• Business

    Αλλαγές στις ασφαλιστικές εταιρείες – Τα νέα πρόσωπα και οι στρατηγικές

    Robet Gauci – Νίκος Αντιμησάρης – Χρήστος Γεωργακόπουλος


    Αλλαγές, νέα πρόσωπα και νέες στρατηγικές μπαίνουν στο…μπλοκάκι των ασφαλιστικών εταιρειών, με τους Έλληνες manager να παίρνουν τα ηνία, αφού η τοποθέτηση ξένων δεν…βγήκε σε καλό.

    Σε διάστημα ολίγων μόλις ημερών, δύο από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα, η Ergo και η Εθνική Ασφαλιστική, προχώρησαν σε αλλαγές CEO. Ενώ λίγους μήνες πριν, και οι Γερμανοί της Allianz, έδιωξαν τον επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστο Γεωργακόπουλο και τοποθέτησαν στη θέση του τον Βασίλη Χριστίδη.

    Μπορεί η παραγωγή ασφαλίστρων να κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα το 2023, ωστόσο σε κατηγορίες-κλειδιά οι στόχοι δεν επετεύχθησαν, γεγονός που οδήγησε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών να πάρουν καίριες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και να χαράξουν νέα στρατηγική.

    Η απόλυση-έκπληξη Gauci

    Αιφνιδιαστικά πριν λίγες ημέρες το CVC αποφάσισε να διώξει τον Διευθύνων Σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής Robert Gauci, και να τοποθετήσει στη θέση του τον έμπειρο manager Δημήτρη Μαζαράκη.

    Ο κ. Gauci ανέλαβε τα ηνία στις αρχές του 2023, ενώ όπως αναφέρουν πληροφορίες η απόφαση από το CVC πάρθηκε καθώς το project αντασφάλισης των συμβολαίων Ζωής δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επίσης όπως ακούγεται στην…ασφαλιστική πιάτσα, το CVC ήταν επίσης δυσαρεστημένο με διάφορες «δεικτικές» δηλώσεις του κ. Gauci προς τα ιδιωτικά νοσοκομεία (πολλών εξ αυτών μέτοχος είναι το ίδιο το fund) αλλά και η δυσκολία του να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα.

    Είναι γεγονός ότι τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στην Εθνική Ασφαλιστική, με πολλά στελέχη να αποχωρούν και να έρχονται νέα, ενώ ακόμα κυκλοφορούν φήμες ότι το CVC προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας, χωρίς ωστόσο αυτές να επιβεβαιώνονται από καμία πλευρά.

    Πριν από περίπου 2 εβδομάδες, η Εθνική Ασφαλιστική ανακοίνωσε νέα διοικητική ομάδα σε θέσεις-κλειδιά στην εταιρεία, γεγονός που, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, «δείχνει ότι το CVC ‘’ψάχνεται’’, καθώς υπάρχουν ζητήματα που χρίζουν επίλυσης». Έτσι στη θέση του Γενικού Διευθυντή Πωλήσεων τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ζερβουδάκης και τη θέση του Διευθυντή Δικτύων Πωλήσεων Retail ανέλαβε ο Άγγελος Μπάρδας.

    Παράλληλα, επί ημερών Gauci, η Εθνική Ασφαλιστική έβαλε μπροστά την αναζήτηση αγοραστή για το κτήριο στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ ολοκληρώθηκε η πώληση του κτηρίου στη Κοραή.

    Η αποχώρηση Αντιμησάρη

    Μόλις δύο ημέρες πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου CVC-Gauci, η Ergo Ασφαλιστική ανακοίνωσε ότι ο CEO Νίκος Αντιμησάρης υπέβαλλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, και την θέση του αναλαμβάνει ο Ερρίκος Μοάτσος.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «τα τελευταία χρόνια, o Νίκος Αντιμησάρης είναι υπεύθυνος για τη θετική πορεία των δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα το 2023, όταν η Ελλάδα και η ασφαλιστική αγορά υπέφερε από μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, οδήγησε την εταιρεία με ασφάλεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

    Ο Νίκος Αντιμησάρης επέλεξε να μην συνεχίσει τη συνεργασία του με την ERGO για προσωπικούς λόγους, μια απόφαση για την οποία λυπάμαι βαθύτατα και του εύχομαι κάθε επιτυχία στις μελλοντικές του προσπάθειες», αναφέρει ο Oliver Willmes, COO της ERGO International AG.»

    Ο Ερρίκος Μοάτσος ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία στην ασφάλιση το 1988, με την Αιγίς Ασφάλειαι, νόμιμο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της Royal Insurance και ανταποκριτή των Alexander & Alexander.

    Το 1999 εντάχτηκε στην CGU (νυν Aviva) στην Ελλάδα ως επικεφαλής ανάληψης κινδύνων και αργότερα έγινε Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, υπεύθυνος για τις ασφαλιστικές εργασίες.

    Το 2009 εντάχτηκε στην AXA Ασφαλιστική στην Ελλάδα, ως Διευθυντής Λειτουργιών (COO) υπεύθυνος για τις ασφαλιστικές εργασίες Γενικών Ασφαλίσεων και Ζωής, ενώ από το 2014 έως το 2021 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της εταιρίας.

    Σήμερα είναι μη εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας Ευρώπη Ασφαλιστική.

    Η έξοδος του Γεωργακόπουλου

    Στις αρχές του έτους ο επί σειρά ετών CEO της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστος Γεωργακόπουλος αποχώρησε από Διευθύνων Σύμβουλος της Allianz όπου είχε τοποθετηθεί στις αρχές του 2023, και τη θέση του ανέλαβε ο Βασίλης Χριστίδης.

    Η αποχώρηση του πολύπειρου στον κλάδο Χρήστου Γεωργακόπουλου από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, καθώς είναι ένα στέλεχος με πάνω από 50 χρόνια στις ασφάλειες, πολλές επιτυχίες και φυσικά ο άνθρωπος που έστησε, έτρεξε και απογείωσε την Ευρωπαϊκή Πίστη.

    Ο Βασίλης Χριστίδης είναι ένα στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον χώρο, που προέρχεται από την Allianz καθώς από τον Απρίλιο του 2021 εργάζεται στον όμιλο έχοντας θέση CEO στην COSEC. Στόχος του κ. Χριστίδη είναι να οδηγήσει την Allianz στην επόμενη ημέρα, να φέρει νέες, καινοτόμες ιδέες που θα αυξήσουν το αποτύπωμα της ασφαλιστικής εταιρείας στην ελληνική αγορά.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Ασφαλιστική: Αποχωρεί από CEO ο Robert Gauci

    Εθνική Ασφαλιστική: Γιατί εκδιώχθηκε ο Gauci από το CVC και η επόμενη ημέρα του νέου CEO

    Ασφαλισμένα μόνο 1 εκατ. από 6,5 εκατ. σπίτια στην Ελλάδα – Γιατί διευρύνεται το κενό προστασίας



    ΣΧΟΛΙΑ