Εντός των επόμενων δύο εβδομάδων θα μετακομίσουν στο νέο κτίριο γραφείων που μίσθωσε η ΔΕΗ στη Χρήστου Λαδά, περίπου 160 εργαζόμενοι της εταιρείας.

Τη δεύτερη ευκαιρία έδωσε στο ιστορικό κτίριο του ΔΟΛ η γερμανική ehret+klein, η οποία δαπάνησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια για την εξαγορά από το fund Apollo και την ανακαίνιση του εγκαταλελειμμένου από το 2017 ακινήτου, δεδομένου ότι το κόστος της ανάπλασης ξεπερνάει τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ.

1

Σε αυτή τη φάση ολοκληρώνεται η εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων από τη ΔΕΗ, όπως το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, έτσι ώστε το νέο «στρατηγείο» της εισηγμένης να είναι έτοιμο προς χρήση έως τα τέλη Μαΐου.

Το ενοίκιο για το κτίριο κυμαίνεται από 25 έως 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η σύμβαση μίσθωσης έχει διάρκεια τρία χρόνια με option παράτασης.

Σύμφωνα με όσα είπε στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου κτιρίου ο Michael Ehret, managing partner της ehret+klein, σκοπός της εταιρείας είναι να διατηρήσει το ακίνητο στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, είτε να το πουλήσει αν βρεθεί ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Ο συνολικός χώρος ενοικίασης είναι 3.074,11 τ.μ. και αποτελείται από 8 ορόφους γραφείων και χώρους συναντήσεων, και ένα ισόγειο με αμφιθέατρο και καφέ. Το κτίριο, που λειτουργούσε ως έδρα του ομίλου Λαμπράκη μέχρι το 2004 πιστοποιήθηκε κατά τη μέθοδο BREEAM με αξιολόγηση «ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ».

To κτίριο βγήκε προς πώληση το 2020 και με ένα ατελέσφορο deal στο ιστορικό του κατέληξε στη γερμανική εταιρεία, που ξεκίνησε την περίοδο κατασκευής τον Φεβρουάριο του 2022, με εσωτερικές κατεδαφίσεις, και την ολοκλήρωσε τον Απρίλιο του 2024.

Το εμβληματικό κτίριο, που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, σχεδιάστηκε από τον αναγνωρισμένο Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Κιτσίκη, με σπουδές στη Γερμανία. Αρχικά, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930 ως τριώροφο κτίριο, ενώ τις δεκαετίες του 1950 και του 1970 προστέθηκαν νέοι όροφοι.

Τα σχέδια των Γερμανών επενδυτών για την Ελλάδα

Η ιστορικότητα του κτιρίου ήταν ένας από τους παράγοντες που ώθησαν τους επικεφαλής της ehret+klein στην πρώτη τους επένδυση στην Ελλάδα.

Όπως ειπώθηκε από τον Michael Ehret, «Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή έχουμε προσωπικές σχέσεις με τη χώρα πάνω από 30 χρόνια.

Δεύτερον, διότι μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες στον τομέα του real estate. Με τη διεθνή εμπειρία και τεχνογνωσία μας μπορούμε να βοηθήσουμε τη χώρα και την Αθήνα να αναπτυχθεί βιώσιμα και να πετύχει τον μετασχηματισμό της.

Έχουμε επίσης ένα μεγάλο και αξιόπιστο δίκτυο συνεργατών, το οποίο μας διευκολύνει να υλοποιήσουμε τα έργα μας.  Η Ελλάδα είναι η πρώτη μη γερμανόφωνη χώρα που δραστηριοποιούμαστε επιχειρηματικά, καθώς μας αρέσει πολύ να συνεργαζόμαστε με τους Έλληνες».

Το σχέδιο της εταιρείας, που διαχειρίζεται συνολικά assets 1,6 δισ. ευρώ, είναι να επεκταθεί σε αστικές περιοχές, δίνοντας προτεραιότητα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένο προϋπολογισμό που διαθέτει για την ελληνική αγορά, ο Michael Ehret ανέφερε πως στη Γερμανία έχει επενδύσει σε έργα για τα οποία δαπάνησε από 5 έως 100 εκατομμύρια ευρώ, επομένως αναλόγως το project θα κινηθεί και στην Ελλάδα. Στο ραντάρ της εταιρείας είναι και η επέκταση σε οικιστικά έργα, με βασική ιδέα την επένδυση στην προσιτή κατοικία.

«Οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε τη μεταμόρφωση του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά 3 σε ένα καινοτόμο, μοντέρνο και ανθεκτικό εργασιακό περιβάλλον, όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να απολαμβάνουν το φυσικό φως, να δουλεύουν αρμονικά χωρίς περισπασμούς από τον θόρυβο της πόλης. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η γειτονιά, η οποία υπέφερε κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης, γίνεται πιο ελκυστική για μελλοντικές επενδύσεις, συνεισφέροντας στην ευρύτερη ανάπλαση της Αθήνας», πρόσθεσε.

Σημειωτέον ότι την κατασκευή του έργου ανέλαβε η ελληνική Parostec, το σχεδιασμό η DECA Architecture του Αλέξανδρου Βαΐτσου και του Carlos Loperena, η Transsolar KlimaEngineering επιμελήθηκε ζητήματα βιωσιμότητας, η AS Light τον φωτισμό και η Timagenis Acoustics τη μελέτη ήχου.

Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί πως για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε η τεχνική του «καλειδοσκοπίου» για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διείσδυσης φυσικού φωτός.

Συγκεκριμένα, το «καλειδοσκόπιο» – που αύξησε την αυτονομία του φυσικού φωτός σε έναν τυπικό όροφο γραφείων από το 21% στο 67% αποτελείται από ένα φωταγωγό στρατηγικά τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου και έναν ηλιοστάτη στην οροφή που ακολουθεί την πορεία του ήλιου και ανακατευθύνει το ηλιακό φως στον φωταγωγό, επιτρέποντας στο φυσικό φως να διεισδύσει πιο βαθιά στους εργασιακούς χώρους.

Επιπλέον, η νέα όψη του κτιρίου κατασκευασμένη από βιώσιμα παραγόμενο ξύλο, παρέχει σκίαση από τον ήλιο και ρυθμίζει την είσοδο του φυσικού φωτός με ειδικά σχεδιασμένα σκίαστρα.

Τέλος, όσον αφορά τα πράσινα χαρακτηριστικά του ακινήτου, το δώμα με τα φωτοβολταϊκά παράγει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Στάσσης: Γιατί η ενέργεια χρειάζεται την τεχνολογία – Στην Αθήνα το πρώτο data center της ΔΕΗ

Γιώργος Στάσσης: Να διπλασιαστούν οι επενδύσεις στο δίκτυο διανομής

Με free float 15% μπαίνει στο Χρηματιστήριο η Noval Property