ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η Μεταπολίτευση είναι σίγουρα μια στιγμή ιστορική, έρχεται ο Καραμανλής, ο Ανδρέας, η Μελίνα, έρχονται εκτοπισμένοι από τα νησιά, επιστρέφουν χιλιάδες εμιγκρέδες που είχαν φύγει λόγω χούντας – ήταν μια γιορτή για χιλιάδες σπίτια, ήταν ένα πανηγύρι, αλλά ήταν και μια ιστορικά στιγμή”, ανέφερε ο σημαντικός μουσικοσυνθέτης.
Που τελειώνει αυτό; αναρωτήθηκε στη συνέχεια. “Η αλήθεια είναι πώς δεν είχαμε την αίσθηση πώς πέφτει μια η αυλαία σε όλο αυτό… Νομίζω ότι τελειώνει η Μεταπολίτευση κάνοντας αυτή την καμπύλη της πρώτης φοράς αριστεράς. Κυβέρνησαν όλοι, τους είδαμε όλους… η αίσθηση μου είναι ότι κάπου εκεί τελείωσε η μεταπολίτευση”.
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι από το 1974 και μέχρι σήμερα “δεν υπήρξε γεγονός εφάμιλλο, δηλαδή αυτό που συνέβη το 1974 με τα γεγονότα στην Κύπρο, με τον Αττίλα, με την πτώση της δικτατορίας, δεν υπήρξε κάτι που να είναι ισοϋψές ιστορικά, υπήρξαν σημαντικά γεγονότα, αλλά όχι τόσο καταλυτικά, γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε μέσα στην ευρύτερη περίοδο της μεταπολίτευσης”.
Ο Διονύσης Σαββόπουλος τόνισε εξάλλου ότι σταθμός υπήρξε το 1981 “όταν καταργήθηκαν τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων καταργήθηκε η λογοκρισία, αναγνωρίστηκε η εθνική αντίσταση και είχαμε Καραμανλή Πρόεδρο και τον Ανδρέα πρωθυπουργό, αισθανόμασταν όλοι μια ασφάλεια, μια αισιοδοξία”.
“Πετυχημένα χρόνια”, τα χρόνια της Μεταπολίτευσης, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι για 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε ομαλή διαδοχή κυβερνήσεων.
“Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας δώσουμε συγχαρητήρια. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν – νομίζουν ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι κάτι το δεδομένο, δεν είναι καθόλου μπορούμε να το χάσουμε μέσα σε μια νύχτα, να μάθουν τα παιδία ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να το προστατεύουμε”, σημείωσε.
“Είναι η καλύτερη περίοδος στη σύγχρονη ελληνική ιστορία”, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και υπενθύμισε ότι πρόσφατα φλερτάραμε με την καταστροφή. “Τα χρόνια 2009-2019 είναι τα χρόνια της διακινδύνευσης της Μεταπολίτευσης”, σημείωσε.
Ο μουσικοσυνθέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος απέναντι στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα κεκτημένα της Μεταπολίτευσης, εκφράζοντας την πεποίθηση του η “Δημοκρατία, ο δυτικός κόσμος δηλαδή, θα βρουν τρόπο να τους αντιμετωπίσουν και να τους ξεπεράσουν”.
Πράγματι, ο αγώνας είναι για τη φιλελεύθερη Δημοκρατία – αυτό είναι το ζητούμενο κάθε φορά”, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος.
Συνολικά για την μακρά πορεία προς την Ευρώπη ο κ. Σαββόπουλος σημείωσε ότι “χρειάστηκε ένας εμφύλιος και ένα αυταρχικότατο κράτος και μετά μια δικτατορία και μετά η μακρά περίοδος της Μεταπολίτευσης για να δεχτούμε ωριμότεροι πια τις τρεις κατευθύνσεις που έβαλε ο γέρος Καραμανλής όταν ήρθε: κοινοβούλιο, φιλελευθερισμός, Ευρώπη – γιατί αμφισβητήθηκαν και τα τρία”.
“Η αλήθεια είναι ότι τα υιοθέτησε και ο Ανδρέας”, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ πρόσθεσε ότι “δώσαμε αγώνα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα την περίοδο των μνημονίων”.
Διαβάστε επίσης
Φιντάν για επίσκεψη Μητσοτάκη: Οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα
Κυρανάκης: Από το 2025 η Ελλάδα θα έχει κτηματολόγιο – Είναι η απόφαση του πρωθυπουργού
Άδωνις Γεωργιάδης: Η ανθεκτικότητα της δημόσιας υγείας είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία λέξη