ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, αλλά θα πρέπει να διατηρήσει την πολιτική της σε περιοριστικό έδαφος μέχρι το 2024, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο Φίλιπ Λέιν.
«Ο καλύτερος τρόπος για να πλαισιώσουμε τη συζήτηση φέτος είναι ότι πρέπει ακόμα να είμαστε περιοριστικοί όλο το χρόνο», δήλωσε ο Λέιν σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. «Αλλά μέσα στη ζώνη περιορισμού μπορούμε να κινηθούμε κάπως προς τα κάτω.»
Ερωτηθείς για την προοπτική μιας κίνησης στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, δήλωσε ότι «εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων, προς το παρόν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να άρουμε το ανώτατο επίπεδο περιορισμού».
Η έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης στη επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται ευρέως. Τα επόμενα βήματα, ωστόσο, είναι λιγότερο σαφή, με τις αγορές να αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα απέχουν τον Ιούλιο και θα ξαναρχίσουν τις μειώσεις τον Σεπτέμβριο. Αυτή η παύση θα συνάδει με τα σχόλια των πιο αυστηρών αξιωματούχων Γιοάχιμ Νάγκελ και Ιζαμπέλ Σνάμπελ, αν και τα περισσότερα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν παραμείνει σιωπηλά για το συγκεκριμένο θέμα.
«Το επόμενο έτος, με τον πληθωρισμό να πλησιάζει ορατά το στόχο, τότε η διασφάλιση ότι το επιτόκιο θα μειωθεί σε επίπεδο που θα συνάδει με το στόχο αυτό, θα είναι μια διαφορετική συζήτηση», δήλωσε ο Λέιν.
Η κίνηση των επιτοκίων του επόμενου μήνα πραγματοποιείται με φόντο τον πληθωρισμό που ενδεχομένως αυξήθηκε τον Μάιο. Επιπλέον, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός στο οποίο τείνουν να εστιάζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής – επειδή αφαιρεί ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια – πιθανώς σταμάτησε να αποδυναμώνεται για πρώτη φορά από τον Ιούλιο.
Επίσης, ένας βασικός δείκτης μισθών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε επιτάχυνση το πρώτο τρίμηνο, αν και ο Λέιν δήλωσε ότι «η γενική κατεύθυνση των μισθών εξακολουθεί να δείχνει επιβράδυνση, η οποία είναι ουσιαστική».
«Θα υπάρξουν αναταράξεις και τα πράγματα και θα γίνουν σταδιακά», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης:
Νάγκελ (ΕΚΤ): Σε τροχιά μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο
«Καμπανάκι» από Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Ενίοτε οι αγορές υποτιμούν τους γεωπολιτικούς κινδύνους
ΕΚΤ: Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο «κλειδώνουν» τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο