• Οικονομία

    IRIS: Πρόσκληση στη ΔΙΑΣ για συμμετοχή στο Europa Project – Τι αλλαγές μπορεί να φέρει

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Πρόσκληση στη ΔΙΑΣ ώστε να συμμετάσχει με το IRIS στο Europa Project, στην ομπρέλα δηλαδή που έχουν δημιουργήσει Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, για να αναπτύξουν από κοινού τις ψηφιακές πληρωμές, απηύθυνε ο Luis Sequeira, ο επικεφαλής του SIBS, που είναι ο ανάλογος ΔΙΑΣ της Πορτογαλίας.

    Η πρόσκληση απευθύνθηκε από το βήμα του συνεδρίου Payments360 που διοργάνωσε προ ημερών η ΔΙΑΣ και στο οποίο συμμετείχαν στελέχη του τομέα ψηφιακών πληρωμών από την Ευρώπη, την Ινδία και την Ελλάδα.

    Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Sequeira, το Europa Project εκπροσωπεί σήμερα περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες, 180 τράπεζες και 1,5 δισεκατομμύρια συναλλαγές.

    Και στόχο έχει εκτός από τη λύση P2P (μεταφορές ποσών μεταξύ ιδιωτών) να αναπτύξει λύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και για τις πληρωμές στα σημεία πώλησης.

    Όπως είναι γνωστό στην Ελλάδα ο αριθμός των χρηστών του IRIS αυξάνεται διαρκώς και ξεπερνούν τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από την αρχή του έτους, ενώ άλλες 270 χιλιάδες είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν συνδεθεί με την υπηρεσία IRIS στο Ρ2Β και το χρησιμοποιούν για να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

    Πέρυσι μέσω του IRIS πραγματοποιήθηκαν λιγότερες από μισό δισ. συναλλαγές.

    Την ίδια ώρα το SIBS της Πορτογαλίας με ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα επεξεργάζεται περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. Και ταυτόχρονα έχει δικό της δίκτυο ΑΤΜ και POS, ενώ δραστηριοποιείται και σε άλλες αγορές της Ευρώπης και της Αφρικής.

    Απίστευτα είναι δε τα νούμερα των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω του UPI που είναι το ανάλογο IRIS της Ινδίας, όπως ανέφερε στο συνέδριο ο Δρ. Kishan Srinivas,Business Development Incharge – Europe της NPCI International Payments Limited, Φορέα Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών.

    Το UPI με 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε μηνιαία βάση, πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο 13,3 δισεκατομμύρια συναλλαγές. Ενώ η NPCI, που είναι η ΔΙΑΣ της Ινδίας πραγματοποιεί περί τα 2 δισεκατομμύρια συναλλαγές την ημέρα.

    Με αποτέλεσμα η Ινδία, εκτός από πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να είναι εκείνη που είναι πρωταθλήτρια των instant payments καθώς πάνω από το 40% αυτών πραγματοποιούνται στην Ινδία.

    Από την πλευρά της η CEO της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου υπογράμμισε ότι οι άμεσες πληρωμές στην Ελλάδα θα κινηθούν ανοδικά καθώς την ανάπτυξη τους θα ενισχύσει το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά υποχρεωτική την αποδοχή των υπηρεσιών άμεσης πληρωμής από ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, αλλά και η εξίσωση των instant payments με τις κλασικές μεταφορές κεφαλαίου σε όλες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Υπενθυμίζεται ότι στο συνέδριο της ΔΙΑΣ ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης απηύθυνε σύσταση στις τράπεζες να αυξήσουν το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές, στα 1.000 ευρώ την ημέρα, δηλαδή στα 500 ευρώ για μεταφορές μεταξύ ιδιωτών να προστεθούν και 500 ευρώ για πληρωμές σε επιχειρήσεις.

    Ενώ υπάρχει πρόστιμο 1.500 ευρώ για εκείνους τους επαγγελματίες (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, γιατρούς, ταξιτζήδες, κομμωτές, αρτοποιούς κλπ) που δεν θα συνδεθούν με την υπηρεσία IRIS μέχρι το τέλος Ιουνίου.

    Και μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025 θα πρέπει να συνδεθούν με το IRIS όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις, δηλαδή και όλα τα φυσικά καταστήματα.

    Διαβάστε επίσης: 

    IRIS: Πρόταση Χατζηδάκη για αύξηση στα 1.000 ευρώ την ημέρα του ορίου χρήσης

    IRIS σε όλες τις επιχειρήσεις έως τον Μάρτιο του 2025 – Προθεσμία μέχρι 30/6 για ελεύθερους επαγγελματίες

    IRIS: Έκανε ιστορικό ρεκόρ συναλλαγών με 165.000 μεταφορές ποσών μέσα σε μια ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ