• Ναυτιλία

    United Overseas Group: Επιλεκτικές πωλήσεις τάνκερ από τους Πήτερ Γεωργιόπουλο και Λεωνίδα Βροντίση

    Πήτερ Γεωργιόπουλος ναυτιλία

    Πήτερ Γεωργιόπουλος, εφοπλιστής


    Σε επιλεκτικές πωλήσεις πλοίων του στόλου της έχει προχωρήσει η United Overseas Group (UOG), συμφερόντων του βετεράνου της ναυτιλίας Πήτερ Γεωργιόπουλου και του Λεωνίδα Βροντίση.

    Στα εβδομαδιαία τους reports οι Allied Shipproking και Intermodal αναφέρουν την πώληση του τάνκερ LR1 της εταιρείας, UOG Aeolos, χωρητικότητας 73,427 dwt και κατασκευής 2009, στην τιμή των 28,8 εκατ. δολαρίων.

    Παράλληλα, όπως αποκάλυψε η ADS Maritime Holdings, εταιρεία που επενδύει στην ναυτιλία, οι δύο εφοπλιστές έκλεισαν συμφωνία το πρώτο τρίμηνο του έτους για την πώληση του MR τάνκερ UOG Sparta χωρητικότητας 50,000-dwt (κατασκευής 2009), το οποίο θα παραδοθεί στο νέο του ιδιοκτήτη εντός του τρέχοντος μηνός.

    Ναυλομεσιτικές πηγές, μεταξύ των οποίων και η Carriers, αναφέρουν ότι το πλοίο πουλήθηκε στην τιμή των 24,35 εκατ. δολαρίων.

    Η ADS κατέχει μερίδιο 10% τόσο στο UOG Sparta όσο και στο αδελφό πλοίο UOG Oslo (κατασκευασμένο το 2010) από τον Οκτώβριο του 2022. Σύμφωνα με την ίδια η πώληση απέφερε μικρό κέρδος στους πωλητές.

    Στο μεταξύ, πέρυσι, η United Overseas Group (UOG) είχε προχωρήσει και στην πώληση του τάνκερ μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου και χημικών UOG Andros, χωρητικότητας 50,000 dwt και κατασκευής 2009. Το τίμημα εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στα 23 με 24 εκατ. δολάρια.

    United Overseas Group ιδρύθηκε στις αρχές του 2021 και σηματοδότησε την επιστροφή του βετεράνου εφοπλιστή Πήτερ Γεωργιόπουλου στο ναυτιλιακό κλάδο μετά από δύο χρόνια απουσίας.

    Συνεργάτης του στο εγχείρημα είναι ο Λεωνίδας Βροντίσης, πρώην CFO της ναυτιλιακής Gener8, την οποία ίδρυσε ο Γεωργιόπουλος και εισήγαγε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και στη συνέχεια πούλησε στην βέλγικη ναυτιλιακή Euronav το 2017. Και οι δύο άνδρες διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στη ναυτιλία και έχουν περάσει από διάφορες εκτελεστικές θέσεις εταιρειών εισηγμένων στο NYSE.

    Η εταιρεία United Overseas Group, εξαγόρασε αμέσως μετά την ίδρυση της την United Arab Chemical Carriers (UACC), με έδρα το Ντουμπάι, η οποία είχε στόλο 22 τάνκερ αξίας περίπου 345 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις της VesselsValue.

    Σήμερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η UOG διαθέτει 20 δεξαμενόπλοια μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου και χημικών.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιώργος Οικονόμου: Όφελος 6,75 εκατ. δολαρίων για τον εφοπλιστή από την συμφωνία με την OceanPal

    Pyxis Tankers (Βαλέντιος Βαλεντής): Έσοδα 11,8 εκατ. δολαρίων

    Γιάννης Σαρρής (Fleetwork): Πρωτοποριακές λύσεις cloud ERP για τη ναυτιλία



    ΣΧΟΛΙΑ