• ΑΓΟΡΕΣ

    Alpha Bank: Η επαναγορά μετοχών φέρνει στο προσκήνιο τις μετοχές της τράπεζας – Αύξηση της τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank


    Οι Jefferies και Citi, ήδη μετά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και την έξυπνη απόφαση της διοίκησης της Alpha Bank να «σπλιτάρει» το μέρισμα σε μετρητά και επαναγορά μετοχών, επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή της Alpha Bank προχωρώντας σε αύξηση της τιμής στόχου και διατηρώντας τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή.

    Η Jefferies και ο αναλυτής Alex Demetriou αυξάνουν την τιμή στόχο για τη μετοχή στα €2,60 από €2,55 πριν και διατηρούν τη σύσταση αγοράς. Αναφέρουν ότι δεν υπάρχει μεταβολή στις προβλέψεις για φέτος και η διοίκηση επισημαίνει ότι η δυναμική των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) παραμένει θετική ή ελαφρώς καλύτερη. Η Alpha Bank αναφορικά με τη διανομή των 122 εκατ. ευρώ σχολιάζει ότι θα είναι 50/50 μεταξύ μερίσματος σε μετρητά και επαναγοράς, αν και αναμένεται η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις αρχές Ιουνίου.

    Όσον αφορά τα κέρδη του α’ τριμήνου, ήταν 17% πάνω από το consensus, με τα κέρδη προ προβλέψεων 7% υψηλότερα λόγω των καλύτερων εσόδων (συναλλαγών και προμηθειών) με χαμηλότερο κόστος. Τα κέρδη προ φόρων ήταν 11% καλύτερα λόγω των χαμηλότερων απομειώσεων (κόστος κινδύνου 69 μ.β. έναντι 80 μ.β. πρόβλεψης). Ειδικότερα, ο αναλυτής αναφέρει ότι η εταιρεία έχει να επιδείξει μια σημαντική αύξηση των κερδών της. «Αυξήσαμε τις εκτιμήσεις μας για τα αναφερόμενα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 2%, κυρίως λόγω των ισχυρότερων αμοιβών και συναλλαγών.

    Κάνουμε κάποιες αλλαγές για το 2025 και 2026 με αναβαθμίσεις των καθαρών κερδών κατά περίπου 1% (λόγω υψηλότερων αμοιβών), ενώ σε επίπεδο EPS, αυτό είναι υψηλότερο λόγω της επαναγοράς από τη διανομή του 2023. Η Alpha έχει προβεί σε αύξηση των προβλέψεών της για τις διανομές για πάνω από 25% της κεφαλαιοποίησης σε περίπου 30% ή 1,1 δισ. ευρώ περίπου για το 2024-2026. Με δείκτη στόχο CET1 13% και καθοδήγηση για στόχο πάνω από 17,5% το 2026 (εκτιμούμε 17,6%) θεωρούμε ότι η Alpha διαθέτει επιπλέον 1,6 δισ. ευρώ πλεονάζον κεφάλαιο που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 40% της κεφαλαιοποίησης», εξηγεί η Jefferies και ο Δημητρίου.

    Η Alpha Bank διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη P/TBV 2024 στις 0,5 φορές έναντι των ομοειδών στις 0,8 φορές και έναντι του μέσου όρου της ΕΕ σε 1,0 φορές. Ο αναλυτής επισημαίνει επίσης για την απόφαση για επαναγορά ότι αποτελεί δήλωση της διοίκησης και η επιλογή να γίνει μια επαναγορά είναι ένας τρόπος για να δείξουν την εκτίμηση που έχουν για την διαφορά μεταξύ της εσωτερικής αξίας που βλέπουν αυτοί και αυτής που βλέπει η αγορά».

    Η Citi και ο Simon Nellis σχετικά με την επαναγορά των μετοχών για την τράπεζα αναφέρουν ότι οδηγεί σε αναβάθμιση και διατηρεί τη σύσταση αγοράς. Τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου της Alpha Bank ύψους €211 εκατ. (με δείκτη RοTE 12,6%) όπως ανακοινώθηκαν, ξεπέρασαν την εκτίμηση του consensus κατά +8% και την εκτίμηση της Citi κατά +5%. Αυτό οφείλεται τόσο στις ισχυρές συναλλαγές και τις χαμηλότερες απομειώσεις, όσο και στην βελτίωση του κόστους και των προμηθειών. Η αύξηση των δανείων ήταν σταθερή κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως και η ποιότητα του ενεργητικού, ενώ και η κεφαλαιακή θέση βελτιώθηκε. Η διοίκηση προτείνει διανομή κεφαλαίου 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023, σε συμφωνία με την προηγούμενη καθοδήγηση για αναλογία διανομής 20%, αλλά η πρόταση είναι τα μισά να καταβληθούν ως μέρισμα σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως επαναγορά. Η Citi αυξάνει την εκτίμησή της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά +1% το 2025 και το 2026, λόγω της αύξησης της αξίας της επαναγοράς και σχολιάζει ότι η μετοχή της τράπεζας είναι σε αποτίμηση για το 2024 σε 5,4 φορές στο δείκτη Ρ/Ε και 0,5 φορές στο δείκτη P/TBV με μερισματική απόδοση 6,2% καταλήγοντας ότι η θετική αναθεώρηση των κερδών και η βελτίωση της αποτίμησης συνεπάγονται την αύξηση της τιμής-στόχου στα 2,40 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν, ενώ παράλληλα διατηρείται η αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

    Οι Eurobank Equities, Optima Bank, AXIA και Beta Securities εκτιμούν ότι η Alpha Bank ξεκίνησε θετικά τη χρονιά, ενώ θεωρούν επίσης μπόνους την πιθανή επαναγορά μετοχών.

    Η Eurobank Equities εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της Alpha Bank ξεπέρασαν τόσο τις εκτιμήσεις της, όσο και του consensus σε όλους τους τομείς, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 222 εκατ. ευρώ (έναντι consensus 190 εκατ. ευρώ και εκτίμησής της 194 εκατ. ευρώ), +2,7% σε τριμηνιαία βάση (+37% σε ετήσια βάση), χάρη στα υψηλότερα του αναμενόμενου έσοδα από μη βασικές δραστηριότητες και τις χαμηλότερες απομειώσεις. Το Adj. ROTE (μετά τα πλεονάζοντα κεφάλαια) διαμορφώθηκε στο 13,5% πάνω από την καθοδήγηση για φέτος για 13%. Η διανομή των €122 εκατ. από τα κέρδη του 2023 (απόδοση 3,2%) θα κατανεμηθεί μεταξύ μετρητών και επαναγορών, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.

    Optima Bank εξηγεί ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στις προοπτικές της διοίκησης σχετικά με την εξέλιξη των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), των προθεσμιακών καταθέσεων (μείγμα, κόστος), των εσόδων από προμήθειες, της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της δυναμικής του ισολογισμού τα επόμενα τρίμηνα. Η μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση 9% σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η οποία δεν δικαιολογείται από το υψηλότερο προφίλ RoTE. Η τιμή στόχος είναι 2,10 και η σύσταση είναι buy.

    Η επενδυτική τράπεζα ΑΧΙΑ επισημαίνει ότι η Alpha Bank διαπραγματεύεται σε 0,53 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2025 με εκτιμώμενη απόδοση 11,2%, προσφέροντας ένα καλύτερο σημείο εισόδου από άποψη αποτίμησης με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη και επαναλαμβάνει την αξιολόγηση αγοράς (Buy) με αμετάβλητη τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ. Η Alpha Bank δημοσίευσε ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της, με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 13% πάνω από την AXIA και 20% πάνω από το consensus, με δείκτη RoTE 13,5% (225 μ.β. πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς). Ο αναφερόμενος δείκτης CET1 περιλαμβάνει ένα δεδουλευμένο ποσοστό διανομής 24 μ.β., για να υποστηρίξει μια πληρωμή περίπου 35% από τα κέρδη του 2024. Οι βασικές τάσεις του τριμήνου περιλάμβαναν μια περίπου 4% διαδοχική συρρίκνωση των NII λόγω της επίδρασης των ημερολογιακών ημερών, του υψηλότερου κόστους των αντισταθμιστικών πράξεων και του frontloading της έκδοσης προνομιούχων τίτλων πρώτης κατηγορίας. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα μειώθηκε κατά 287 μ.β. περίπου σε τριμηνιαία βάση στο 38,4, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμεινε σταθερός στο 6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΧΙΑ. Ο δείκτης FL CET1 του ομίλου στο 14,9% ή 14,6% (εκτίμηση AXIA στο 15%) μετά τη συσσώρευση μερίσματος (κατά 24 μ.β.), αυξημένος κατά 35 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, αποδίδεται κυρίως στη θετική συνεισφορά της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων κατά 67 μ.β.. Ο αναφερόμενος δείκτης CET1 περιλαμβάνει ένα δεδουλευμένο διανομής 24bps, για να υποστηρίξει μια πληρωμή περίπου 35% από τα κέρδη του 2024.

    H Βeta Securities, μετά τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, επισημαίνει ότι η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο σημείο των ομοειδών της, δηλαδή στις 0,53 φορές στον δείκτη TBV. Σημειώνει ότι η Alpha Bank έχει προτείνει μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή που θα καταβληθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών (διανομή 122 εκατ. ευρώ από τα κέρδη του 2023 που θα είναι 50% μετρητά και 50% επαναγορά μετοχών). Λόγω του σημαντικού discount έναντι των ομοειδών και της έγκαιρης εκτέλεσης του επιχειρηματικού σχεδίου η Beta Securities βλέπει ότι η Alpha μπορεί να κλείσει το χάσμα αποτίμησης με άλλες συστημικές τράπεζες, συνεπώς παραμένει αγοραστής στα τρέχοντα επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης

    Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου

    Έτσι ο Βασίλης Ψάλτης απελευθερώνει το trading στην Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): Θα επιστρέψουν αξία 1,1 δισ. ευρώ στους μετόχους έως το 2026



    ΣΧΟΛΙΑ