• Business

    BHP: Σενάρια για νέα προσφορά εξαγοράς της Anglo American μέσα στην επόμενη εβδομάδα

    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American

    Mike Henry, CEO BHP- Duncan Wanblad, CEO Anglo American


    Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η προσπάθεια εξαγοράς της Anglo American από τη BHP, καθώς η πρώτη έχει ήδη απορρίψει δύο φορές σχετικές προτάσεις, χαρακτηρίζοντάς τες καιροσκοπικές.

    Με τις δύο εταιρείες εξόρυξης να βρίσκονται προ των πυλών εξελίξεων, καθώς μία νέα εποχή για τον χαλκό αναμένεται να ανθίσει στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης διεθνώς, οι εκπρόσωποί τους δεν τα έχουν βρει ακόμα στην τιμή.

    Αισιόδοξοι οι μέτοχοι

    Οι μέτοχοι της BHP  θεωρούν ότι υπάρχει χώρος για μία ακόμα τρίτη προσφορά, ύστερα από δύο προτάσεις ύψους 39 δισ. δολαρίων και 43 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

    Νωρίτερα η Anglo, η οποία έχει απορρίψει ως πολύ χαμηλές τις οικονομικές προσφορές που δέχθηκε προχώρησε στην απόσχιση των ορυχείων διαμαντιών που έχει, όπως και αυτών της πλατίνας και του άνθρακα, σημειώνοντας ότι η εταιρεία επικεντρώνεται στον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα.

    Η βρετανική πολυεθνική κρατάει σκληρή στάση απέναντι στην BHP, δεν έχει καταφέρει όμως να πείσει τους επενδυτές, ότι αυτή η τακτική είναι το καλύτερο για την εταιρεία. Οι μετοχές της το πρωί της Τετάρτης διαπραγματεύονταν στις 26,4 λίρες, πολύ χαμηλότερα από την τελευταία προσφορά της BHP, την οποία απέρριψε.

    Μέχρι πάντως τις 22 Μαΐου αναμένονται εξελίξεις, με την BHP να επιστρέφει με μια καλύτερη προσφορά.

    Τα σενάρια

    «Υποθέτω ότι θα επιστρέψουν με ένα 5% περισσότερο», δήλωσε ο Ντάνιελ Σάλιβαν, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων φυσικών πόρων της Janus Henderson, η οποία κατέχει μετοχές τόσο της BHP όσο και της Anglo, εκφράζοντας τη πεποίθησή του ότι αυτή η συμφωνία τελικά θα ευοδωθεί.

    Σε δηλώσεις του σε συνέδριο μεταλλευτικών επιχειρήσεων αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της BHP Μάικ Χένρι άφησε να εννοηθεί ότι η εταιρεία δεν θα παρατήσει τόσο εύκολα τα σχέδια εξαγοράς που έχει.

    Η απόφαση της Anglo να μην διεξάγει συζητήσεις με την BHP φαίνεται «πολύ επιθετική», δήλωσε ο Σάλιβαν. Κι αυτό γιατί η Anglo αρνήθηκε τη προσφορά, η οποία ζητούσε την απόσχιση των δραστηριοτήτων της στη Νότια Αφρική, όμως αμέσως μετά, προχώρησε η ίδια σε απόσχιση ενός διαφορετικού μέρους των δραστηριοτήτων της.

    «Είμαι αρκετά έκπληκτος που η Anglo αποφάσισε να διαλύσει την εταιρεία, αντί να συνεργαστεί», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Με αυτό καταφέρνουν να τρομάξουν τους μετόχους της. Αυτές οι δηλώσεις και οι αποφάσεις φαίνονται αρκετά ασταθείς και δεν είναι καλές για κανέναν», ανέφερε.

    Διαβάστε επίσης:

    Anglo American: Αποχωρεί από την εξόρυξη διαμαντιών και πλατίνας για να αποκρούσει την BHP Group

    Anglo American-BHP: Το «δράμα» μιας εξαγοράς στο μικροσκόπιο της αγοράς χαλκού

    Τι κρύβει η τεράστια προσφορά της BHP και η εκτίναξη του χαλκού στα 10.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ