• Ο ΚΜ και ο ανασχηματισμός, τα 9 global funds που αγοράζουν Πειραιώς, το ράλι της ΔΕΗ με το σχέδιο Στάσση, ο κυνικός εφοπλιστής, το σκάνδαλο της Ακρόπολης, ποιος θέλει να γίνει επίτροπος και 4 super hot quiz

    Ασταμάτητος πραγματικά είναι ο Γιώργος Στάσσης, καθώς τα σχέδιά του για τη ΔΕΗ είναι εντυπωσιακά!

    Wiseman
    image
    Wiseman

    Περιεχόμενα

    Η νέα άνοδος

    Αγαπητοί αναγνώστες, χθες η αγορά έδωσε νέες συγκινήσεις καθώς ο Γενικός Δείκτης «έφυγε» πάνω από τις 1.500 μονάδες και έκλεισε στις 1.503 μονάδες.

    Κυρίως ο τραπεζικός τομέας πήγε εξαιρετικά με τις Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και Εθνική ΕΤΕ 0% 7,87 να σημειώνουν ρεκόρ 52 εβδομάδων.

    Επίσης η ΕΕΕ ΕΕΕ 0,25% 32,40 η ΛΑΒΙ ΛΑΒΙ 1,09% 0,93 και η CENER CENER 0% 9,94 σημείωσαν νέο ρεκόρ.

    Εξαιρετική εικόνα είχαν τα ΕΛΠΕ ΕΛΠΕ -0,13% 7,66 που «έκλεισαν» με κέρδη 2,52% στα 8,7 ευρώ και η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68 με κέρδη 2,43% στα 1,75 ευρώ.

     

    Γιώργος Στάσσης: To σχέδιο για το 10% των μετοχών της ΔΕΗ

    Ασταμάτητος πραγματικά είναι ο Γιώργος Στάσσης, καθώς τα σχέδιά του για τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 είναι εντυπωσιακά.

    Τώρα, λοιπόν, στον σχεδιασμό του είναι ότι θα προχωρήσει σε νέες επαναγορές μετοχών ώστε το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου που είναι σήμερα ίδιες μετοχές να φτάσει το 10%.

    Όσον αφορά τη διάθεσή τους, θα διατεθούν το 1/3 σε στρατηγικές συνεργασίες, το 1/3 σε stock option και το 1/3 θα διαγραφούν αυξάνοντας την αξία της μετοχής.

    Όσον αφορά τις στρατηγικές συνεργασίες, δεν αποκλείεται το CVC που ήδη κατέχει το 10% των μετοχών της ΔΕΗ, να εξαγοράζει το 3,3% (το 1/3 του 10%) των μετοχών της ΔΕΗ.

    Να σημειωθεί ότι το CVC δεν μπορεί να αγοράσει μετοχές ΔΕΗ από την αγορά, καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τους εσωτερικούς κανονισμούς που διέπουν το fund.

    Πρακτικά εάν θέλει το CVC να αυξήσει τη θέση του στη ΔΕΗ, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή από πώληση ιδίων μετοχών.

    Όσο  για τις νέες business της ΔΕΗ;

    Σχεδιάζει να δραστηριοποιηθεί στα data centers, μέσω συνεργασίας, αλλά και στην παροχή AI as a service.

    Οι ειδικοί εκτιμούν ότι «μετά από αυτές τις ανακοινώσεις θεωρείται δεδομένο το ράλι στη μετοχή, ειδικά μετά και τα εξαιρετικά αποτελέσματα τριμήνου και την αναθεώρηση του στόχου για EBITDA του 2024 στα 1,8 δισ. από 1,5 δισ.».

    Χθες πάντως η τιμή της μετοχής ΔΕΗ 0% 11,75 έκλεισε στα 11,98 ευρώ με κέρδη 1,2%.

     

    Αυτοί είναι οι 9 ξένοι κολοσσοί που χτίζουν θέση στην Πειραιώς 

    Φίλοι αναγνώστες, συνεχίζεται η καθημερινή μάχη στα τερματικά στη μετοχή της Πειραιώς.

    Φεύγουν οι κουρασμένοι και έρχονται οι ξεκούραστοι.

    Σήμερα, κατ’ αποκλειστικότητα, ο Wiseman σας παρουσιάζει ποιοι ξένοι θεσμικοί συνεχίζουν το χτίσιμο της θέσης τους.

    Πρώτη και καλύτερη συνεχίζει το χτίσιμο της θέσης της η Fidelity.

    Για να γνωρίζετε, αγόρασε και στα 4.00€ από το ΤΧΣ χαρτιά και συνεχίζει να μαζεύει από το ταμπλό.

    Αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος ξένος θεσμικός.

    Δεύτερος κολοσσός που πήρε και αυτός χαρτιά στα 4,00€ αλλά συνεχίζει να αγοράζει και σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι η Vanguard.

    Για να ξέρετε, η Vanguard αγοράζει μέσω 3 fund της.

    Το Vanguard International Value, το Vanguard Emerging Markets και το Vanguard Institutional International Stock Markets.

    Αυτή τη στιγμή φέρεται να έχει το 3,94% της Πειραιώς.

    Τρίτος κολοσσός που αγόρασε στα 4,00€ και συνεχίζει να αγοράζει και τώρα είναι η Lazard Asset Management.

    Τέταρτος κολοσσός που αγόρασε στα 4,00€ και συνεχίζει να αγοράζει είναι η Principal Global Investors η οποία χρησιμοποιεί 5 αμοιβαία της κεφάλαια, το Principal International All Country Equity, το Principal Dividend International Equity, το Principal Diversified International R5, το Principal Diversified International SP, το Principal Diversified International Eq και τέλος το Principal Emerging Global Leaders Equity.

    Αυτή τη στιγμή η Principal Global Investors φέρεται να έχει το 1,91% της Πειραιώς.

    Πέμπτος κολοσσός που συνεχίζει τις αγορές του είναι η Columbia Management Investment Advisers η οποία και αυτή τοποθετήθηκε στα 4,00€.

    Έκτος ξένος κολοσσός που συνεχίζει το χτίσιμο της θέσης του είναι η Manulife Investment Management.

    Έβδομος ξένος κολοσσός είναι η Redwheel.

    Όγδοος ξένος κολοσσός είναι η Eaton Vance και ένατος ξένος κολοσσός είναι η Hartford Funds Management Company.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτοί οι 9 κολοσσοί είναι ένα μικρό κομμάτι των ξένων που τοποθετούνται αυτή τη στιγμή στην μετοχή της Πειραιώς.

    Επειδή οι πωλητές έχουν τα χαρτιά με μέση τιμή το 1,15€, οι αγοραστές δεν βιάζονται.

    Έχουν αγοράσει με 4,00€ και αγοράζουν επί καθημερινής βάσης στη ζώνη 3,85€-3,95€.

    Ο Wiseman πιστεύει ότι «με το που τελειώσουν οι ρευστοποιήσεις η μετοχή της Πειραιώς θα απογειωθεί.

    Έχει μείνει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ σε σχέση με το πρόσφατο τραπεζικό ράλι».

     

    Ιστορίες από τον πλανήτη του ανεξήγητου…

    Σήμερα θα καταφύγω στον μακαρίτη Αμερικανό συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι (1920- 1994) που έγραψε το ανεπανάληπτο best seller: «Ιστορίες καθημερινής τρέλας».

    Λοιπόν, είσαι πολίτης αυτής της χώρας και παραχωρείς με πανάκριβο τίμημα και στον θεσμό του Airbnb το διαμέρισμά σου που βλέπει στην Ακρόπολη.

    «Μετρητά, αμέτρητα», που λέει και η διαφήμιση.

    Mάλιστα, έχεις ανοίξει παράνομα και παράθυρα στο πλάι του διαμερίσματος που βλέπουν προς την Ακρόπολη.

    Αυτά τα παράνομα παράθυρα, δεν τα έχεις περάσει ποτέ για να εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) όπως οφείλεις, αφού ξέρεις ότι το ΚΑΣ θα σε απορρίψει.

    Αρχιτεκτόνισσα είσαι στο επάγγελμα, όχι κορόιδο!

    Μπροστά σου υπάρχει ένα άχτιστο οικόπεδο το οποίο αγοράζει ξένος επενδυτής.

    Ο ξένος επενδυτής με ολόκληρο επιτελείο μηχανικών και δικηγόρων, βγάζει όλες τις νόμιμες άδειες (Πολεοδομία-ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, Αρχαιολογική Υπηρεσία, ΥΠΕΝ) για να χτίσει ένα πεντάστερο μπουτίκ ξενοδοχείο.

    Εσύ προσφεύγεις στο ΣτΕ ζητώντας αλλαγή των όρων δόμησης.

    Ο επενδυτής αποδέχεται την απόφαση του ΣτΕ και αλλάζει τους όρους δόμησης, όπως του υποδεικνύει το Συμβούλιο, παρόλο που δεν είχε καμία αρχική ευθύνη, ό,τι του ενέκρινε η Πολεοδομία Αθηνών, αυτό έκανε.

    Εναντίον και της νέας, μειωμένης αδειοδότησης, εσύ που έχεις οικονομικό συμφέρον και νοικιάζεις πανάκριβα το διαμερισματάκι σου με τα παράνομα παράθυρα, ξαναπροσφεύγεις στο ΣτΕ.

    Αυτή τη φορά δεν αμφισβητείς το Συμβούλιο και την απόφασή του, αλλά επικαλείσαι οικοδομικό κορεσμό στην περιοχή Κουκακίου-Μακρυγιάννη, όπου είναι όλα χτισμένα, εκτός από το οικόπεδο που αγόρασαν οι ξένοι επενδυτές!

    Λες μάλιστα δημόσια, «ας δικάσει γρήγορα το ΣτΕ αφού θα κερδίσω σίγουρα ώστε να μη χτίσουν ποτέ οι ξένοι επενδυτές που έδωσαν βάση στην πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παραγωγικές επενδύσεις.

    Ας πρόσεχαν..!

     

    Αναβολή στην αναβολή και… έχει ο Θεός!

    …Έρχεται η ώρα της δίκης, τον Φεβρουάριο του 2024, και εσύ ζητάς αναβολή για λόγους άσχετους με το έργο.

    Τέλος πάντων, το ΣτΕ στο πλαίσιο της καλοδικίας, σου δίνει την αναβολή για 29 Μαΐου.

    Πάλι λες «θα τους κερδίσω σίγουρα!» και δείχνεις να βιάζεσαι.

    Αλλά 15 ημέρες πριν την εκδίκαση, ζητάς πάλι αναβολή επειδή τσακώθηκες με το δικηγόρο σου και τον έδιωξες.

    Ο επόμενος που προσέλαβες είναι ένας παλαιοπασόκος που δεν θέλουν να τον βλέπουν ούτε οι πρώην σύντροφοί του!

    Αυτές τις ημέρες το ΣτΕ θα αποφασίσει εάν θα σου δώσει και την άλλη αναβολή που ζητάς.

    Συνοπτικά, προσφεύγεις και ξανα-προσφεύγεις για να κερδίσεις, αλλά την κρίσιμη στιγμή δεν θέλεις την εκδίκαση και ζητάς αναβολές!

    Εν τω μεταξύ ο ξένος επενδυτής που έχει ξοδέψει ένα σωρό χρήματα για την επένδυση, παρακολουθεί άφωνος την ανελέητη ελληνική πραγματικότητα.

    Τώρα εγώ, ο κατάπληκτος Wiseman αναρωτιέμαι: Αφού προσφεύγεις εσύ για το θέμα, αφού ισχυρίζεσαι ότι θα σαρώσεις τον αντίδικο, για ποιο λόγο μετά ζητάς αναβολές; Για να πάρεις τα λεφτά από το Airbnb στην τουριστική περίοδο και μετά… έχει ο Θεός;

    Όπως καταλάβατε ο μονόλογος α λα Μπουκόφσκι αφορά στην περιβόητη κα Ειρήνη Φρεζάδου και την παρεούλα της στην ΕΛΛΕΤ (Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) με το γνωστό διπρόσωπο δικηγόρο που πότε εμφανίζεται και πότε εξαφανίζεται.

    Η κα Φρεζάδου, που είχε πολυετή αργομισθία στο «Ερρίκος Ντυνάν», έχει καταπλήξει το Πανελλήνιο με τις επίμονες ενέργειές της που έχουν μοναδικό στόχο να προστατεύουν τα στενά οικονομικά της συμφέροντα, με όχημα την συνυπεύθυνη  ΕΛΛΕΤ πάντως.

    Όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι (μηδενός εξαιρουμένου όμως) συμμερίζονται τη δίψα της κας Φρεζάδου για προσωπικό όφελος;

    Ή συμμετέχουν σε ένα γενικότερο παιχνίδι;

     

    Ανοίγει ο (μακρύς) δρόμος για χαμηλό ΦΠΑ;

    Επιστολή προς τον ΥΠΟΙΚ Θόδωρο Σκυλακάκη απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΕΦ (Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών) Σωτήρης Καπέλλος ζητώντας τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά, δεδομένου ότι έληξε πλέον το πρόγραμμα επιδοτήσεων «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη».

    Το θέμα αφορά σε χιλιάδες νοικοκυριά ανά τη χώρα.

    Ο ΣΕΦ επικαλείται την Οδηγία 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022, που αφορά στους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας και προβλέπει μειωμένους, έως και μηδενικούς συντελεστές ΦΠΑ για ηλιακούς συλλέκτες στον οικιακό τομέα και κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος.

    Ο ΥΠΕΝ προς το παρόν δεν θα αποδεχτεί το αίτημα, δεν το θέλει και το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο Κωστής Χατζηδάκης φοβάται διαρροή εσόδων.

    Σας λέω, όμως, ότι ανοίγει ένας δρόμος και σημειώστε το…

     

    Η καταγγελία Αγγελούδη για τα πάρκινγκ

    Ο φάκελος που ήρθε στο γραφείο μου και περιελάμβανε διάφορα έγγραφα και στοιχεία είχε αποστολέα το όνομα «Στέλιος Αγγελούδης» και τη διεύθυνση του δημαρχείου της Θεσσαλονίκης, οπότε δεν μπορούσα να μην το πάρω στα σοβαρά.

    Ο δήμαρχος, λοιπόν, προβαίνει σε μια σοβαρή καταγγελία για την οποία μπορούμε να αδιαφορήσουμε καθώς τα ίδια στοιχεία αποστέλλονται και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Συγκεκριμένα, ο Στέλιος Αγγελούδης μιλά για ασυδοσία με τα πάρκινγκ της Θεσσαλονίκης και κυρίως για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο, το οποίο υπενοικιάζει στην εταιρεία Parking OTTO EE.

    Όπως υποστηρίζει, η εταιρεία αρνείται πλέον να προσφέρει μηνιαία μίσθωση με την αιτιολογία ότι δεν κάνουν άλλα νέα συμβόλαια, πλην της ανανέωσης των παλαιών.

    Έτσι, αναφέρει ο δήμαρχος, αναγκάζουν κάποιον που θέλει να σταθμεύσει να πληρώσει με ημερήσιο μίσθωμα και μεγαλύτερο τιμολόγιο.

    Επίσης και τα κοντινά πάρκινγκ στη ΔΕΘ αλλά και στη ΧΑΝΘ (στο οποίο συμμετέχει με 50% η ΟΤΤΟ) αύξησαν τις τιμές τους.

    Ο κ. Αγγελούδης καταγγέλλει ολιγοπώλιο καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία κατέχει τα περισσότερα πάρκα στη «γραμμή» του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να «μπει τάξη στην ασυδοσία – κερδοσκοπία των εταιρειών σε βάρος των πολιτών».

    Ψάχνοντας για την συγκεκριμένη εταιρεία βλέπω ότι ιδρύθηκε το 1997 και διαχειρίζεται 11 σταθμούς συνολικής χωρητικότητας 3.050 θέσεων στάθμευσης.

    Μαθαίνω επίσης ότι σημαντικός μέτοχος της OTTO EE είναι ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας της πόλης από το χώρο της ένδυσης, Νίκος Χιονίδης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης.

    Το πάρκινγκ του Δημαρχείου, για το οποίο ο λόγος, ήταν υπό την εκμετάλλευση της Δομοτεχνικής αλλά το 2021, μετά από συνεχείς άγονους διαγωνισμούς, δόθηκε στην ΟΤΤΟ ΕΕ με τίμημα 192 χιλ. ευρώ.

    Τότε μάλιστα είχαν γίνει ενστάσεις γιατί η εταιρεία είχε μόλις 5.000 ευρώ μετοχικό κεφάλαιο.

    Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν και κομματικές διαφορές για το θέμα, αφού ο Αγγελούδης είναι ΠΑΣΟΚ ενώ ο Χιονίδης έχει σχέσεις με τη ΝΔ.

    Όμως, είναι σίγουρο, ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να δει το θέμα…

     

    Ο… γουρλής Μητσοτάκης, ο ΠΑΟΚ, ο Άρης…

    Και μιας και μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη, να σας πω ότι χθες η πόλη ήταν ακόμη σε… mood πρωταθλητή.

    Όλοι μιλούσαν για τον πρωτάθλημα που πήρε ο ΠΑΟΚ, τα χαμόγελα περίσσευαν ακόμη και στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε για το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς δίνει μεγάλο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές προς άλλα κόμματα δεξιότερα τη ΝΔ, έπεσε στο σωστό timing καθώς η Θεσσαλονίκη ήταν ακόμη… μεθυσμένη από χαρά.

    Είχε θερμό εναγκαλισμό με τον Περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα, τα πειράγματα για τον ΠΑΟΚ έπεφταν βροχή.

    «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα», είπε ο κ. Μητσοτάκης με κάποια κυρία να του φωνάζει: «Μας έφερες γούρι», και πολλοί θυμήθηκαν το TiKToK του πρωθυπουργού με τίτλο: «Εγώ γκαντέμης γατάκια;».

    Δεν άφησε παραπονεμένους τους Αρειανούς βεβαίως λέγοντας: «Για τους δυσαρεστημένους Θεσσαλονικείς, υπάρχει μία ακόμη ευκαιρία στον τελικό κυπέλλου, να φέρετε και το κύπελλο στο Λευκό Πύργο».

    Κι έπεσε πολύ χειροκρότημα.

    Παρόντες μαθαίνω ότι ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, που έκανε την παρουσίαση της μελέτης, ο CEO της «Ελληνικό Μετρό», Νίκος Κουρέτας.

     

    …και η δέσμευση για μετρό τον Νοέμβριο

    Θα σταθώ στη δέσμευση τόσο του πρωθυπουργού όσο και του κ. Σταϊκούρα ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

    Μάλιστα, επειδή υπήρξαν κάποιες φήμες ότι μπορεί να πάρει κι άλλη αναβολή, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη και πριν το τέλος του έτους θα διαψεύσουμε όσους ακόμη και σήμερα δεν πιστεύουν ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης γίνεται πράξη».

    Το μετρό αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 191.000 επιβάτες από τον Νοέμβριο.

    Στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 θα παραδοθεί η επέκταση στην Καλαμαριά που θα εξυπηρετεί επιπλέον 95.000 επιβάτες.

    Το τελικό συνολικό μήκος γραμμών του μετρό θα είναι 48 χλμ. και υπολογίζεται ότι θα δοθεί δυνατότητα εξυπηρέτησης σε 678.000 επιβάτες με μετρό.

    Εντυπωσιακά και τα στοιχεία της μελέτης: Στη Θεσσαλονίκη γίνονται 1,6 εκ. μετακινήσεις ημερησίως, από τις οποίες 51% γίνονται με ΙΧ, 25% πεζή και μόλις 15% με τις δημόσιες συγκοινωνίες.

    Όσοι αναζητούν θέση στάθμευσης είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έως και 9,15 ευρώ την ώρα…

     

    Ο χρησμός Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό

    Όπως θα έχετε αντιληφθεί, ένα από τα στοιχήματα του ανασχηματισμού (όποτε και αν γίνει αυτός) είναι αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Υπουργείο Υποδομών.

    Χθες, λοιπόν, ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, έριξε μία «καλή πάσα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος υφυπουργός τον διαβεβαίωσε, ότι τον Νοέμβριο θα παραδοθεί το πρώτο τμήμα της βασικής γραμμής του Mετρό, εκφράζοντας την ελπίδα «εφόσον ο ίδιος το επιτρέψει τα εγκαίνια της γραμμής να γίνουν από αυτή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών».

    Η απάντηση, που ήρθε λίγο αργότερα δια στόματος του ιδίου του πρωθυπουργού, δεν είμαι βέβαιος αν ικανοποίησε το ίδιο το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

    Διότι όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «Εύχομαι να ξαναβρεθούμε εδώ στα εγκαίνια του μετρό, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη προσωπική δικαίωση για όσους εργάστηκαν για αυτό».

    Με δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός αποφασίζει για τη σύνθεση της Κυβέρνησης, η ευχή που εξέφρασε μετατρέπεται σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

    Τουλάχιστον για τον υφυπουργό, τον Νίκο Ταχιάο, ο οποίος πασχίζει από το 2006 να αποκτήσει η πόλη του Μετρό.

    Όμως, σημαντική συμμετοχή έχει και ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς κοντεύει να κλείσει χρόνο στο Υπουργείο Υποδομών.

     

    Πέτρος Πετρόπουλος: Άλμα στις πωλήσεις, αλλά πτώση κερδών;

    Σχετικά θετικά μπορώ να πω ότι είναι τα πρώτα δείγματα γραφής για την «Πέτρος Πετρόπουλος» για το 2024, ύστερα από όσα είδα στα οικονομικά αποτελέσματα του Α΄ Τριμήνου και τη διανομή μερίσματος 0,76€ ανά μετοχή στους μετόχους, αλλά οφείλω να παραδεχθώ ότι υπάρχουν μερικά σημεία που μου γεννούν απορίες.

    Αρχικά οι συνολικές πωλήσεις του Ομίλου, οι οποίες κατέγραψαν σχεδόν αύξηση 30% σε ετήσια βάση δεν αντικατοπτρίζονται στα καθαρά κέρδη της εισηγμένης.

    Και εξηγούμαι, οι συνολικές πωλήσεις για το Α΄ Τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στα 50 εκατ. ευρώ έναντι των 38,8 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο για το 2023.

    Ωστόσο, τα μεικτά κέρδη ανήλθαν μόλις στα 2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή μείωση σε ετήσια βάση καθώς την ίδια περίοδο το 2023 είχαν διαμορφωθεί στα 2,2 εκατ. ευρώ.

    Το ίδιο, δηλαδή να υπάρχουν αρκετά χαμηλά κέρδη και οριακή μείωση σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του 2023 συμβαίνει και στα καθαρά κέρδη καθώς αυτά διαμορφώθηκαν στα 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

    Χμ!

    Ένα επιπλέον σημείο που χρήζει προσοχής είναι τα έξοδα διοίκησης καθώς αυτά εκτός του ότι αυξήθηκαν κατά 48% σε ετήσια βάση, δηλαδή διαμορφώθηκαν στα 7,7 εκατ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 έναντι των 5,2 εκατ. ευρώ για τη χρονιά που μας πέρασε, περιλαμβάνουν στην περιγραφή και τις πωλήσεις.

     

    Στο Χρηματιστήριο η Noval Property

    Η τελευταία αδειοδοτημένη ΑΕΕΑΠ που θα έχει εισαχθεί στο Χρηματιστήριο θα είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Noval Property που ίδρυσε η Βιοχάλκο, αφού το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Τετάρτη και το βιβλίο προσφορών να ανοίξει τις τελευταίες μέρες του Μαΐου.

    Παρότι το ύψος των κεφαλαίων που σκόπευε να αντλήσει αναμενόταν να είναι μεγαλύτερο, η ρευστότητα της Noval της επιτρέπει να αρκεστεί σε περίπου 55 εκατομμύρια που θα σηκώσει αν η αύξηση καλυφθεί με τη μέγιστη τιμή των 2,82 ευρώ.

    Πάντως, επενδυτικό καταφύγιο μπορεί να θεωρηθεί, αφού όλοι οι μέτοχοι, παλαιοί και νέοι, θα πάρουν μέρισμα από τα κέρδη του 2023, που θα ξεπεράσει στο σύνολο τα 3 εκατομμύρια.

     

    Η Skroutz δίνει μέρισμα στα στελέχη

    Μπόνους μέσω διανομής μέρους των κερδών στα διευθυντικά στελέχη και σε εργαζόμενους της εταιρείας με θέση ευθύνης αποφάσισαν οι μέτοχοι της Skroutz, που ελέγχεται από το CVC.

    Η πρόταση που ενέκρινε το Δ.Σ. της εταιρείας είναι η διανομή ποσού ύψους 654.485 ευρώ στα στελέχη από κέρδη παρελθουσών ετών.

    Η κίνηση αυτή είναι απόρροια της επίτευξης καλών οικονομικών αποτελεσμάτων κατά τις προηγούμενες χρήσεις. Για την ιστορία να σας πως ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην τριετία 2022 δεν έχει διανείμει μέρισμα.

    Ωστόσο, στη χρήση του 2020 προχώρησε με τον ίδιο τρόπο σε διανομή μερίσματος από κέρδη προηγούμενων χρήσεων ύψους  1,1 εκατ. ευρώ  σε μέρος εκ των παλαιότερων υπαλλήλων της.

    Να σας ενημερώσω επίσης ότι το 2022 ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 31% στα 75,4 εκατ. ευρώ όμως έπεσε μεγάλο ψαλίδι στα καθαρά κέρδη που μειώθηκαν στα 2,4 εκατ. ευρώ από 5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

     

    Johnson & Johnson: «Κούρεμα» στην επιχορήγηση

    «Ψαλίδι» έπεσε στην επιχορήγηση μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου της επένδυσης της Johnson & Johnson Ελλάς στη Μάνδρα Αττικής.

    Η εν λόγω επένδυση ύψους 17 εκατ. ευρώ με το 65% από ίδια κεφάλαια για τη μονάδα παραγωγής προϊόντων ατομικής υγιεινής και περιποίησης βρεφών και ενηλίκων, παραγωγή προϊόντων για χρήση σε νοσοκομεία και φαρμακευτικών προϊόντων ολοκληρώθηκε το 2017 αλλά με τους ρυθμούς των Αναπτυξιακών Νόμων τώρα πιστοποιήθηκε η υλοποίησή της ώστε να λάβει την επιχορήγηση.

    Πού έπεσε το ψαλίδι που σας προανέφερα;

    Στο γεγονός ότι δεν πληρείται ο όρος περί δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας (8 ήταν η πρόβλεψη) και διατήρησης του υφιστάμενου αριθμού στο τέλος της ολοκλήρωσης της επένδυσης.

    Έτσι, τροποποιήθηκε η σχετική απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και το σύνολο της επιχορήγησης είναι 3,5 εκατ. ευρώ αντί 5,9 εκατ. ευρώ της αρχικής απόφασης.

     

    Η φωτιά στο εργοστάσιο του Γιαννίτση και οι φήμες

    Τα όσα έγιναν την Κυριακή το βράδυ στη ΒΙΠΕ Λαμίας, όταν πήραν φωτιά οι εγκαταστάσεις του ομίλου Γιαννίτση, που εμπλέκεται στην υπόθεση δηλητηρίασης παιδιών από τα γεύματα που παρασκευάζει… μυρίζουν πολύ έντονα.

    Μαθαίνω από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, και θα διαβάσετε σε εκτενές ρεπορτάζ του mononews σήμερα, ότι το Σάββατο, μια ημέρα πριν από τη φωτιά, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γιώργος Γιαννίτης, μάζεψε τους εργαζόμενους, περισσότερους από 100, στο εργοστάσιο και τους είπε: «Θα κάνετε διάλειμμα 2 μηνών και θα ξεκινήσουμε από την αρχή».

    Η πληροφορία μου είναι ανεπιβεβαίωτη, αλλά μαθαίνω ότι κάποιος είπε στον Γιαννίτση: «Ή τα καις ή καίγεσαι».

    Προφητικά λόγια αφού λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής έπιασε η φωτιά στο εργοστάσιο.

    Κι αυτό έγινε όταν ο ΕΦΕΤ είχε προγραμματίσει το πρωί της Δευτέρας ελέγχους στους χώρους παραγωγής των γευμάτων για να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόβλημα που οδήγησε στην εύρεση σταφυλόκοκκου στα φαγητά που κατανάλωσαν τα παιδιά κι 63 από αυτά έπαθαν δηλητηρίαση.

    Ο ΕΦΕΤ δεν μπορεί πλέον να δει τίποτε, η φωτιά είτε είναι μια… σατανική σύμπτωση είτε ο… Θεός την έστειλε, αλλά η ουσία είναι ότι ο Άρειος Πάγος κινήθηκε τάχιστα και ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς κι αν αυτά συνδέονται με τα μολυσμένα τρόφιμα.

    Για να δούμε.

    Θα υπάρξει κάποιο πόρισμα, διότι απ’ ότι μαθαίνω ο εν λόγω επιχειρηματίας έχει αγαστές σχέσεις με πολιτικούς κι εκκλησιαστικούς παράγοντες της περιοχής, με ό,τι αυτό σημαίνει…

     

    Ο κυνικός Οικονόμου: «I’m doing it for the money»

    «I’m doing it for the money».

    Μπορεί να φαντάζει κυνική αυτή η δήλωση του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, όμως, είναι η φράση που ακούγεται πολύ συχνά στο επιχειρείν και φυσικά μεταξύ των εφοπλιστών.

    «Το κάνω για να βγάλω χρήματα, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό σε αυτό», ήταν η απάντηση του γνωστού, επιδραστικού εφοπλιστή όταν ρωτήθηκε γιατί «εισβάλλει» σε εταιρείες και εμφανίζεται ως «ακτιβιστής» επενδυτής σε ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ.

    «Πίστευα ότι πολλές από αυτές τις εταιρείες ήταν υποτιμημένες.

    Έτσι σκέφτηκα να επιλέξω εκείνες που είναι υποτιμημένες και έχουν δυνατότητες ανάπτυξης.

    Και μερικές από αυτές είναι πολύ υποτιμημένες λόγω όλων όσων έχουν κάνει, επομένως είναι πιο ευάλωτες.

    Έτσι τις ανέλυσα και πέρασα χρόνο με τον δικηγόρο μου πέρυσι το καλοκαίρι, και μετά άρχισα να κάνω τις κινήσεις μου», δήλωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο ισχυρός εφοπλιστής απέκτησε ποσοστά στις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, Performance Shipping, OceanPal και Seanergy και στην αμερικανική Genco Shipping & Trading.

    Αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό είναι… business κι ότι ο Οικονόμου ξέρει πολύ καλά πώς να βγάζει λεφτά.

    Μπορεί να τον έχουν χαρακτηρίσει «κακό παιδί της ναυτιλίας».

    Να τον έχουν πει «Αγιο Βασίλη ή Grinch», να τον έχουν αποκαλέσει «πειρατή».

    Όμως, η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι της παραγωγής χρημάτων μέσω της αύξησης της αξίας των εταιρειών που «χτυπά», το γνωρίζει όσο λίγοι και όλοι του… βγάζουν το ναυτικό καπέλο.

     

    Εισιτήριο στον Ολυμπιακό: Αυτό είναι το πιο hot ρουσφέτι

    Το διαχρονικότερο ρουσφέτι των βουλευτών εδώ και δεκαετίες ήταν ο διορισμός στο Δημόσιο και ακολουθούσαν τα «βύσματα» στο Στρατό, κανένα «ψαλίδι» στην εφορία, να «εξαφανιστούν» πρόστιμα της Τροχαίας κ.λπ.

    Ξέρετε ποιο είναι αυτές τις ημέρες το πιο hot ρουσφέτι;

    «Θα μου βρεις ένα εισιτήριο για τον τελικό του Conference League

    Η παρουσία του Ολυμπιακού, ο οποίος θα διεκδικήσει ευρωπαϊκή κούπα, έχει κινητοποιήσει τους πάντες και όλοι ψάχνουν ένα εισιτήριο.

    Βουλευτές μου λένε ότι δέχονται συνέχεια τηλεφωνήματα για ένα τέτοιο ρουσφέτι, ενώ έχουν βεβαίως σπάσει τα τηλέφωνα και τα e-mail στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, στην ΕΠΟ και στους χορηγούς που έχουν σουίτες στην ΟΠΑΠ Arena.

    Ειδικά οι τελευταίοι, όμως, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε αφού τις σουίτες και τις προσκλήσεις τις διαχειρίζεται η UEFA και η ΕΠΟ.

    Αλλά αυτό που τραβάνε οι πολιτικοί των κομμάτων από ψηφοφόρους… γαύρους απ’ όλη την Ελλάδα δε λέγεται…

     

    Εκλογές ΤΕΕ: Ο… 41%, οι Πασόκοι και η κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

    Αγαπητοί αναγνώστες, εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είχαμε όπου ψηφίζουν 120 χιλιάδες μηχανικοί, κι αν τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν και την κοινωνία τότε καταλαβαίνουμε γιατί «σαρώνει» η ΝΔ.

    Είχαμε μέχρι σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη του 41%, τώρα έχουμε και την παράταξη Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών με επικεφαλής τον Γιώργο Στασινό, που έπιασε… 41%.

    Ποσοστό κατά μία μονάδα αυξημένο σε σύγκριση με το 2019 ενώ το 2016 είχε 27,9%.

    Μεγάλη η διαφορά της παράταξης που στηρίζεται από τη ΝΔ, με τις υπόλοιπες.

    Για παράδειγμα η δεύτερη παράταξη ήταν η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών που πήρε 19,57%, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ κι έχει επικεφαλής τον Νίκο Μήλη, ο οποίος ενδεχομένως να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος αν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

    Τρίτη παράταξη στο ΤΕΕ η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών, με ποσοστό 9,01%, η οποία πήρε περίπου 2 μονάδες και στηρίζεται από το ΚΚΕ.

    Τέταρτη εξελέγη η ΑΡΑΓΕΣ με 5,94% και είναι ας πούμε… ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Στην πέμπτη θέση και καταϊδρωμένη είναι η «Συμμαχία για Ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» με ποσοστό 5,92% ενώ το 2019 είχε πάρει 9,2%.

    Είναι οι Συριζαίοι με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να «τρέχει», αλλά να μην τα καταφέρνει καθώς το μέτωπο έχει σπάσει σε πολλά κομμάτια.

    Φανταστείτε ότι οι Προοδευτικοί Μηχανικοί πήραν μόλις 2,31% και είναι οι παλιοί… Σπιρτζικοί, δηλαδή του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη.

     

    Ο Στασινός, η σύζυγος και οι πρώτοι σε σταυρούς

    Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, και οι σταυροί που πήραν οι υποψήφιοι από την παράταξη των νικητών, δηλαδή τη ΔΚΜ.

    Πρώτος με 3.437 σταυρούς (συν 557 από τις προηγούμενες εκλογές) ο πρόεδρος, Γιώργος Στασινός.

    Δεύτερος με 1.642 ψήφους (συν 346 σταυρούς) ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος.

    Τρίτη η Σταυρούλα Καψιμάλη με  1.363 σταυρούς (συν 431) και μένω εδώ διότι πρόκειται για τη σύζυγο του κ. Στασινού και κόρη του γνωστού κατασκευαστή Δ. Καψιμάλη.

    Μάλιστα η κ. Καψιμάλη, όπως μου έλεγαν μηχανικοί, δεν χρειάστηκε καν να κάνει προεκλογική εκστρατεία, αλλά το όνομα και το push από το ΤΕΕ της έδωσαν την τρίτη θέση.

    Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Βασίλης Σιαδήμας, πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ με 1.233 σταυρούς, πέμπτος ο Κων. Κούρταλης με 1007 σταυρούς και στην έκτη θέση ο Ιωάννης Ξιφαράς, γ.γ. Μεταφορών με 996 σταυρούς (συν 30).

    Από την παράταξη «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών», ο Νίκος Μήλης πήρε 1.204 σταυρούς.

     

    Quiz 1: Ο έξαλλος υπουργός…

    Ποιος υπουργός της κυβέρνησης για τον οποίο φημολογείται ότι προορίζεται για αναβάθμιση, δεν μπορεί πλέον να συγκρατηθεί αναφερόμενος στον προκάτοχό του;

    «Έλεος, κοντεύω ένα χρόνο στο Υπουργείο και ακόμη βρίσκω τις μαύρες τρύπες που μου άφησε και προσπαθώ να τις καλύψω.

    Θα γίνω ο… άρχοντας των τροπολογιών και των ΚΥΑ για να μαζέψω τα σπασμένα του!

    Πόσο ακόμα ε;

    Πόσο ακόμα;».

    Εγώ ως φιλόμουσος wiseman θα θυμηθώ πως υπάρχει και μελωδικό άσμα με την οδαλίσκεια φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που τιτλοφορείται «Πόσο ακόμα;» αλλά αυτό είναι ερωτικό.

    Συνεπώς αποκλείω ο νυν υπουργός να το αφιερώσει στον προκάτοχό του διότι μόνο ερωτικά συναισθήματα δεν τρέφει για αυτόν.

     

    Τι συνιστά ο Κυριάκος που γνωρίζει καλά….

    Το καλύτερο σας το κράτησα για το φινάλε: Όλα αυτά τα γνωρίζει πλέον πολύ καλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνιστά «υπομονή μέχρι τις ευρωεκλογές».

    Μάλιστα, μετά και τις πρόσφατες, πολύ ενθαρρυντικές δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα, προβλέπω ότι οι μετεκλογικές του κινήσεις στο… υπουργικό πεδίο θα είναι καταλυτικές όπως διαβάζετε συχνά-πυκνά και έγκυρα σε mononews.gr και wiseman….

     

    Quiz 2: Οι 300.000 και οι αποκαλύψεις από πρώην σύντροφο

    Ποιο (κάποτε πολυσυζητημένο) δημόσιο πρόσωπο που είχε πέσει στην αφάνεια, αλλά πρόσφατα «βγήκε από τη ναφθαλίνη», και πολιτεύεται με την ευρεία έννοια, τρέμει μην βγουν αποκαλύψεις σε βάρος του, από την οικογένεια της, επί χρόνια, συντρόφου του;

    Είχε πάρει «δάνειο» 300.00 ευρώ από τον πατέρα της νεαράς και δεν τα επέστρεψε ποτέ.

    Αυτά παθαίνεις εάν θεωρείσαι «μέγας τρακαδόρος και συστηματικός μπαταχτσής» στην πιάτσα.

     

    Quiz 3: Ο «μνηστήρας» περιφερειάρχης για Επίτροπος

    Σας έγραφα χθες ότι υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι για να γίνουν Επίτροποι της Ελλάδας στην ΕΕ, μετά τις ευρωεκλογές.

    Έχουν ακουστεί τα ονόματα του Σκυλακάκη, του Γεραπετρίτη, της Κεραμέως, παλαιότερα ακόμη και του Παπασταύρου.

    Αυτό που έμαθα χθες, πάντως, με ξεπερνά. Σας ενημερώνω, λοιπόν, ότι Περιφερειάρχης της χώρας αυτής προσέγγισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του είπε σε ανύποπτο χρόνο: «Πρόεδρε, με ενδιαφέρει η θέση του Επιτρόπου.

    Τι λες;».

    Κι επειδή ο πρωθυπουργός του είπε: «Θα δούμε παιδί μου», αυτός το έδεσε σχοινί – κορδόνι ότι θα πάει Βρυξέλλες.

    Έχει πάντως και… διεθνή καριέρα αφού βρίσκεται συχνά – πυκνά στην πρωτεύουσα της Ευρώπης…

     

    QUIZ 4: Ο πάμφτωχος εκδότης

    Την «πέφτει» σε όλες.

    Δεν έχει αφήσει καμιά που να μην την «πέσει», αρκεί ο λογαριασμός της ή εναλλακτικά, ο λογαριασμός του μπαμπά να ομοιάζει με σιδηρόδρομο.

    Ο οποίος μέσα από σήραγγες και μαγευτικά τοπία κατευθύνεται στα χρυσαφένια spots των Ελβετικών Άλπεων…

    Χωρισμένος με παιδιά, σε οποίο πάρτι και εάν πάει μονίμως προσεγγίζει ωραία κορίτσια και κυρίες, κατά βάση χωρισμένες.

    Φυσικά όλες γελάνε μαζί του, καθώς είναι πλέον γνωστή η τακτική του…

    Όταν θέλουν να αναφερθούν σε αυτόν τον φωνάζουν «ο πάμφτωχος».

    Παλαιότερα είχε ασχοληθεί με τις εκδόσεις (αποτυχημένος).

    Πριν γίνει εκδότης ήταν κολλητός και δημοσιογράφος των περιοδικών του Πέτρου Κωστοπούλου, που θα ήθελε πολύ να του μοιάσει.

    Αλλά αδίκως.

    Δεν είναι τυχαίο ότι υιοθέτησε το life style του Κωστόπουλου, πριν φυσικά ο ίδιος ο χαρισματικός Πέτρος καταρρεύσει….

    Ακόμα και τώρα αν κάποιος δεν τον θυμάται από τις εκδοτικές του δραστηριότητες λέει «Α, καλά αυτός που έπαιζε παλιά σε… reality;».

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.