ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Wall Street δεν αντέδρασε πολύ θετικά στο άκουσμα ότι ο Τζέιμι Ντίμον, ο θρυλικός τραπεζίτης της JP Morgan βρίσκεται σε διαδικασία εξόδου από τη θέση του CEO, στην οποία βρίσκεται από το 2005.
Σε διάστημα 19 ετών, ο επιδραστικός CEO κατάφερε να μετατρέψει την JP Morgan στη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, να δημιουργήσει έναν ισολογισμό «φρούριο», ο οποίος έχει προστατεύσει την τράπεζα από διάφορα σοκ στην οικονομία και να εκτοξεύσει κατά 700% τις μετοχές της από τότε που ανέλαβε.
Ο 68χρονος διευθύνων σύμβουλος πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια σε σενάρια συνταξιοδότησης, όμως πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα έστειλε το μήνυμα ότι η Wall Street θα πρέπει να μετράει ανάποδα για την αποχώρησή του.
Ο αεικίνητος Ντίμον
Σε αντίθεση με άλλους CEO, ο Ντίμον έκανε συχνά δημόσιες παρεμβάσεις για τα οικονομικά δρώμενα και σχολίαζε την επικαιρότητα είτε αυτή αφορούσε εξωτερική πολιτική είτε εσωτερικά οικονομικά θέματα. Δεν παρέλειπε πολλές φορές να τοποθετηθεί και για άλλα θέματα όπως για την εκπαίδευση, φουντώνοντας τα σενάρια, ότι το επόμενο βήμα του θα μπορούσε να είναι η διεκδίκηση ενός πολιτικού αξιώματος.
Ο ίδιος πάντως επιμένει να λέει ότι «του αρέσει να είναι τραπεζίτης».
Και στα 68 του χρόνια έχει αποδείξει ότι είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει.
Είναι ο μακροβιότερος από τους κορυφαίους διευθύνοντες συμβούλους σε τράπεζες και ο μόνος που έχει παραμείνει στη θέση του μετά το σοκ της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Ο Ντίμον δεν κατάφερε απλά να σώσει την τράπεζα του από τα αλλεπάλληλα σοκ στην οικονομία, αλλά να επωφεληθεί από την κατάρρευση των άλλων. Το 2008 αγόρασε τη Bear Stearns, ενώ στην πιο πρόσφατη τραπεζική αναταραχή του 2023 αγόρασε το πιο πολύτιμο κομμάτι της πτωχευμένης First Republic, το ελίτ πελατολόγιό της και τα δεκάδες υποκαταστήματά της.
Κι ενώ τα σενάρια για τη διαδοχή του οργίαζαν εδώ και αρκετά χρόνια, ο ίδιος επέλεγε πάντα να μεταθέτει την κουβέντα στο εγγύς μέλλον. Το οποίο ήρθε την προηγούμενη Δευτέρα, όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο χρονοδιάγραμμα για την «συνταξιοδότησή» του.
«Δεν είναι πλέον πέντε χρόνια, είπε, ενώπιον στελεχών και επενδυτών, αναφερόμενος στην φράση που επαναλάμβανε τον προηγούμενο καιρό, σε κάθε ερώτηση για την πιθανή έξοδό του: «έχουμε πέντε χρόνια ακόμα».
Άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνει στην επενδυτική τράπεζα στη θέση του Προέδρου.
Η πρώτη γυναίκα CEO;
Τα προηγούμενα χρόνια πολλά ικανά στελέχη της JP Morgan, τα οποία είχαν ξεχωρίσει από αναλυτές ως πιθανοί διάδοχοι του Ντίμον, αποχώρησαν από τον επενδυτικό κολοσσό, γιατί είχαν…. κουραστεί να περιμένουν.
Ο Ντίμον δεν είχε καμία διάθεση να πάει πουθενά, άλλωστε και την περασμένη Δευτέρα παραδέχθηκε ότι είναι γεμάτος ενέργεια και τα ταλαντούχα στελέχη δοκίμασαν αλλού τη τύχη τους, όπου η θέση του CEO δεν ήταν κατειλημμένη.
Στην κούρσα για τη διαδοχή στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan, έχουν προκριθεί δύο γυναίκες, η Μαριάν Λέικ και η Τζένιφερ Πίπσακ.
Η Λέικ βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια στην εταιρεία και θεωρείται βετεράνος. Σύμφωνα με τον Ντίμον έχει όλα τα χαρακτηριστικά του μεγάλου ηγέτη. Έχει αναλάβει επικεφαλής της μονάδας καταναλωτών, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων της τράπεζας, αποφέροντας 18 δισ. δολάρια μόνο το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Η Πίπσακ έχει περάσει τρεις δεκαετίες στην JP Morgan, από τις οποίες τα τελευταία 17 χρόνια έχει καταφέρει να ανέβει υψηλά στην ιεραρχία της επενδυτικής τραπεζικής. Πλέον είναι συνδιευθύνουσα σύμβουλος της μονάδας εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής, μαζί με το μεγαλοστέλεχος, Τρόι Ρόρμπο.
Και οι δύο γυναίκες, με τη Λέικ να θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα, είχαν αναλάβει το τεράστιο έργο της προσάρτησης των περιουσιακών στοιχείων της First Republic τον Μάιο του 2023.
Σε περίπτωση που προκριθεί μία εκ των δύο, θα πρόκειται για μία ιστορική αλλαγή «βάρδιας», καθώς η JP Morgan δεν είχε ποτέ γυναίκα CEO.
Ο υποψήφιος με το χαμηλό προφίλ
Σε αυτή την κούρσα, που φαίνεται να είναι υπόθεση γυναικών, φαίνεται ότι ισχυρές πιθανότητες έχει ένα ακόμα στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας, ο Τρόι Ρόρμπο, ο οποίος έχει αναδειχθεί εντός της JP Morgan για τις επιτυχίες του στο trading και τη διαχείριση κινδύνου.
Συνδιευθύνει την μονάδα επενδυτικής τραπεζικής μαζί με την Πίπσακ, είναι όμως ο λιγότερο γνωστός από όλους τους συνυποψηφίους του.
Κρατάει χαμηλό προφίλ, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και η πρώτη φορά που η Wall Street ασχολήθηκε ενεργά μαζί του ήταν όταν η επενδυτική τράπεζα προχώρησε σε εσωτερικό ανασχηματισμό, προκρίνοντας αρκετά στελέχη σε θέσεις ευθύνης.
Ο Ρόρμπο έπιασε δουλειά στη JP Morgan τη χρονιά που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος ο Ντίμον. Νωρίτερα ήταν στην Goldman Sachs και η παρουσία στη νέα του θέση, είχε χαρακτηριστεί από οικονομικά μέσα ενημέρωσης ως καθοριστική στις μονάδες που είχε αναλάβει.
Άγνωστος για το ευρύ κοινό, γνωστός όμως σε όλους τους εργαζόμενους της JP Morgan, ο Ρόρμπο έχει ένα ακόμα ατού, έναντι των υποψηφίων του: την εξοικείωση με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς διαχειρίστηκε πολλά ζητήματα της τράπεζας τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Διαβάστε επίσης:
Καρώνης (Viva) εναντίον Ντίμον (JP Morgan) μέρος… δεύτερο
Jamie Dimon: H διαδοχή στη JPMorgan είναι σε «καλό δρόμο»
Αποκάλυψη για Καρώνη – JP Morgan: «Υπάρχει ”bad blood” και το deal κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Palmos: Ανεβαίνει η ΝΔ, διπλάσιο προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ
- Rosita Missoni: Η γυναίκα πίσω από τον εμβληματικό οίκο μόδας Missoni και η θλιβερή απώλεια του γιου της
- Βασίλης Οικονόμου στο mononews: Γιατί μειώνουμε την ταχύτητα στην πόλη, τι θα κάνουμε με το νέο ΚΟΚ και τις κάμερες
- Μελέτη GrePort 2024 (Γιώργος Βαγγέλας και Θάνος Πάλλης): Αύξηση κρουαζιέρας στον ΟΛΠ 68,65% και σε όλα τα λιμάνια κατά 43,1%