ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εδώ κι ένα μήνα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η πολυεθνική εταιρεία τροφίμων και ποτών με το εντυπωσιακό «χαρτοφυλάκιο» από δημοφιλή brands σε σοκολάτες και μπισκότα, Mondelez, βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν.
Οι Financial Times σε δημοσίευμά τους είχαν αποκαλύψει από τον περασμένο Απρίλιο ότι η εταιρεία κινδυνεύει με πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων, καθώς οι αντιμοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2021 μία έρευνα για τις πρακτικές της εταιρείας.
Το βαρύ πρόστιμο των 337,5 εκατ. ευρώ στην αμερικανική πολυεθνική ήρθε σε μία περίοδο που οι μεγάλες εταιρείες βρίσκονται στο μικροσκόπιο για διαφορετικές τιμολογήσεις ανά χώρα. Ένα θέμα που έθιξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας της να παρέμβει «με αποφασιστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο».
Η έρευνα της Κομισιόν, η οποία οδήγησε στο πρόστιμο, διαπιστώνει σειρά παραβάσεων την περίοδο από το 2006 έως και το 2019.
Μία ιστορία 100 ετών
Με δραστηριότητα σε πάνω από 160 χώρες, η πολυεθνική εταιρεία μετράει μία ιστορία 100 ετών, γεμάτη συγχωνεύσεις και εξαγορές.
Οι ρίζες της εντοπίζονται το 1903, όταν ιδρύθηκε η National Dairy Products Corporation, για να εξελιχθεί στην Kraft Foods στις αρχές της δεκαετίας του 1920.
Το 2012, η εταιρεία, ύστερα από ένα μπαράζ δεκαετιών από εξαγορές άλλων εταιρειών, αποφάσισε να διασπαστεί σε δύο εισηγμένες εταιρείες, την Kraft Foods Group, που επικεντρώθηκε σε προϊόντα τροφίμων στη βόρεια Αμερική και την Mondelez, η οποία δραστηριοποιείται παγκοσμίως στην αγορά των σνακ και των ζαχαρωτών.
Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη mundus (κόσμος) και το delez , μια αναφορά στη λέξη «νόστιμο» από το delicious.
Στην Ελλάδα εδρεύει θυγατρική της εταιρείας, Mondelez Hellas SA, και στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τις σοκολάτες «Παυλίδης» και τη Chipita, ένα deal ύψους 2 δισ. ευρώ, που έκλεισε το 2021.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου στην αγορά των σνακ με brands όπως τα μπισκότα Oreo, belVita και LU, οι σοκολάτες Cadbury Dairy Milk, Milka και Toblerone και οι τσίχλες Trident.
Οι παράνομες πρακτικές της εταιρείας
Από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι ο κολοσσός των σνακ έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ.
Οι πρακτικές της πολυεθνικής απέτρεπαν λιανέμπορους να προμηθευτούν τα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, με την έρευνα να αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό με έμπορο από την Γερμανία, στον οποίο αρνήθηκε η εταιρεία την προμήθεια των προϊόντων της, για να μην τα μεταπουλήσει σε περιοχές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.
Αντίστοιχα, την περίοδο 2015 με 2019, η εταιρεία διέκοψε τη προμήθεια σε σοκολάτες στην Ολλανδία, για να αποτρέψει την μεταπώλησή τους στο Βέλγιο, σε μία χώρα όπου οι τιμές των προϊόντων της ήταν υψηλότερες.
Η ΕΕ ανακάλυψε ότι και μία συμφωνία όπου η Mondelez έθετε ως όρο σε πελάτη της να εξάγει σε υψηλότερες τιμές τα προϊόντα σε σύγκριση με την εγχώρια αγορά.
Οι πρακτικές της εταιρείες είχαν ως αποτέλεσμα τα προϊόντα της να πωλούνται σε υψηλότερες τιμές εις βάρος των καταναλωτών της ΕΕ, κατέληξε η Κομισιόν.
Εκπρόσωπος της Mondelez International δήλωσε ότι η παράνομη συμπεριφορά δεν είναι αντιπροσωπευτική της εταιρείας και ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τα θέματα συμμόρφωσης.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμα ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία – Ποιες είναι
- ΙΤΕΠ: «Υψηλή» και «άνιση» φορολογία στα Ξενοδοχεία – Το 19% του κόστους παραγωγής αντιστοιχεί σε φόρους
- Δημοσκόπηση GPO: Η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ – Τρίτο κόμμα το ΚΚΕ – Οκτακομματική Βουλή
- Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Θετικές προοπτικές για την οικονομία το 2025 – Σημαντικές εξωτερικές προκλήσεις