«Η εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου αλλά και η συνειδητή διατήρησή της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και χωρίς αυταπάτες είναι μια στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε ότι αυτή η επιλογή φαίνεται ότι δικαιώνεται χωρίς προφανώς να μπορεί κανείς να πανηγυρίζει, με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι μπορούμε να θέτουμε με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις ξεκάθαρες απόψεις μας σε σχέση με διμερή ζητήματα όπως για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως προκύπτει νομικά και ιστορικά από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

1

Έφερε ως παράδειγμα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου είπε ότι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης. Παράλληλα επισήμανε ως αποτέλεσμα του διαλόγου τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων και τον μεταναστευτικών ροών.

«Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες. Υπάρχει μια διαφορά, που θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και υπάρχει και μια διάθεση συνέχισης του διαλόγου, χωρίς όμως αυταπάτες», υπογράμμισε.

Για όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι μια εντελώς διαφορετική, περιβαλλοντικής φύσεως συζήτηση, που προφανώς θα προχωρήσει με βάση τις προβλεπόμενες ενέργειες.

«Είναι κάτι που είναι αποφασισμένο από την ελληνική πλευρά, έχει τεθεί ευπροσώπως και ξεκάθαρα και δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων ή των συζητήσεων», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο να πάμε στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης σημείωσε πως πρέπει και τα δύο μέρη,

ρητώς και με λεπτομέρεια σημείων στίξης, να συμφωνήσουν στην ατζέντα, που για εμάς υπό συζήτηση είναι μόνο η μία και μοναδική διαφορά, ο καθορισμός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Άρα δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που είναι a priori δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ελληνική πλευρά να μπει στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλο θέμα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αυτός είναι ο στόχος.

Έχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε, αλλά η ίδια η διαδικασία και η διατήρηση αυτού του κλίματος έχουν ήδη δείξει απτά αποτελέσματα. Πρέπει να τα κρατήσουμε αυτά, να τα συντηρήσουμε, μένοντας πιστοί σε όσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας πρεσβεύουμε ως κράτος», προσέθεσε.

Για το θέμα της Μονής της Χώρας ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως θα πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι όταν θα διασφαλιστούν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία της διαχρονικής αξίας αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Δεν είμαστε με τη γείτονα χώρα σε ένα σημείο που το βιβλίο των συμφωνιών, όπως είπαμε, έχει περισσότερες σελίδες από αυτό των διαφωνιών. Όμως ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών. Το είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μπορούμε να γράψουμε και ένα άλλο βιβλίο, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, προς όφελος των δύο λαών», συμπλήρωσε.

Και τόνισε: «Αυτό εκλαμβάνουμε εμείς ως έναν υγιή και επωφελή πατριωτισμό και όχι τις κορόνες, τις τυμπανοκρουσίες. Και σε αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι στα ζητήματα με τη γείτονα χώρα κάποιος άλλος πρωθυπουργός δεν ήθελε την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων. Αλίμονο. Αλλά αυτό θέλει και ο νυν πρωθυπουργός και το δείχνει στην πράξη».

Ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα

Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε ότι η ΝΔ δεν λέει άλλα προεκλογικά και κάνει άλλα μετεκλογικά και είπε πως ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα.

«Υπάρχουν δύο μέρη σε αυτή τη Συμφωνία: η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία. Η Ελλάδα δεν είχε να κάνει πάρα πολλά, η αλήθεια είναι. Είχε να ψηφίσει στη Βουλή και έχει να ψηφίσει στη Βουλή αυτά τα μνημόνια. Η άλλη πλευρά είχε και έχει να κάνει πάρα πολλά. Δικαιώνεται, λοιπόν, η συνειδητή επιλογή του Έλληνα πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να μην βιαστούμε για την ψήφιση αυτών των μνημονίων.

Σκεφτείτε να φτάναμε στο σημείο η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας να μην αναγνώριζε ούτε το πρώτο σημείο, ουσιαστικά, της Συμφωνίας, που είναι το πώς λέγεται η χώρα της -δεν αποδέχεται ούτε αυτό- και εμείς να είχαμε φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής. Πόσο καλύτερο θα ήταν αυτό για τη χώρα μας;», υπογράμμισε.

Και προσέθεσε: «Κι έχουμε μια αντιπολίτευση -είναι φοβερό αυτό το οποίο συμβαίνει- που λέει, τη στιγμή που η Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας λέει τη χώρα της Μακεδονία, η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι: Ψηφίστε και τα μνημόνια στην Ελλάδα! Δεν το καταλαβαίνω αυτό».

Είπε επιπλέον ότι στην κυβέρνηση θα περιμένουν να διατυπώσει τις επίσημες θέσεις της η νέα κυβέρνηση στη γειτονική χώρα και πως η ευρωπαϊκή ενταξιακή της πορεία εξαρτάται από αυτή τη συμμόρφωση «αλλά δεν είμαστε εκεί αυτή τη στιγμή».

«Εμείς επισπεύδοντες και, ειδικά, σε κάτι που από την αρχή είχαμε εκφράσει την αντίρρησή μας, δεν θα γίνουμε», δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Για τις ευρωεκλογές

Για τις ευρωεκλογές είπε ότι οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές που μπορεί να θυμηθεί γιατί -όπως ανέφερε- ουσιαστικά αποφασίζεται η στόχευση της χώρας μας εκτός συνόρων ενώ εσωτερικά αποτελεί σταυροδρόμι σταθερότητας.

«Έχουμε, λοιπόν, μια αντιπολίτευση, η οποία τι λέει; “Να πέσει η κυβέρνηση”. Η κυβέρνηση αυτή έχει άλλα τρία χρόνια, να κάνει άλλες τόσες και περισσότερες μεγάλες τομές.

Δεν πρέπει, λοιπόν, στην επόμενη μεγάλη τομή, στα επόμενα μη κρατικά πανεπιστήμια, στον επόμενο δικαστικό χάρτη, να έχουμε μία αντιπολίτευση που να έχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα ευρωεκλογών, που να κουνάει το δάχτυλο και να λέει “δεν μπορείτε να περάσετε αυτή τη μεγάλη τομή”», τόνισε.

Ανέφερε ότι το κλίμα σταθερότητας θα πρέπει να συνεχιστεί ενώ επανέλαβε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα πρέπει να συγκριθεί με εκείνο των ευρωεκλογών του 2019 όταν η ΝΔ είχε πάρει 33%.

«Τώρα, εάν θέλει κάποιος, επειδή θέλει να είναι το βράδυ στους νικητές, να βάλει ως πήχη, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό της εκλογικής του συντριβής, ούτε καν το 23% των εκλογών του 2019, δικαίωμά του. Ο καθένας βάζει τον πήχη για τον εαυτό του όπου θεωρεί σωστό», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης:

EY: Ανησυχούν οι επιχειρήσεις για διπλή φορολογία λόγω της παγκόσμιας φορολογικής μεταρρύθμισης

ΗΠΑ: Υποχωρεί στο 3,4% ο πληθωρισμός – Σε θετικό έδαφος η Wall Street

ΗΠΑ: Νέο πακέτο $2 δισ. ανακοίνωσε ο Μπλίνκεν για την Ουκρανία