Όλα αυτά, που σκοπεύει να κάνει, εφόσον αναδειχθεί νικήτρια στις εκλογές για την ηγεσία του ΣΕΒ, καθώς και τα μηνύματα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και εξέλιξη του Συνδέσου, αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mononews η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ Ιουλία Τσέτη.

Στις βασικές της προτεραιότητες, όπως λέει, είναι η συνδιαμόρφωση από κοινού ισχυρών πολιτικών για το σύγχρονο επιχειρείν, που θα «δίνουν πίσω» στην κοινωνία.

Η κα Τσέτη δηλώνει πρώτα επιστήμονας και μετά βιομήχανος και με κάθε αφορμή τονίζει τη σημασία του υγιούς και ηθικού επιχειρείν. Επιθυμεί να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην αλυσίδα της οικονομίας.

«Είμαι β΄ γενιά βιομηχάνων, γέννημα θρέμμα της βιομηχανίας, πρεσβεύοντας με θέρμη το υγιές και ηθικό επιχειρείν, επιθυμώντας και εγώ να συμβάλω από την πλευρά μου στη μετεξέλιξη του ΣΕΒ, με προτεραιοποίηση τη βιομηχανία και την υποστήριξη των ΜΜΕ (μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων) για την προοδευτική αλλαγή τους σε μεγάλες επιχειρήσεις», αναφέρει.

Ι. Τσέτη: Τα μηνύματα και οι στόχοι

Η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, γνωστή, μεταξύ άλλων, για το πείσμα και για τη μαχητικότητά της, αντικρούει όλους όσοι λένε ότι επιθυμεί να αναλάβει τα ηνία του ΣΕΒ από καθαρή φιλοδοξία.

Έχοντας στο μυαλό της ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων, επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται άοκνα, προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και «η βιομηχανία να λάβει τη θέση που της αξίζει, ώστε να δούμε τα βιομηχανικά φουγάρα να πολλαπλασιάζονται και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν μεγάλες».

Αναφερόμενη στην κρίση και στα προβλήματα, που δοκιμάζουν τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αναγνωρίζει τη συμβολή του ΣΕΒ στην επίλυση σημαντικών ζητημάτων και στην ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων, θέλοντας να συνεισφέρει και η ίδια, όπως τονίζει, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη διάδραση και άρα μεγαλύτερη σύμπνοια, συμμετοχικότητα και συνεργασία, για την ισχυροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Ο τίτλος μου ως καθηγήτρια, επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ, στέλνει και ένα μήνυμα mentoring στον χώρο της βιομηχανίας και του σύγχρονου επιχειρείν, αφού τα δύο αυτά πεδία μπορούν να συνεργαστούν, να διαδράσουν και να μετασχηματιστούν», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής της στο Mononews, η οποία εξακολουθεί να συζητείται.

Ναι στις τολμηρές μεταρρυθμίσεις

Ειδική αναφορά κάνει η κα Τσέτη στις στρεβλώσεις του επιχειρείν και στις γενναίες αποφάσεις, που καλείται να λάβει η Πολιτεία, για να βελτιωθούν οι συνθήκες για τις ελληνικές επιχειρήσεις και κατ’ επέκταση να μπουν σε τροχιά πιο ισχυρής ανταγωνιστικότητας.

Όπως λέει: «Ένα σταθερό και απλό φορολογικό πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, ένα προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον, η απομείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η μεταρρύθμιση του πλαισίου φορολογίας της εργασίας, το κόστος της ενέργειας, είναι ορισμένες από τις τομές, οι οποίες έχουν κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, θα σας έλεγα ότι αποτελούν ευκαιρία για τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, η διττή μετάβαση – ψηφιακός μετασχηματισμός και πράσινη ανάπτυξη –  αποτελεί πρόκληση για τον κόσμο του επιχειρείν, ενώ οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις δημιουργούν προβλήματα, τόσο στην καθημερινότητα της λειτουργίας μας, όσο και στην πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία και στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων στη χώρα».

Διατηρώντας την αισιοδοξία ότι τα παραγωγικά μοντέλα θα είναι βιώσιμα, αναγνωρίζει τις αγκυλώσεις στο επιχειρείν και, μεταξύ άλλων, καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν στις οικονομικές απολαβές των εργαζόμενων, ζήτημα για το οποίο «κωφεύοουμε», όπως επισημαίνει.

«Το μεγάλο ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε μία χώρα, που θα μπορεί να ανταγωνιστεί επάξια την Ευρώπη και να πρωταγωνιστήσει σε αυτή, με συνθήκες συμπεριληπτικής ανάπτυξης, εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας», προσθέτει η κα Τσέτη.

«Φωνή» και στην Περιφέρεια

Στο πλαίσιο των επαφών της το τελευταίο διάστημα η επιτυχημένη επιχειρηματίας συνομιλεί με εκπροσώπους εταιρειών και από την Περιφέρεια, ακούγοντας τα προβλήματά τους και κομίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση και για την επίλυσή τους.

«Φιλοδοξία μου είναι να φέρω όλη την Περιφέρεια στο κέντρο σήμερα, με τα μέσα της τεχνολογίας που διαθέτουμε και μέσα από όλη τη διάδραση που πραγματοποιείται, με απώτερο στόχο η «φωνή» της να ακούγεται δυνατά στα κεντρικά της Ξενοφώντος.

Μιλώντας για προβλήματα, να πούμε πως θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές, τα δίκτυα και οι δρόμοι, ενώ ειδικότερα τα έργα υποδομής έπρεπε να ήταν εδώ και καιρό ολοκληρωμένα.

Επίσης το θέμα των Βιομηχανικών Πάρκων αποτελεί μείζον ζήτημα, το οποίο έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς αμφισβητείται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας…

…Η στιγμή που πρέπει να ξεφύγουμε από το Αθηνοκεντρικό μοντέλο και η στροφή για την ουσιαστική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια έχει, ήδη, ξεκινήσει», καταλήγει η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ, δίνοντας το στίγμα και τα μηνύματά της ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Ιουλία Τσέτη – Συνέντευξη στο mononews: Γιατί διεκδικώ την προεδρία του ΣΕΒ

Λίλιαν Βιλδιρίδη: Οι άμεσες αλλαγές στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις, τα DRGs και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Ευάγγελος Καλαμάκης (SofMedica): Οι τεχνολογίες υγείας και η ρομποτική χειρουργική, τα κόστη και οι συνεργασίες αξίας