Οι εισηγμένες αυτές με διασπορά της τάξης του 10% ή και λιγότερο είναι ενημερωμένες από την διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) ότι α) αλλάζει ο Κανονισμός Λειτουργίας, β) αν δεν αυξήσουν τη διασπορά των μετοχών τους κινδυνεύουν με Επιτήρηση και μετά διαγραφή, και γ) δίνεται μία τρίτη επιλογή «υποβιβασμού» στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.

Aυτές που «κινδυνεύουν» με υποβιβασμό σε Επιτήρηση ή διαγραφή, ή πέρασμα στην Εναλλακτική Αγορά είναι πέντε και πρόκειται για τις: ΒΙΣ, Alpha Real Estate, Καρέλια, Βαρβαρέσο και Trastor.

1

Στη ΒΙΣ η διασπορά είναι 8,69%, στην πρώην Άλφα Αστικά Ακίνητα 8,47%, στον Καρέλια 5,42%, στον Βαρβαρέσο 4,98% και στην Trastor 1,64%.

Αυτό τονίζουν χρηματιστηριακές πηγές με γνώση του αντικειμένου, μιλώντας στο mononews.gr, τονίζοντας ότι μέχρι τέλος του μήνα έρχεται σχετική νομοθετική παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα βάζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραμονή μιας εταιρείας στην Εναλλακτική Αγορά.

Βεβαίως δεν θα είναι η μόνη παρέμβαση της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο φέτος, η οποία βλέποντας το ενδιαφέρον και την αύξηση των συναλλαγών πάνω από 60% σε σχέση με πέρσι, δίνει κίνητρα σε επενδυτές και εταιρείες που θέλουν να μπουν.

Μεταξύ άλλων, θα προβλέπονται τα κίνητρα για το κόστος εισαγωγής, με υπεραπόσβεση του, αλλά φορολογικά benefits, σε όσους ιδιώτες επενδυτές τοποθετούνται σε δημόσιες εγγραφές εισαγωγής εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά.

Κι αυτό διότι στην Εν. Α. το ρίσκο θεωρείται μεγαλύτερο σε σχέση με την Κύρια Αγορά.

Ως προς την αναβάθμιση της αγοράς σε ώριμη αγορά, τα νέα αναμένονται ευχάριστα και μάλιστα πρόκειται να έρθουν πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Τον Ιούνιο εκτός απροόπτου και σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έρχεται η πρώτη αναβάθμιση από τον MSCI.

Εντός του β’ 3μήνου ή του γ’ 3μήνου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα πρέπει να αναμένεται η κατάταξη του Χ.Α. σε ώριμη αγορά και από τον S&P, ενώ τον Σεπτέμβριο έρχεται για έλεγχο ο FTSE.

Όταν το Χρηματιστήριο Αθηνών εισέλθει στις ώριμες αγορές διεκδικεί μερίδιο από τα active funds, τα οποία επενδύουν 10 τρις. Δολ. και από τα passive funds που επενδύουν 2 τρισ. Δολ!

Πρόκειται για απίστευτα… μεγέθη, τα οποία συνδέονται ασφαλώς με το story ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επιστρέφοντας στη διαγραφή των εισηγμένων, σύμφωνα με το νέο Κανονισμό που θα ισχύσει το 2025, το αξιόγραφο διαγράφεται μετά από έξι μήνες σε Αναστολή με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έξι μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του Εκδότη.

Διαγράφονται οι μετοχές σε αναστολή λόγω διασποράς κάτω του 10%.

Για τους ήδη εισηγμένους Εκδότες κατά την έναρξη ισχύος του νέου Καν/ΧΑ, η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης αρχίζει από 1.7.2025.

Εναλλακτικά της διαγραφής, προβλέπεται η δυνατότητα του Χ.Α., εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με αυτήν, να μεταφέρει στην Εναλλακτική Αγορά αξιόγραφα του Εκδότη που δεν πληρούν τους κανόνες της Κύριας Αγοράς.

Σε περίπτωση αναστολής μεγαλύτερης των έξι  μηνών και μέχρι ενός έτους, ο Εκδότης θα οφείλει να δημοσιοποιήσει πλέον μόνο ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Πλέον δημιουργείται ζήτημα με τις εισηγμένες που έχουν χαμηλή διασπορά, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί ήδη οι εταιρείες που επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Πηγές στην ΕΧΑΕ ανέφεραν χθες πως «ούτε μία εταιρεία δεν μας είπε ότι δεν θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες», ότι δηλαδή δεν λάβει μέτρα για την αύξηση της διασποράς της.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με placements, να πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι, είτε να ενεργοποιηθούν περισσότερο οι market makers προκειμένου να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα των μετοχών.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν χθες ότι καταργούνται όλα τα παραθυράκια.

Στο εξωτερικό αν χρησιμοποιήσεις «παραθυράκι» είσαι «δακτυλοδεικτούμενος», αναφερόμενος στο γεγονός ότι πολλές εισηγμένες παρκάρονται στην Κατηγορία της Επιτήρησης, χωρίς να λαμβάνουν μέτρα επιστροφής στην Κύρια Αγορά.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως όταν λέμε επαρκή διασπορά 25% όταν η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι 200 εκατ. ευρώ και 15% όταν η κεφαλαιοποίηση είναι μεγαλύτερη των 200 εκατ., σημαίνει το μίνιμουμ.

Δηλαδή, οι εταιρείες μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω τη διασπορά των μετοχών τους.

«Η λογική της αγοράς είναι να ζητάει επενδύσεις σε αυτό που θεωρεί ως ευκαιρία», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Η λογική του νέου κανονισμού του Χ.Α., όπως επισημαίνεται, είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ποιες εταιρείες θέλουν την παραμονή τους στην Κύρια Αγορά και ποιες όχι.

«Ξεκαθαρίζει το τοπίο», όπως τονίζεται, «και τελικά το πόσες εταιρείες θα μείνουν θα το δείξει το μέγεθος της οικονομίας. Εννοείται δε, ότι θα υπάρξουν και βελτιώσεις ή άλλες παρεμβάσεις», όταν ξεκινήσει ο νέος κανονισμός», ανέφεραν χαρακτηριστικά.  Για να διευκρινίσουν πως, «όλες οι εταιρείες βλέπουν τις αλλαγές πολύ σοβαρά».

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities για Τιτάν: «Ξεκλειδώνει» αξία πάνω από 9 ευρώ ανά μετοχή η ΙΡΟ στις ΗΠΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός – Όλες οι αλλαγές

Χρηματιστήριο: Τα blue chips εν αναμονή… – Μηδενικές αποδόσεις για ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ