• ΔΕΗ International Tour of Hellas – Stage 5, Athens, Acropolis-Panathenaic Stadium, 19/5/2024. Photo: Nassos Triantafyllou / Cycling Greece

    Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024

    ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος: Νικητής ο Ρικάρντο Τσόιντλ!

    • Τάκης Πουρναράκης

    Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα διεξήχθη το τελευταίο ετάπ του ποδηλατικού που ανέδειξε νικητή της ημέρας τον Μπάρτος Ρούντικ.

    Την εκκίνηση έδωσε νωρίς το πρωί ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ο κ. Βρούτσης ήταν παρών και στο στον τερματισμό, μαζί με τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βασίλη Σπανάκη και με τον Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα. Απένειμαν και τις φανέλες στους νικητές. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ήταν η Βούλα Κοζομπόλη.

    Στο τελικό σπριντ, ένα μεγάλο γκρουπ αθλητών διεκδίκησε την νίκη, με τον πολύ δυνατό στα πόδια Μπάρτος Ρούντικ να περνά πρώτος τη γραμμή του τερματισμού και να κρατά ταυτόχρονα στην κατοχή του και τη φανέλα των πόντων.

    Τον Πολωνό ακολούθησαν ο Λούκα Κολνάγκι της VF Group – Bardiani CSF – Faizanè και ο Ατίλιο Βιβιάνι της Team Corratec – Vini Fantini. Δυνατό σπριντ και από τους Έλληνες, τον Γιώργο Μπούγλα που πήρε μέρος στο Γύρο με τα χρώματα της Burgos – BH και τον Νικηφόρο Αρβανίτου της εθνικής ομάδας, οι οποίοι τερμάτισαν στην τέταρτη και έβδομη θέση αντίστοιχα.

    Όπως αναμενόταν, η γαλάζια φανέλα έμεινε μια και καλή στον περιχαρή Ρικάρντο Τσόιντλ, που αποδείχτηκε ο περισσότερο ανθεκτικός στη δοκιμασία των βουνών της Ευρυτανίας, μέχρι τα 1.858 μέτρα στο Βελούχι.

    Κερδίζοντας αυτό το τρίτο βασιλικό ετάπ και με τη πολύτιμη συνεργασία των έτερων αθλητών της Team Felt Felbermayr αναδείχτηκε σε μεγάλο νικητή του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024.

    Τη φανέλα του καλύτερου νέου αθλητή, πήρε ο Τσέχος Τόμας Πρίνταλ της Elkov – Kasper, ενώ κι αυτή των βουνών έμεινε στην κατοχή του Άντον Σίφερ της της Bike Aid. Όπως αναμενόταν, ο αγώνας των 132,54 χλμ από την Ακρόπολη στο Παναθηναϊκό Στάδιο μέσω της παραλιακής ζώνης, ξεκίνησε με πολλαπλές επιθέσεις.

    Το πρώτο σπριντ ευθείας κέρδισε ο Ολλανδός Φίλιπ Χάινεν της Parkhotel Valkenburg και λίγο μετά σχηματίστηκε το πρώτο γκρουπ από τους Τόμας Μπουτζίνσκι (Mazowsze Serce Polski), Τάιλερ Χάνεϊ (Saint Piran), Άλεξ Βαντενμπούλκε (Tarteletto – Isorex), Νίκολας Σέσλερ (Victoria Sports Pro Cycling Team) και Ρεντ Γουόλτερς (XSpeed United).

    Αυτοί ήταν που πάλεψαν για τους πόντους στο δεύτερο σπριντ ευθείας και το μοναδικό της ανάβασης λίγο πριν ξεκινήσει το σιρκουΐ των δέκα γύρων στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο Σέσλερ κέρδισε το δεύτερο σπριντ και ο Βαντενμπλούκε της ανάβασης. Η εξέλιξη αυτή αφενός «απένειμε» τη φανέλα των βουνών στον Γερμανό Άντον Σίφερ της της Bike Aid αφετέρου άφησε ορθάνοιχτη τη μάχη για τη φανέλα των πόντων μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. 

    Στο circuit μήκους 6.6 χλμ οι ταχύτητες ήταν μεγάλες, ξεπερνώντας κατά διαστήματα ακόμα και τα 50 χλμ/ώρα. Στους πέντε αποσπασμένους ενσωματώθηκε και ο Ισπανός Άμπελ Μπάλντερστοουν της Caja Rural – Seguros RGA, αλλά γύρο με γύρο το πελοτόν πλησίαζε όλο και πιο κοντά. Με δύο γύρους να απομένουν, η παράσταση των αποσπασμένων έλαβε τέλος.

    Ο Μάριο Απαρίθιο της Burgos – BH έκανε μια προσπάθεια να ξεφύγει μια στροφή πριν από το φινάλε, που αποδείχτηκε μάταιη. Στο τελικό σπριντ, ο Μπάρτος Ρούντικ με πολλές δυνάμεις στα τελευταία μέτρα ξεπέρασε τον προπορευόμενο Λούκα Κολνάγκι κέρδισε το ετάπ και ταυτόχρονα κράτησε και τη φανέλα των πόντων. 

    Ο θριαμβευτής του ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024, ήταν ο Ρικάρντο Τσόιντλ: «Είμαι πολύ χαρούμενος με τη νίκη. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που κέρδισα τη γενική κατάταξη ενός αγώνα, νομίζω ότι είναι πριν από πέντε χρόνια.

    Ήταν πραγματικά μια τέλεια εβδομάδα. Το τρίτο ετάπ στα βουνά μού ταίριαζε καλά, αλλά εξέπληξα ακόμα και τον εαυτό μου με το πόσο καλός ήμουν εκείνη τη μέρα.

    Το χειριστήκαμε έξυπνα τις τελευταίες δύο μέρες, γιατί από τις ανταγωνιστικές ομάδες έλειπαν ποδηλάτες λόγω τραυματισμών. Τα καταφέραμε αρκετά καλά. Το τελευταίο ετάπ ήταν πολύ όμορφο, ο καιρός καλός και μπορούσες πραγματικά να το απολαύσεις.

    Είχαμε μια πολύ καλή σεζόν μέχρι τώρα, αλλά μας έλειπε μια νίκη και πήραμε τρεις αυτήν την εβδομάδα, οπότε πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μας κάνει χαρούμενους. Τώρα, πάμε στην παραλία να ξεκουραστούμε».

    Ανακαλύψτε το αφιέρωμα ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024