων.

    Όμως, για να δηλώνουν αισιόδοξες οι πηγές που γνωρίζουν την πλευρά Καρώνη, αυτό σημαίνει ότι πιστεύουν πως το βρετανικό δικαστήριο θα κινηθεί προς την δική τους αποτίμηση και θα απορρίψει τους ισχυρισμούς της JP Morgan, η οποία αποτιμά χαμηλά βάζοντας κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ.

    Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και όλα είναι πιθανά.

    Είτε δηλαδή να υπάρξει συμφωνία κάπου στη μέση είτε να «σπάσει» το deal, μια εξέλιξη άκρως ανησυχητική.

    Στέκομαι πάντως, να σας πως την αλήθεια, στην εκρηκτική σχέση των δύο ανδρών, του Καρώνη και του Ντίμον, δύο εκ διαμέτρου αντίθετων επιχειρηματιών.

    Και θυμάμαι μια ατάκα που μου είχε πει κάποιος που γνωρίζει τα περί της συμφωνίας.

    Όταν δηλαδή εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα, ο μεγαλοτραπεζίτης Τζ. Ντίμον, είχε πει στους εν Ελλάδι εταίρους της αμερικανικής τράπεζας: «Πριν μπλέξετε με τον Καρώνη δεν ξέρατε με ποιον είχατε να κάνετε;»

    Ανατροπή για τη Σύμβαση 717 στο σιδηρόδρομο

    Ακυρώθηκε σύμφωνα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην ΕΡΓΟΣΕ από το Υπουργείο Οικονομικών το 2019.

    Το πρόστιμο ύψους 2,4 εκατομμυρίων ευρώ βασίστηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου που υποδείκνυε παρατυπίες και καθυστερήσεις στην περιβόητη Σύμβαση 717 για την ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος Σηματοδότησης – Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

    Η έφεση από την πλευρά της ΕΡΓΟΣΕ είχε κατατεθεί σχεδόν αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου, τον Ιούνιο του 2019, και η εκδίκασή της εκκρεμούσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Η ανατροπή της απόφασης που επέβαλε το πρόστιμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταρρίπτει ένα σημαντικό μέρος των κατηγοριών για μη νομότυπη υλοποίηση της Σύμβασης 717, αφού η απόφαση υποστηρίζει ότι οι μελέτες εφαρμογής της σηματοδότησης υλοποιήθηκαν ορθώς, δεν ήταν παράτυπες και παραδόθηκαν όπως προέβλεπε η διαγωνιστική διαδικασία.

    Η δε καταλληλότητα της συγκεκριμένης εταιρείας είχε εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πριν αναλάβει την εκπόνηση των μελετών.

    Να σημειωθεί ότι πάνω στην ανατραπείσα απόφαση για το πρόστιμο και στο σκεπτικό αυτής είχε στηριχθεί και η έρευνα και τελικά η δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη.

    Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη έκρινε ότι η σύμβαση εκτελέστηκε κανονικά, όλα έγιναν νόμιμα και δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου ή της ΕΕ, όπως υποστήριζε η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

     

    Η Τσέτη, ο Θεοδωρόπουλος και η έκπληξη με την Αικατερινάρη

    Δεν αξιολογείται, και δεν σχολιάζεται από την πλευρά της Ιουλίας Τσέτη, η δημοσιοποίηση των σχεδίων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, εφόσον εκλεγεί Πρόεδρος στο ΣΕΒ, να έχει Πρόεδρο της Εκτελεστικής του Επιτροπής,  η κυρία Ράνια Αικατερινάρη.

    Ωστόσο, για πολλούς θεωρείται … προβοκατόρικη η δήλωση αυτή, αφού είναι σαν να θεωρεί δεδομένη την εκλογή του, και να προχωρά στη στελέχωση της ηγεσίας του.

    Ο κ. Θεοδωρόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε ήθελε να τονίσει τη σημασία της διοίκησης ως ομαδικής και όχι ατομικής διαδικασίας και για αυτό και είπε: «Στο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να έχουμε καλά και ικανά μέλη.

    Όπως και στην εκτελεστική επιτροπή.

    Η δική μου πρόταση για την προεδρία της Εκτελεστικής θα είναι η κ. Ράνια Αικατερινάρη.

    Πρέπει να μελετάμε, να έχουμε στοιχεία, να συνθέτουμε απόψεις και να προσπαθούμε να πείσουμε.

    Για να είμαστε δυνατοί πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

    Ούτε οι μεγάλοι μπορούν να το επιτύχουν γιατί δεν έχουν αντιπροσωπευτικότητα, ούτε οι μικροί από μόνοι τους».

    Ταυτόχρονα, η επιλογή μιας γυναίκας για τη θέση της Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής, εφόσον εκλεγεί ο ίδιος, για κάποιους δείχνει ότι θέλει και εκείνος να εμφανίσει την υποψηφιότητά του ως politicall correct, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις εξουσίας.

    Για τις ίδιες τις γυναίκες που διεκδικούν ή καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, από την άλλη, ποτέ δεν συμβαίνει αυτό επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή είναι ικανές.

    Το οποίο επίσης είναι αυτονόητο γιατί διαφορετικά δεν θα επιλέγονταν, όμως εδώ και πολλά χρόνια οι ικανές γυναίκες έμεναν στο περιθώριο, επομένως πράγματι τώρα ίσως κάτι να αλλάζει…

    Οι επενδύσεις 3,33 δισ. του ΜΥΤΙΛ στην Ιταλία

    Δυναμώνει και γίνεται διεθνής παίκτης ο όμιλος Mytilineos, κάτι που φάνηκε και από το χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters.

    Το οποίο είχε και είδηση καθώς ο Γιάννης Καλαφάτας, Chief Executive Director του ομίλου, είπε ότι  η Mytilineos θα επενδύσει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,58 δισεκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.

    Ο όμιλος σχεδιάζει επενδύσεις άνω των 3 δισ. για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου που διαθέτει σε ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3,7 GW, ενώ εξετάζει και εξαγορές στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

    Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας στο Μιλάνο, όπου άνοιξαν τα νέα γραφεία του ομίλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τα χαρακτήρισε «κόμβο» και τόνισε: «Η Ιταλία είναι μια από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια.

    Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους», ανέφερε.

    Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 200 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026.

    Ο κ. Καλαφάτας δήλωσε επίσης ότι ο όμιλος βρίσκεται στο κυνήγι για μεγάλες συμφωνίες συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    «Εξετάζουμε (συμφωνίες) συγχωνεύσεων και εξαγορών με ολοκληρωμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας που έχουν πελατειακή βάση.

    Θα θέλαμε να εισέλθουμε (με) κάτι μεγάλο», δήλωσε ο κ. Καλαφάτας, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν είναι ακόμη σε θέση να προβεί σε ανακοινώσεις.

    Να σας θυμίσω ότι ο πρόεδρος Βαγγέλης θα αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το νέο όνομα της Mytilineos, με το οποίο θα κάνει… διεθνή καριέρα ο όμιλος.

    Motor Oil: Σε ποιους δίνει πολλά λεφτά ο Βαρδινογιάννης

    Αγαπητοί αναγνώστες, τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το mononews και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κόκκορης για τη Motor Oil είναι εντυπωσιακά.

    Αφορούν στα μπόνους που θα πάρουν τα ανώτατα στελέχη αλλά και στο «δώρο» που θα μοιραστεί από τα κέρδη στους εργαζόμενους.

    Στέκομαι στα εξής: Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, εφόσον βεβαίως το εγκρίνει η Γενική Συνέλευση του Ιουνίου, θα λάβει από τα κέρδη 7.050.000 ενώ ο εμβληματικός Βαρδής Βαρδινογιάννης θα πάρει μερίδιο 600.000 ευρώ από το προς διανομή μπόνους.

    Οι Πέτρος Τζαννετάκης και Γιάννης Κοσμαδάκης, αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι και οι δύο, έλαβαν πέρσι μικτές αποδοχές 656.141 ευρώ ο πρώτος και 645.853 ευρώ ο δεύτερος.

    Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και περίπου 162.000 για το καθένα, από το προς έγκριση μπόνους.

    Και πάμε τώρα στους 1.429 εργαζόμενους της εταιρείας οι οποίοι θα μοιραστούν 12 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη.

    Ένα μπόνους διπλάσιο από το περσινό που ήταν 6,2 εκατ.

    Xωρίς την εξτρά παροχή των 12 εκατ. ευρώ, οι περσινές μέσες ετήσιες, μικτές αποδοχές ανά εργαζόμενο ανήλθαν σε 88.818 ευρώ.

    Ενώ αν υπολογιστεί και η νέα παροχή θα φτάσουν στα 97.239 ευρώ.

    Εντυπωσιακό!!!

    Kαραβίας (Eurobank): Τι ειπώθηκε σε συνέδριο για την αποταμίευση 

    Εξαιρετική η πρωτοβουλία και η χθεσινή εκδήλωση της Eurobank για την αποταμίευση στην Ελλάδα.

    Και οι ομιλητές, ο Κ. Χατζηδάκης, ο Γ. Στουρνάρας, ο Φ. Καραβίας, και άλλοι είπαν πολλά και ενδιαφέροντα.

    Στέκομαι στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν αποταμιεύει.

    Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.

    Η μέση ετήσια αποταμίευση για το σύνολο του δείγματος της έρευνας ανέρχεται στα €1.076, ενώ είναι αρνητική για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και παιδιά (-€2.159).

    Η μέση ετήσια αποταμίευση των συνταξιούχων ανέρχεται σε €2.248, των εργαζομένων σε €410, των μισθωτών σε €542 και των αυτοαπασχολούμενων σε €63.

    Στέκομαι επίσης και στο «μαύρο» χρήμα, στην παραοικονομία.

    Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, η παραοικονομία διογκώθηκε σημαντικά κατά την περίοδο της κρίσης, από 15% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2000 – 2009 σε 26% του ΑΕΠ το 2015.

    Κατά την ίδια περίοδο παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού αποταμίευσης.

    Όπως υπογράμμισε ο κύριος Στουρνάρας, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές ενίσχυσης της εθνικής αποταμίευσης (κατά περίπου 9 ποσ. μον. του ΑΕΠ), προκειμένου να διατηρήσει τόσο την εξωτερική όσο και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα και να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό.

    Παναγιώτης Λασκαρίδης: Μεγαλόσταυρος για τον Ναύαρχο 

    Μεγάλη τιμή για τον Παναγιώτη Λασκαρίδη, η απονομή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, του παρασήμου του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής.

    Ο ιδιαίτερα επιτυχημένος εφοπλιστής, έχει προσφέρει πολλά, τόσο στην Άμυνα της χώρας, όπου κάνει συνεχώς δωρεές, όσο και στον Πολιτισμό μέσω του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

    Κάτι που επισήμανε στην ομιλία της και η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία είπε: Σας απονέμω το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής σε αναγνώριση της πολύχρονης και πολυσχιδούς προσφοράς σας στην πατρίδα. Τόσο στον τομέα της άμυνας, τον οποίο ενισχύετε με ξεχωριστή γενναιοδωρία, όσο και στον τομέα του πολιτισμού.

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε για την προσφορά του στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου έχει προσφέρει δωρεές άνω των 30 εκατ. ευρώ.

    Κι αν κάποιοι απόρησαν με την προσφώνηση «Κύριε Ναύαρχε», να σας πω ότι είναι ένας τίτλος που του έχει απονεμηθεί επί τιμή καθώς ο Παναγιώτης Λασκαρίδης υπηρέτησε το 1972 στο Πολεμικό Ναυτικό ενώ έχει ενισχύσει όσο λίγοι την αποτρεπτική ικανότητα ενός βασικού πυλώνα της εθνικής άμυνας.

    ΑΒΑΞ: Αδιαλλαξία απέναντι στους εργαζόμενους και «μπουρλότο» στη γραμμή 4

    Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί ο Όμιλος ΑΒΑΞ και δυναμιτίζει το περιβάλλον με τους εργαζόμενους της Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας, που είναι σε κινητοποιήσεις, καθώς αρνείται να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους για τις 29 Μαΐου.

    Οι εργαζόμενοι, εξ΄όσων έχω μάθει, έμειναν εμβρόντητοι, καθώς η νέα εξέλιξη απέχει σημαντικά από τα όσα είχαν συμφωνηθεί στην πρώτη συνάντηση της 22ης Μαΐου, αλλά δε θα το βάλουν εύκολα κάτω, καθώς σήμερα το πρωί αναμένεται να ψηφίσουν στο εργοτάξιο της Κατεχάκη για το αν θα συνεχίσουν την απεργία.

    Άνθρωπος με πολύ καλή γνώση των όσων συμβαίνουν στα εργοτάξια της Γραμμής 4 μου αναφέρει ότι με την κίνηση αυτή ο Όμιλος οδηγεί σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις, ενώ στην πραγματικότητα οι άνθρωποι της ΑΒΑΞ ήθελαν να σταματήσει η απεργία χωρίς να προχωρήσει σε σοβαρές δεσμεύσεις.

    Να σας θυμίσω σε αυτό το σημείο ότι η απεργία έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου και δε θα σταματήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων.

    Πρόκειται για την όγδοη κινητοποίηση των εργαζομένων σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους και το πάγωμα στα έργα του μεγαλύτερου υπό κατασκευή έργου της χώρας μας, δεν αποκλείεται να σημαίνει καθυστερήσεις στην ολοκλήρωσή του.

    Το παραπάνω αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της ΑΒΑΞ, καθώς δεν αποκλείω σε ενδεχόμενο εκτροχιασμού του χρονοδιαγράμματος το υπουργείου υποδομών να ζητήσει πίσω το πριμ  έγκαιρης υλοποίησης των 57 εκατ. ευρώ.

    HIG: Γιατί δεν μπήκαμε στο Ελληνικό

    Για την «αποχή» από το Ελληνικό μίλησε στο πλαίσιο της παρουσίασης των επενδυτικών σχεδίων της HIG Capital στην Ελλάδα, ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, επικεφαλής της Inventio που διαχειρίζεται τις επενδύσεις του αμερικανικού fund στη χώρα.

    Ερωτηθείς αν έχει σκεφτεί την απόβαση στο Ελληνικό (θυμίζουμε ότι η HIG επενδύει σε logistics και ξενοδοχεία στην Ελλάδα), απάντησε πως «το εξετάσαμε και είδαμε ότι δεν θα φέρει τις αποδόσεις που περιμένουμε».

     

    Χαράτσι στα πλοία για τα ηλεκτρικά Ι.Χ.;

    Τις επόμενες ημέρες, όπως είχε γράψει το mononews, βγαίνει στον «αέρα» το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3», με γενναία κίνητρα για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

    Μπράβο και στην κυβέρνηση που βοηθά να ανανεωθεί ο στόλος των Ι.Χ. στην Ελλάδα.

    Ωστόσο, δείτε τον παραλογισμό, τον οποίο μας κατήγγειλαν αναγνώστες.

    Oπως γνωρίζετε, αγαπητοί αναγνώστες, τις ημέρες του Πάσχα προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση επειδή τα πλοία δεν δέχονται να μεταφέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι φορτισμένα πάνω από 40%, αυθαίρετα καθώς δεν υπάρχει σχετική μελέτη που να αναφέρεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάφλεξης,

    Τώρα η καταγγελία αναφέρει ότι κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες χρεώνουν περισσότερο τη μεταφορά ηλεκτρικών Ι.Χ. απ’ ότι τα συμβατικά.

    Μας είπαν ότι συγκεκριμένη εταιρεία που κάνει δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου από το λιμάνι της Ραφήνας, χρέωσε 10 ευρώ περισσότερα τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

    Παράλογο;

    Ναι, αλλά στη χώρα του απόλυτου παραλογισμού κανείς δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις για τέτοιες καταστάσεις.

    Σαββατοκύριακο με καφέδες και πολιτική… ψυχανάλυση

    Τελειώνει και ο Μάιος και σε λίγες μέρες θα έρθει ο ζεστός Ιούνιος με τρία χαρακτηριστικά: τις ευρωεκλογές, τα μπάνια του λαού και τα θερινά σινεμά.

    Ο wiseman θεωρώντας πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για θάλασσα, ανάλωσε το Σαββατοκύριακο σε αλλεπάλληλους καφέδες με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της σύγχρονης Ελληνικής πραγματικότητας.

    Στο επίμαχο Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η στήλη άντλησε υλικό για… όλη την εβδομάδα που λέει ο λόγος.

    Από πολιτικό κους -κους μέχρι και αισθηματικές περιπέτειες επώνυμων πολιτικών, καθηγητών και επιχειρηματιών.

    Για σήμερα θα σας παραθέσω κουίζ με μετεκλογικούς προβληματισμούς στελεχών από τα τρία πρώτα κόμματα των δημοσκοπήσεων.

    Δεν γράφω για τρία μεγάλα κόμματα, διότι πλέον έχουμε ένα μεγάλο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δύο μεσαία κόμματα, το ΣΥΡΙΖΑ του lifestyle Στέφανου και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του αγέλαστου και μονίμως μουτρωμένου (γιατί τόσο πολύ;) Νίκου.

    Τις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε και τις συναισθηματικές περιπέτειες πολιτικών και επιχειρηματιών που είναι και πιο… πιπεράτες!

    Τρία κουίζ με πολύ νόημα και μέλλον

    Λοιπόν, βαθιά ανάσα από όσα αλίευσα και κουίζ:

    Ποια είναι τα τρία μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν βάλει πλερέζες βλέποντας τη συνεχιζόμενη απόλυτη πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που φάνηκε και από το μέσο όρο των δημοσκοπήσεων όπως διαβάσατε σε mononews.gr και wiseman;

    Πρόκειται για δύο άνδρες και μία γυναίκα, άπαντες μέλη της κυβέρνησης.

    Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος εφαρμόζει το βρετανικό δόγμα «καλύτερα να  έχεις τους αντιπάλους σου μέσα στη σκηνή σου και να… κοιτάζουν (σ.σ. αλλιώς το λένε οι φλεγματικοί της Γηραιάς Αλβιώνος αλλά η στήλη είναι politically correct) έξω, παρά να τους κρατάς έξω από τη σκηνή σου και να… κοιτάζουν μέσα»

    Το ένα από τα τρία αυτά πρόσωπα λέει με καρτερία: «εγώ τουλάχιστον έχω χρόνια μπροστά μου, μπορώ να περιμένω, οι άλλοι όμως;»

    Εμείς να θυμίσουμε στο πρόσωπο αυτό ότι δεν είναι πια στα 35, ούτε στα 40, αλλά ας είναι.

    Το άλλο πρόσωπο, που συχνά-πυκνά προβάλλεται από εφημερίδα της αντιπολίτευσης (η οποία αρέσκεται σε… κόντρες), από εκεί που έπαιζε σέντερ φορ της διαδοχής, έχει φτάσει στο σημείο να αμύνεται σε κατενάτσιο!

    Λέει στο στενό κύκλο του πως «μετά τις Ευρωεκλογές, πιστεύω πως δεν θα τολμήσει να μου αλλάξει υπουργείο ο Μητσοτάκης»!

    Πριν πέντε μήνες είχε εμπιστευθεί σε στενό φιλικό του πρόσωπο θηλυκού γένους, πως «εάν φύγω από το υπουργείο, θα είναι μόνο για να πάω στο Μαξίμου ως ένοικος!».

    Τώρα είπαμε, άμυνα – κατενάτσιο για να μείνει στο υπουργείο.

    Το τρίτο πρόσωπο που ονειρεύεται πως «θα κληρονομήσω όλο το σύστημα του φίλου και προστάτη μου Αντώνη Σαμαρά και θα πάρω το χρίσμα!» είναι πιθανό να μην έχει καταλάβει που πατάει και που βρίσκεται.

    Προς το παρόν ασχολείται με την… κώμη του, με πολλούς κακεντρεχείς που τον παρατηρούν προσεκτικά να αναρωτιούνται ως άλλοι Άμλετ: «περουκίνι ή εμφύτευση;

    That is the question!».

    Εννοείται ότι εγώ ως καλοπροαίρετος wiseman δεν υιοθετώ τις κακεντρέχειες, απλώς τις μεταφέρω…

    ΣΥΡΙΖΑ: Καλύτερα να πατώσουμε…

    Ποια είναι τα δύο μεγαλοστελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που λένε σχεδόν φανερά «άσε, καλύτερα να πατώναμε στις εκλογές!

    Αν πιάσει το 16% ο…περιφερόμενος lifestyle Στέφανος, θα μιλήσει για θρίαμβο, θα πει «τα αλλάζω όλα»  και θα μας στείλει στα αζήτητα.

    Στη θέση μας θα φέρει… Παπανώτες!

    Το κόμμα έχει γίνει πλέον «Πάμε Δανάη» και «Αξίζω, αξίζω, αξίζω» με τη Σταματίνα Τσιμτσιλή.

    Καθόλα αξιοπρεπείς και οι δύο παρουσιάστριες δεν λέω, αλλά φυσικά όχι για πολιτικό κόμμα που ονειρεύεται ο τουρίστας-αρχηγός!».

    Αμφότεροι οι σχολιάζοντες με μεγάλη αριστερή παράδοση και σκληρότητα, είναι πρώην υπουργοί της στενής τσιπρικής ομάδας, ο ένας άνδρας βορειοελλαδίτης και η άλλη γυναίκα δυναμική, με χαρακτηριστική προφορά  και χαρακτήρα.

    Περίμεναν μία επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 12-13% ώστε να προκαλέσουν την επανάκαμψη του …«άχαστου Αλέξη» αλλά πλέον το σενάριο δεν τους βγαίνει.

    Εξ ού και οι φόβοι που εκφράζουν…

    ΠΑΣΟΚ: Ο διάδοχος Ανδρουλάκη και ποιος θα τον προδώσει

    Ποιος θα βγει στο… βιράζ για τη διαδοχή του Νίκου Ανδρουλάκη εάν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ξεπεράσει το …θηριώδες 12%;

    Έχετε διαβάσει πως ακονίζουν τα μαχαίρια τους «οι δύο Παυλήδες», ο συμπαθής και με βαρύ βιογραφικό αλλά μεσήλικας Γερουλάνος και ο χαμηλών τόνων νεότερος Χρηστίδης.

    Κάποιοι προέβαλλαν ως outsider και τη Μιλένα Αποστολάκη, ενώ λίγοι αναφέρονται και στο Νίκο Α. Παπανδρέου «αρκεί να μάθει καλά Ελληνικά σε αυτή την ηλικία» όπως ήταν η «μαχαιριά» που εκστόμισε φίλος του Προέδρου Νίκου.

    «Ξέχνα αυτά που ήξερες» μου αποκάλυψε στον κυριακάτικο καφέ, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που πλέον έχει επιλέξει να είναι εκτός Βουλής.

    «Αθόρυβη και ουσιαστική προετοιμασία έχει κάνει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης που θέλει να βγει ξαφνικά από τα… σκριν και να βάλει καλάθι!

    Η σχέση του με το Νίκο (σ.σ. Ανδρουλάκη) διέρχεται την εποχή των… Παγετώνων και μετεκλογικά ίσως έχουμε ντράβαλα!».

    Πάνω που άρχισα να μελετώ το βιογραφικό του νεαρού Μανώλη, το ιστορικό και έμπειρο στέλεχος με πρόλαβε: «αν νομίζεις αγαπητέ μου, ότι ο Πρόεδρος Νίκος θα φύγει εύκολα και με κατεβασμένα χέρια, είσαι μακριά νυχτωμένος!

    Θα πάει σε έκτακτο Συνέδριο αφού ελέγχει πλήρως τον μηχανισμό και όποιον πάρει ο -πολιτικός- Χάρος κούφια η ώρα!».

    Πού είναι το κουίζ εδώ αφού γράψαμε όλα τα ονόματα;

    «Ότι κάποιος στενός φίλος και συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, θα τον προδώσει την κρίσιμη στιγμή και θα πάει απέναντι», μου είπε ο… ιστορικός!

    Όπως ο Πέτρος τον Ιησού ένα πράγμα.

    Θυμίζω απλώς, ως φιλίστωρ wiseman ότι μετά, ο Πέτρος μετανόησε και έκλαψε πικρά…

    Οι νέες δημοσκοπήσεις και η ψήφος του θυμού

    Περίεργο δεν είναι πάντως που δεν είδαμε καθόλου αποτελέσματα δημοσκοπήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Πέραν εκείνης των Παραπολιτικών για το ποιος είναι πιο κατάλληλος να ηγηθεί της Κεντροαριστεράς, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση, 12 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

    Μαθαίνω ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μπαράζ γκάλοπ κι ότι δεν έγινε μέσα στο Σαββατοκύριακο γιατί είχαμε αθλητικά γεγονότα και ποιος θα ασχολούταν με δημοσκοπήσεις.

    Μου λένε, όμως, ότι ίσως οι έρευνες γνώμης να μην έχουν και πολύ νόημα διότι τα τρία πρώτα κόμματα έχουν «ταβανιάσει».

    Ότι δηλαδή πάνω – κάτω τα ίδια ποσοστά θα δείχνουν.

    Η ΝΔ λίγο πάνω – λίγο κάτω από 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 15% και 17%, το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 12% και 14%.

    Στην ουρά γίνεται η μάχη για το 3% που όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα εξασφαλίσει και θέση ευρωβουλευτή, καθώς το εκλογικό μέτρο μπορεί να ξεπεράσει και το 4%.

    Πάντως, να σας πω αυτό που μου έλεγε δημοσκόπος και να το κρατήσετε: Υπάρχει θυμός και διάθεση για ψήφο – μήνυμα.

    Απλά δεν υπάρχει κόμμα που θα διαχειριστεί αυτή την ψήφο διαμαρτυρίας.

    Το χαρούπι που εντυπωσίασε τον Στουρνάρα

    Τρεις ημέρες κράτησε το ταξίδι του Γιάννη Στουρνάρα στην Κρήτη, μαζί με την υποδιοικήτρια, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και υπηρεσιακούς παράγοντες της ΤτΕ.

    Πλήθος συναντήσεων και επισκέψεων, αλλά ξέρετε τι ήταν αυτό που έκανε μεγάλη εντύπωση στον διοικητή και μιλούσε με τα καλύτερα λόγια;

    Μια εταιρεία από το Ρέθυμνο η οποία φτιάχνει και εξάγει σε πολλές χώρες προϊόντα από… χαρούπι.

    Σκεφτείτε, το φαγητό που έσωσε από την πείνα χιλιάδες Έλληνες στην Κατοχή, το φαγητό των φτωχών, εξάγεται στον Καναδά και στην Ευρώπη.

    Είχε να το λέει ο Γιάννης Στουρνάρας για την επιτυχία της ρεθυμνιώτικης εταιρείας Creta Carob η οποία έχει δεκάδες κωδικούς προϊόντων από χαρούπι.

    Και τον διοικητή τον εντυπωσίασε, και το συγκίνησε ιδιαίτερα, η δημιουργικότητα των Ελλήνων που μπορούν να φτιάξουν superfoods από το παρεξηγημένο χαρούπι.

    Έρχονται οι «κελεμπίες», αγνοούνται τα πετροδολάρια

    Αύριο στις 11.30 την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί για συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Μαζί του έρχεται και επιχειρηματική αποστολή με την προσδοκία να γίνουν κάποτε επενδύσεις στην Ελλάδα από το Κατάρ.

    Είναι ουσιαστικά μια ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε κάνει ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο στη Ντόχα, αλλά καλό είναι να κρατάμε… μικρό καλάθι.

    Απλά για να σας φρεσκάρω λίγο τη μνήμη, να σας θυμίσω ότι ο πατέρας του νυν σεϊχη, Χαμάντ, είναι τακτικός επισκέπτης στην Ελλάδα και στο παρελθόν προσπάθησε να επενδύσει στη χώρα μας αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

    Να σας θυμίσω την αγορά του νησιού Οξιά, στις Εχινάδες Νήσους, όπου θα κατασκεύαζε πολυτελείς κατοικίες αλλά και ένα κέντρο πολιτισμού.

    Επίσης, την αγορά – παρανόμως όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια- τεράστια έκτασης στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.

    Το Κατάρ, μέσω της Qatar Petroleum είχε επενδύσει και στην «Ηρων», αλλά τελικά το ποσοστό της το εξαγόρασε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πριν από 3 χρόνια.

    Υπήρξε και καταριανό ενδιαφέρον για το Ελληνικό, που ποτέ δεν καρποφόρησε.

    Και στο μακρινό 2011 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υπογράψει συμφωνίες με τον Αλ Θάνι για επενδύσεις σε τουρισμό, ενέργεια, real estate, στα Μεταλλεία Κασσάνδρας κ.λπ.

    Σε φιάσκο είχε καταλήξει και η υποτιθέμενη επένδυση για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και ενός σταθμού LPG στον Αστακό.

    Ο Εμίρης είχε αγοράσει και το εμβληματικό ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα αντί 15 εκατ. ευρώ, δίνοντας άλλα 35 εκατ. για να το ανακαινίσει.

    Γιατί τα πετροδολάρια δεν «κολλάνε» με την Ελλάδα;

    Πολλές οι εξηγήσεις.

    Κάποιοι λένε ότι οι Καταριανοί δεν θέλουν διαγωνισμούς και διαφάνεια στις επενδύσεις.

    Γνωστή είναι η φράση που είχε πει κάποτε ο Αλ Θάνι: «Στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές, αλλά για μαζοχιστές»;

    Αγόρασε κοσμήματα της Έλενας Βότση στην Ύδρα η σεΐχα Μόζα του Κατάρ

    Και μιας και μιλάμε για Κατάρ και πετροδολάρια, να σας αποκαλύψω ότι στην Ύδρα βρέθηκε προ ημερών η σεΐχα Μόζα του Κατάρ, που την χαρακτηρίζουν ως «Τζάκι Κένεντι» της Μέσης Ανατολής και θεωρείται από τις πλέον κομψές γυναίκες του κόσμου.

    Η σεϊχα Μόζα, 64 ετών, όταν έπιασε το σκάφος στο λιμάνι της Ύδρας, έκανε μία μικρή βόλτα στο νησί έχοντας μαζί της αρκετές από τις κυρίες που τη συνοδεύουν.

    Και επέλεξε να αγοράσει κοσμήματα από το κατάστημα της Έλενας Βότση αφού το συγκεκριμένο μαγαζί της το σύστησαν πολύ ισχυροί άνθρωποι.

    Η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει, καθώς η Υδραία Έλενα Βότση είναι εκείνη που σχεδίασε την πρόσοψη των μεταλλίων  των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που παραμένει το ίδιο και για τους επόμενους  Αγώνες ….

    Τα κοσμήματα της πρωτοποριακά, με δυναμικές γραμμές αποτελούν  και μικρά έργα τέχνης.

    Η Μόζα του Κατάρ  -αυτή που είναι γνωστή για το γούστο της- ενθουσιάστηκε από τις δημιουργίες της Έλενας Βότση, έκανε τις αγορές της και αναχώρησε με άρωμα Ύδρας στις αποσκευές της.

    Να σας πω ότι η Μόζα είναι σύζυγος του Εμίρη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι μέχρι το 2013, όταν και παρέδωσε στο γιο τους.

    Η Σεϊχα, γνωστή για το γούστο της (Θεωρείται άλλωστε fashion icon της Μέσης Ανατολής) αλλά και τις πολιτιστικές της ανησυχίες, ήταν αυτή που έπεισε τον Εμίρη να εξαγοράσει τα εμβληματικά Harrods στο Λονδίνο, το ξενοδοχείο Ritz αλλά και τον διάσημο οίκο Valentino, τον οποίο αγόρασε το 2012 για 700 εκατομμύρια ευρώ.

    Λέγεται ότι η συνολική περιουσία της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ ξεπερνά τα 350 δισ. δολάρια.

    Η Σεϊχα Μόζα

    Γιώργος Λιάγκας: Η μεζονέτα και η αξία των ακινήτων στην Τήνο

    Αγαπητοί αναγνώστες, πρώτο το mononews δημοσίευσε το Σάββατο αποκλειστικό ρεπορτάζ για την απόκτηση της μεζονέτας του εκλιπόντος αλλαντοβιομήχανου Παναγιώτη Νίκα στην Τήνο, από τον γνωστό παρουσιαστή, Γιώργο Λιάγκα.

    Το σπίτι, εγκαταλελειμμένο για χρόνια, θα χρειαστεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να ανακαινιστεί, ενώ αποκτήθηκε από τον Λιάγκα σε πλειστηριασμό αντί 458.002 ευρώ.

    Περιττό να σας πούμε ότι ακολούθησαν δεκάδες δημοσιεύματα, αλλά λίγοι (μεταξύ αυτών και τα media του Γιάννη Κουρτάκη) έβαλαν την πηγή.

    Εγώ να σας ενημερώσω ότι το συγκεκριμένο ακίνητο ο Γιώργος Λιάγκας το βλέπει ως επενδυτικό αφού θεωρεί ότι μπορεί να του αποφέρει πολλά κέρδη είτε ενοικιάζοντάς το με την ημέρα είτε πουλώντας το σε υψηλή τιμή μετά την ανακαίνιση.

    Ρώτησα μεσίτη στην Τήνο και μου είπε ότι το νησί έχει πάρει τα πάνω του και ο μέσος όρος πώλησης ακινήτων ξεπερνά τις 2.500 ευρώ.

    Για ένα σπίτι άνω των 220 τ.μ. που είναι η μεζονέτα που απέκτησε ο Λιάγκας μπορεί να ξεπεράσει άνετα τις 4.000 ευρώ, αφού διορθωθούν τα σημάδια της εγκατάλειψης.

    Θυμίζω ότι στην Τήνο ο Λιάγκας έχει ήδη εξοχικό που επισκέπτεται πολλές φορές το χρόνο.

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.