ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ανοσοποιητικό σύστημα φαίνεται να δίνει «σήμα» ότι ένας θανατηφόρος όγκος του εγκεφάλου αναπτύσσεται, πέντε χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο.
Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Judith Schwartzbaum, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο, οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε πρωτεΐνες που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ των ανοσοποιητικών κυττάρων είναι εξασθενισμένες στο αίμα των ασθενών με καρκίνο του εγκεφάλου εντός πέντε ετών πριν εντοπιστεί ο όγκος. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε δυνητικά να σηματοδοτήσει έναν νέο τρόπο διάγνωσης, έως και πέντε χρόνια νωρίτερα.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, επικεντρώθηκε στα γλοιώματα, τα οποία αποτελούν περίπου το 80% των διαγνώσεων στον καρκίνο του εγκεφάλου, με το μέσο χρόνο επιβίωσης για τον πιο συνηθισμένο τύπο (γλοιοβλάστωμα) τους 14 μήνες.
Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, απώλεια μνήμης, αλλαγές προσωπικότητας, θολή όραση και δυσκολία στην ομιλία. Κατά μέσο όρο, ο καρκίνος διαγιγνώσκεται τρεις μήνες μετά την εμφάνισή τους και όταν οι όγκοι είναι συνήθως προχωρημένοι.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 487 άτομα που τελικά ανέπτυξαν γλοιώματα τα επόμενα χρόνια μετά τη λήψη αίματος και τα συνέκριναν με 487 δείγματα από άτομα που δεν εμφάνισαν καρκίνο.
Σε προγενέστερη έρευνά της για τη σχέση μεταξύ αλλεργιών και καρκίνου του εγκεφάλου – η Schwartzbaum διαπίστωσε ότι οι αλλεργίες φαίνεται να προσφέρουν προστασία έναντι της νόσου. Σε αυτήν θέλησε να πάει ένα βήμα παρακάτω και να εξετάσει αν οι κυτοκίνες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη γλοιώματος
Στο πλαίσιο αυτό, αξιολόγησε 277 κυτοκίνες στα δείγματα αίματος και διαπίστωσε μικρότερη αλληλεπίδραση στο αίμα των ανθρώπων που εμφάνισαν καρκίνο.
«Υπήρξε σαφής εξασθένηση αυτών των αλληλεπιδράσεων στην ομάδα που ανέπτυξε καρκίνο του εγκεφάλου και είναι πιθανό αυτό να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των όγκων», δήλωσε η ίδια.
Η κατανόηση της δραστηριότητας των κυτοκινών στον καρκίνο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μπορεί είτε να καταπολεμήσει την ανάπτυξη όγκων, είτε να την υποστηρίξει καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Εκτός από την ανακάλυψη της εξασθένησης των αλληλεπιδράσεων των κυτοκινών στο αίμα των μελλοντικών ασθενών με καρκίνο, οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, κάποιες κυτοκίνες που φαίνεται ότι παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του γλοιώματος.
«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν και να αξιολογηθούν περαιτέρω, αλλά προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες», δήλωσε η Schwartzbaum, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να φανούν χρήσιμα και σε άλλους όγκους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι μισοί άνθρωποι με άγχος υποφέρουν από χρόνιο πόνο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σημάδι στα αφτιά που δείχνει ότι έρχεται εγκεφαλικό (pics)
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: Εγκρίθηκε η 1η θεραπεία που δεν βασίζεται στην αρχική θέση του όγκου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Φινλανδία: Υποστηρίζουμε την Ουκρανία άνευ όρων
- Τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία: Το προφίλ του Σαουδάραβα γιατρού που έσπειρε τον θάνατο στη χριστουγεννιάτικη αγορά
- Τα πρωτεία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών για το 2023 σε Ελλάδα και Ιταλία
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών