ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο «γκουρού» των επενδύσεων και στενός φίλος του Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, είχε χαρακτηρίσει τη Μελίντα Γκέιτς πιο έξυπνη από τον πρώην σύζυγό της.
Δύσκολα θα μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό, καθώς η επιδραστική φιλάνθρωπος φέρεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να πείσει τον «Σοφό της Όμαχα» να διαθέσει το 95% της τεράστιας περιουσίας του (139 δισ. δολάρια) για το κοινό καλό.
Πλέον το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, ένα από τα κορυφαία στον χώρο της φιλανθρωπίας με πυκνή δράση για πάνω από 20 χρόνια, χάνει το πιο «πολύτιμο» μέλος της, σύμφωνα με τον Μπάφετ.
Η Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα ότι θα αποχωρήσει από το Ίδρυμα, τρία χρόνια μετά το πολύκροτο διαζύγιό της από τον Μπιλ Γκέιτς.
Μπορεί ο πρώην σύζυγός της να χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο, όμως η φιλανθρωπία δεν φαίνεται να ζημιώνεται, καθώς η Μελίντα είναι έτοιμη να προχωρήσει στα επόμενα βήματά της, με «αποσκευές» τα 12,5 δισ. δολάρια που έλαβε φεύγοντας από το Ίδρυμα.
Τα επόμενα βήματα
Το 2015, η Γκέιτς ίδρυσε μια φιλανθρωπική εταιρεία με την ονομασία Pivotal Ventures, η οποία χρησιμοποιεί επιχορηγήσεις καθώς και επιχειρηματικά κεφάλαια για να επικεντρωθεί στην ενδυνάμωση των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης περισσότερων γυναικών σε θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της εκλογής τους σε δημόσια αξιώματα.
Η δισεκατομμυριούχος από το 2019 δέσμευσε 1 δισ. δολάρια από τα δικά της χρήματα στην Pivotal, για να επενδύσει σε τουλάχιστον 150 κερδοσκοπικούς και μη οργανισμούς.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολλές εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου υπό την ηγεσία γυναικών, startup εταιρείες και εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη διδασκαλία δεξιοτήτων από μηχανική μάθηση έως τεχνητή νοημοσύνη.
Αν και η Μελίντα Γκέιτς κρατάει κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με τα επόμενά της βήματα, πολλοί έχουν ήδη στοιχηματίσει σε μία μελλοντική συνεργασία με την Μακένζι Σκοτ, την πρώην σύζυγο του Τζεφ Μπέζος, η οποία παίζει επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στους κύκλους της φιλανθρωπίας.
Και οι δύο άλλωστε έχουν αρκετά μεγάλη περιουσία, ύστερα από τα διαζύγιά τους, για να διαχειριστούν στα επόμενα βήματά τους.
Η Σκοτ έχει περιουσία ύψους 38,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, ενώ η Γκέιτς περιουσία ύψους 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το διαζύγιο με τον Γκέιτς
Το 1987, ο Μπιλ και η Μελίντα γνωρίζονται σε ένα εταιρικό δείπνο της Microsoft στη Νέα Υόρκη. Η πρόσκληση για το πρώτο ραντεβού έγινε το ίδιο βράδυ, και ύστερα από λίγο καιρό έγιναν αχώριστοι.
Το 1994 παντρεύτηκαν στη Χαβάη και έξι χρόνια μετά ίδρυσαν το ίδρυμα Gates.
Για 27 χρόνια είχαν μια κοινή πορεία χωρίς προστριβές, με την είδηση του διαζυγίου να έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Η Μελίντα υπέβαλλε την αίτηση διαζυγίου, κάνοντας λόγο για έναν «ανεπανόρθωτα διαλυμένο γάμο».
Οι περιγραφές της για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια ως σύζυγος στο πλευρό ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, αλλά και για το πώς η κοινή φιλανθρωπική δράση τους ήταν αυτή που διατήρησε τις ισορροπίες μεταξύ τους, μετά το διαζύγιο απασχόλησαν για καιρό τα μέσα ενημέρωσης, όμως στο βάθος όλοι ενδιαφέρονταν για την κατάληξη ενός «χρυσού» διαζυγίου ύψους 130 δισ. δολαρίων.
Αυτή ήταν η περιουσία του Γκέιτς τότε, με τον ίδιο να είναι δισεκατομμυριούχος πριν γνωρίσει τη Μελίντα. Το ζευγάρι δεν είχε υπογράψει προγαμιαίο συμβόλαιο, με την Μελίντα να αναφέρει στην αίτηση διαζυγίου ότι η ιδιοκτησία, τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα περιουσιακά στοιχεία του ζευγαριού πρέπει να διαιρεθούν «όπως ορίζεται στη σύμβαση χωρισμού μας».
Η υπόθεση έληξε ομαλά και μακριά από τα δικαστήρια, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, μέσα σε λίγες ημέρες οι λογαριασμοί της Μελίντα Γκέιτς είδαν μία αύξηση της τάξης των 3 δισ. δολαρίων, η οποία προήλθε από λογαριασμούς του Μπιλ Γκέιτς. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 (από τον Μάιο, που είχε γίνει η αίτηση διαζυγίου), η περιουσία της είχε εκτοξευτεί στα 12 δισ. δολάρια.
Πλέον, τρία χρόνια μετά το διαζύγιο, έχει προσωπική περιουσία που ξεπερνάει τα 13 δισ. δολάρια.
Ο ρόλος της στην φιλανθρωπία
Το 2000, το ζεύγος Γκέιτς αποφάσισε να ιδρύσει το ομώνυμο ίδρυμα, με στόχευση την ενίσχυση της παγκόσμιας υγείας, της εκπαίδευσης και της επιστήμης.
Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ήταν ο φίλος του ζευγαριού, Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος κατά καιρούς ενίσχυε το ίδρυμα με επιταγές εκατομμυρίων και υποσχέθηκε στη Μελίντα να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους.
Η φιλάνθρωπος και δισεκατομμυριούχος δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σε αυτήν πιστώνεται η δημιουργία του ιδρύματος The Giving Pledge, στο οποίο δεκάδες δισεκατομμυριούχοι ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο Έλον Μασκ και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχουν δεσμευτεί να αξιοποιήσουν την περιουσία τους για το κοινό καλό, δωρίζοντας το μεγαλύτερο μέρος αυτής πριν το θάνατό τους.
Από το 2015 και μετά, η Μελίντα στράφηκε στην ενίσχυση των γυναικών, μέσω της εταιρείας Pivotal Ventures.
Πριν δύο χρόνια εξέφρασε την πρόθεσή της να δημιουργήσει μία Silicon Valley από γυναίκες, για γυναίκες.
«Είναι απίστευτα δύσκολο να ξαναδημιουργήσουμε ή να αλλάξουμε τη Silicon Valley. Όταν ξεκινάς από την αρχή, ένα μοντέλο, στου οποίου το τιμόνι κρατάνε γυναίκες, θα φτιάξεις κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε ήδη», είχε πει.
Η ίδια άλλωστε έχει βιώσει τη «μοναξιά» του φύλου της στον κόσμο της τεχνολογίας.
Το 1987 η Μελίντα Γκέιτς προσελήφθη ως διευθύντρια προϊόντων στη Microsoft.
Ήταν η μόνη γυναίκα στις προσλήψεις της εταιρείας όπως είχε αναφέρει στο βιβλίο της: «Η στιγμή της Ανύψωσης: Πώς η Ενδυνάμωση των γυναικών αλλάζει τον κόσμο» (The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World) το 2019.
Διαβάστε επίσης:
Richemont: Nέος CEO ο Nicolas Bos, πρώην επικεφαλής της Van Cleef & Arpels
Ozempic: Διπλασιάζει στο 2,7% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Δανίας – «Ατμομηχανή» το φάρμακο