ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το καλοκαίρι του 1816 ο λόρδος Μπάιρον, αυτοεξόριστος από την Αγγλία, νοικιάζει για μερικούς μήνες ένα σπίτι στο Κολονί, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης, όπου θα συναντήσει τον ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ και την μέλλουσα σύζυγό του Μαίρη Σέλλεϋ. Μαζί και ο γιατρός και φίλος του Τζον Ουίλιαμ Πολιντόρι και η Κλερ Κλέρμοντ –ετεροθαλής αδελφή της Μαίρης και ερωμένη του Βύρωνα.
Στη βίλα Ντιοντάτι, όπου λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν η παρέα παραμένει έγκλειστη και διασκεδάζει φιλολογικά, θα μπουν τα θεμέλια διάσημων λογοτεχνικών έργων τρόμου, όπως ο «Φρανκεστάιν» της Μαίρης Σέλλεϋ αλλά επίσης, από εκεί θα ξεκινήσει ο λόρδος Μπάιρον το ταξίδι του για την Ιταλία, όπου μερικά χρόνια αργότερα μια αντιπροσωπεία των ελλήνων επαναστατών θα τον προσεγγίσει ζητώντας την υποστήριξή του. Σήμερα όμως ο λόρδος Βύρωνας ξαναγυρίζει στο ίδιο μέρος, αφού στο πάρκο, που βρίσκεται μπροστά από αυτή τη βίλα γίνονται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του. Μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και φέτος ολοκληρώνεται, στα 200 χρόνια από τον θάνατό του στο Μεσολόγγι.
Ο πρώην έλληνας πρόξενος στην Γενεύη κ. Αθανάσιος Καφόπουλος και ο πρώην ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Γενεύης κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος είχαν την ιδέα, που χάρις στην γενναιόδωρη χορηγία του κ. Γεώργιου Κούκη, ιδρυτή της τεχνολογικής εταιρείας τραπεζικού λογισμικού «Temenos» έγινε πράξη. Ο ίδιος εξάλλου, ανέλαβε την χορηγία για μία ακόμη προτομή, του Ιωάννη Καποδίστρια, που είχε συμβάλλει αποφασιστικά στην δημιουργία του ομοσπονδιακού κράτους της Ελβετίας (έργο που ακόμη δεν έχει βρει τη θέση του).
Ρομαντικό πορτρέτο
Με ύψος 80 εκατοστά –λίγο μεγαλύτερου του φυσικού- η χάλκινη προτομή του λόρδου Βύρωνα, έργο του τήνιου γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου, με την τεράστια πείρα, φιλοτεχνώντας ορισμένα από τα πλέον δημιουργικά πορτρέτα σημαντικών προσωπικοτήτων αποδίδει εύστοχα τον ποιητή ως εκπρόσωπο του Ρομαντισμού, εμφορούμενο από την μεγάλη ιδέα των σκοπών της Ελληνικής Επανάστασης. «Θέλησα να μεταφέρω την ιερή φλόγα που έκαιγε μέσα του και τον οδήγησε στη στράτευσή του στον αγώνα των Ελλήνων στην Επανάσταση του ΄21 αλλά συνάμα το πνεύμα του Ρομαντισμού της εποχής του», όπως λέει στο mononews ο γλύπτης, ο οποίος βρίσκεται στην Γενεύη για τα αποκαλυπτήρια της προτομής.
«Το πορτρέτο έπρεπε να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητα του Βύρωνα, να δίνει με την γλώσσα της γλυπτικής την βιογραφία του ανθρώπου, τον χαρακτήρα, την ταυτότητά του, ακόμη και την εθνικότητά του», προσθέτει ο ίδιος. Για τον σκοπό αυτό ο καλλαιτέχνης μελέτησε όλα τα πορτρέτα του Βύρωνα, βιβλία και κείμενα για την ζωή του και φυσικά τα ποιήματά του, ειδικά το «Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ», που αναφέρεται στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, στην αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν και στην διαμόρφωση του φιλελληνικού του αισθήματος που επηρέασε και την Δυτική Ευρώπη.
«Το έργο προκύπτει μετά από όλα αυτά», όπως λέει ο Πραξιτέκης Τζανουλίνος. «Γεμίζει το μυαλό μου κι ύστερα τα χέρια μου οδηγούνται μόνα τους, εκπλήσσομαι κι εγώ ο ίδιος πού με πάνε…».
Με την μαρμάρινη βάση της η προτομή ξεπερνά τα δύο μέτρα ύψος ενώ ο καλλιτέχνης, θέλοντας να ξεφύγει από το αυστηρά κομμένο μπούστο, έδωσε μία ελευθερία στο τελείωμά του. Και το σημαντικότερο, μια ελαφρά στροφή του κεφαλιού υπενθυμίζει τον ρομαντικό χαρακτήρα του ίδιου του προσώπου και της εποχής του.
Ο Καποδίστριας
Τις μακέτες, δύο προπλάσματα από πηλό είχε δει και ενέκρινε, ο ίδιος ο χορηγός Γεώργιος Κούκης, το 2022, όταν επισκέφθηκε το εργαστήρι του Τζανουλίνου. Όσο για την προτομή του Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας βρίσκεται σε αναμονή, όσον αφορά την απόφαση από ελβετικής πλευράς για την τοποθέτησή του. Άλλωστε το έργο είναι έτοιμο και απλώς αναμένεται η εντολή για την χύτευσή του.
Να σημειωθεί, ότι χάλκινη προτομή του Καποδίστρια, που αναπαριστά τον κερκυραίο πολιτικό ως υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας με έμφαση στο κύρος και το αξίωμα του –όπως αναφέρει και η επιγραφή της- φιλοτεχνημένη από ρώσο γλύπτη, έχει στηθεί από το 2009 στη Λωζάννη. Ενώ το 2021 ο δήμος Λωζάννης σε συνεργασία με ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους και με την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου Γενεύης, προχώρησε στην ονομασία του χώρου ως «Πάρκο Ιωάννη Καποδίστρια» – «allée Kapodistria».
Διαβάστε επίσης:
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση της ΝΔ αναζητά, δίχως να το κατορθώνει, ένα συνεκτικό πολιτικό αφήγημα
Γερμανία: Αναθεωρείται επί τα χείρω η πρόβλεψη για ανάπτυξη το 2024
Σεισμός 4.0, Ρίχτερ, 34 χλμ. ΝΑ του Γουδουρά Λασιθίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Ναυπηγεί δέκα πλοία και ο στόλος του προσεγγίζει πλέον τα 100
- Κοντογεώργης: Αρχές Δεκεμβρίου οι ανακοινώσεις για την παρέμβαση στις τιμές του ρεύματος
- Νικόλας Φαραντούρης: Η παράταξή μας χρειάζεται το «οξυγόνο» της δημοκρατικής συμμετοχής
- Σωκράτης Φάμελλος: Όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες να στηρίξουν αυτή την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ