Στον μεγάλο τελικό της Eurovision προκρίθηκε η Μαρίνα Σάττι με το τραγούδι «Ζάρι».

Η Μαρίνα Σάττι κατάφερε να ρίξει την τυχερή ζαριά και να περάσει στον τελικό του Σαββάτου της 11ης Μαΐου.

1

 Η τραγουδίστρια απέδειξε για ακόμη μία φορά τις φωνητικές τις ικανότητες και αποθεώθηκε από τους φαν της Eurovision τόσο εντός, όσο και εκτός αρένας, στα social media.

Οι φαν της Eurovision την καταχειροκρότησαν και τραγουδούσαν μαζί της το κομμάτι, επευφημώντας την κατά τη διάρκειά του.

Η πρωτότυπη επιλογή του μονοπλάνου, που έδινε την αίσθηση πως οι τηλεθεατές είναι σαν να παρακολούθησαν την εμφάνιση σε live από το κινητό τους, αλλά και των 3D γραφικών που πλαισίωσαν την σκηνική παρουσία της ελληνικής αποστολής, απογείωσαν την εμφάνιση της.

Δείτε εδώ την εμφάνισή της:

Οι πρώτες δηλώσεις της Μαρίνας Σάττι

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να εμφανιστούμε με τον τρόπο μας, τη γλώσσα μας και να μοιραστούμε τον πολιτισμό και τους χορούς μας. Χαιρόμαστε που η Ευρώπη χόρεψε μαζί μας», είπε η Μαρίνα Σάττι στις πρώτες δηλώσεις που έκανε μετά την πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

«Αυτό που κάνουμε εδώ είναι πιο αγχωτικό από το να είσαι επάνω στη σκηνή, νιώθω ότι πρέπει να πω κάτι έξυπνο», είπε αρχικά με χιούμορ η Μαρίνα Σάττι και πρόσθεσε: «Νιώθω αγχωμένη αλλά και ενθουσιασμένη ταυτόχρονα για το τι πρόκειται να συμβεί. Εάν μας είδατε στα παρασκήνια, χορεύαμε σαν τρελοί. Θα βρούμε τον χρόνο να αποφορτιστούμε».

«Αγαπάμε την Τουρκία. Είχα έναν δάσκαλο που μου μάθαινε τραγούδια από την Ανατολή, από την Τουρκία, το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν… και αναρωτιόμουν πώς γίνεται να έχουν τόσες ομοιότητες με την ελληνική μουσική. Και τότε ο δάσκαλος μου είπε κάτι που δεν θα το ξεχάσω: Ότι η ηλικία αυτών των πολιτισμών είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη των συνόρων ανάμεσα στις χώρες αυτές», απάντησε η Μαρίνα Σάττι σε ερώτηση που της έκανε Τούρκος δημοσιογράφος.

«Θέλαμε να δείξουμε με χιούμορ τα στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω από την εικόνα της Ελλάδας. Για μένα είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ για να αναδείξω και την άλλη μας πλευρά», πρόσθεσε.

Δείτε τις πρώτες δηλώσεις της:

Στη συνέχεια και αφού οι 10 καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν αύριο, απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη κλήρωση για το μέρος του μεγάλου Τελικού στο οποίο θα εμφανιστούν.

Εκεί η Μαρίνα Σάττι τράβηξε τον κλήρο του Α’ Μισού, οπότε θα δούμε την Ελλάδα να διαγωνίζεται στην 12η θέση.

Οι χώρες που προκρίθηκαν και τα μεγάλα φαβορί

Εκτός από το «Ζάρι» τα υπόλοιπα εννέα τραγούδια που προκρίθηκαν ήταν:

  • Λετονία / Dons – Hollow
  • Αυστρία / Kaleen – We Will Rave
  • Ολλανδία / Joost Klein – Europapa
  • Νορβηγία / Gåte – Ulveham
  • Ισραήλ / Eden Golan – Hurricane
  • Εσθονία / 5MIINUST x Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
  • Ελβετία Nemo – The Code
  • Αρμενία / LADANIVA – Jako
  • Γεωργία / Nutsa Buzaladze – Firefighter

Η σειρά εμφάνισης των χωρών στον μεγάλο τελικό:

  1. Σουηδία
  2. Ουκρανία
  3. Γερμανία
  4. Λουξεμβούργο
  5. Ολλανδία
  6. Ισραήλ
  7. Λιθουανία
  8. Ισπανία
  9. Εσθονία
  10. Ιρλανδία
  11. Λετονία
  12. Ελλάδα
  13. Ηνωμένο Βασίλειο
  14. Νορβηγία
  15. Ιταλία
  16. Σερβία
  17. Φινλανδία
  18. Πορτογαλία
  19. Αρμενία
  20. Κύπρος
  21. Ελβετία
  22. Σλοβενία
  23. Κροατία
  24. Γεωργία
  25. Γαλλία
  26. Αυστρία

Δείτε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις:

To Nemo ανέβηκε στη σκηνή της Eurovision και απέδειξε πως δίκαια η συμμετοχή της χώρας του, βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί του φετινού διαγωνισμού με το τραγούδι «The Code».

Πολλά είναι μάλιστα τα στοιχήματα, που δίνουν στην Ελβετία την πρωτιά στον τελικό του Σαββάτου.

Ο Joost Klein κατάφερε με το που βγήκε στη σκηνή να ξεσηκώσει τους θεατές με το τραγούδι «Europapa» που τόσο η σκηνική του παρουσία όσο και το ίδιο το τραγούδι τον έχουν εκτοξεύσει στα στοιχήματα.

Ο 26χρονος τραγουδιστής αφιέρωσε το τραγούδι στον πατέρα του, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή όταν ο ίδιος ήταν ακόμη παιδί.

Από τις εμφανίσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή της Ισπανίας, τόσο για το τραγούδι όσο και για τους χορευτές με την εκκεντρική εμφάνιση που πλαισίωναν την τραγουδίστρια.

Οι 6 χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν είναι:

  1. Μάλτα / Sarah Bonnici – Loop
  2. Αλβανία / BESA – TITAN
  3. Τσεχία / Aiko – Pedestal
  4. Δανία / SABA – SAND
  5. Σαν Μαρίνο / MEGARA – 11:11
  6. Βέλγιο / Mustii – Before the Party’s Over

Υπενθυμίζεται ότι στον Α ημιτελικό, οι χώρες που πήραν το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης είναι οι:

  1. Κύπρος
  2. Ουκρανία
  3. Σερβία
  4. Λιθουανία
  5. Ιρλανδία
  6. Κροατία
  7. Σλοβενία
  8. Φινλανδία
  9. Πορτογαλία
  10. Λουξεμβούργο

«Επέστρεψε» η Έλενα Παπαρίζου 19 χρόνια μετά 

Η Έλενα Παπαρίζου, η Σερτάμπ Ερενέρ και η Σαρλότε Περέλι «έφτιαξαν» το μεγαλύτερο Sing-Along παγκοσμίως, στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision που διεξάγεται στο Μάλμε της Σουηδίας.

Η Έλενα Παπαρίζου, η Σερτάμπ Ερενέρ και η Σαρλότε Περέλι, νικήτριες και οι τρεις της Eurovision, ερμήνευσαν τα «My Number One», «Everyway That I Can» και «Take Me To Your Heaven», εκτοξεύοντας στα ύψη το θερμόμετρο του ενθουσιασμού.

Δείτε το βίντεο:

Η Έλενα Παπαρίζου με την παρουσία της στον Β’ ημιτελικό εντυπωσίασε για ακόμη μία φορά τους πάντες. Επέλεξε να φορέσει μία εκθαμβωτική ολόσωμη φόρμα με 700.000 χιλιάδες κρύσταλλα του σχεδιαστή Βρεττού Βρεττάκου στα χρώματα του μπλε, του χρυσού και του κίτρινου συμβολίζοντας την ελευθερία, την δύναμη και το φως μέσα από αρχαϊκά μοτίβα.

Το «My Number One» σε στίχους Ναταλίας Γερμανού και Χρήστου Δάντη, έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision το 2005 και η Έλενα Παπαρίζου είναι η πρώτη φορά που το ερμηνεύει μετά την εμφάνισή της το 2006 στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά τη νίκη της.

Το Ισραήλ στον τελικό της Eurovision παρά τις επικρίσεις

Το Ισραήλ προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision που θα γίνει αύριο στο Μάλμε της Σουηδίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της συμμετοχής της χώρας στη φετινή διοργάνωση λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Η Έντεν Γκολάν, 20 ετών, πήρε χθες βράδυ το εισιτήριο για τον τελικό με το τραγούδι “Hurricane”, του οποίου η αρχική εκδοχή τροποποιήθηκε διότι θεωρήθηκε ότι είχε αναφορές στην αιματηρή επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ μπήκε έτσι στην ομάδα των 26 χωρών που διαγωνίζονται αύριο για να διαδεχθούν τη Σουηδία στο βάθρο του νικητή της διοργάνωσης, την οποία πέρυσι παρακολούθησαν 162 εκατ. τηλεθεατές.

«Είμαι τόσο ευγνώμων σε όλους αυτούς που μας ψήφισαν και μας στήριξαν», δήλωσε η Ισραηλινή τραγουδίστρια. «Είναι πραγματικά τιμή να βρίσκομαι εδώ, στη σκηνή, να ερμηνεύω και να δείχνω τη φωνή μας, να εκπροσωπώ (το Ισραήλ) με υπερηφάνεια».

Το Ισραήλ συμμετέχει από το 1973 στη Eurovision, την οποία κέρδισε για τέταρτη φορά το 2018.

Σήμερα η χώρα βρισκόταν μεταξύ των φαβορί για την τελική νίκη πίσω από την Κροατία και μπροστά από την Ελβετία, σύμφωνα με τη πλατφόρμα σύγκρισης ιστοσελίδων στοιχηματισμού Oddschecker.com.

Πριν από τον ημιτελικό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι η Έντεν Γκολάν έχει «ήδη νικήσει».

«Όχι μόνο συμμετέχετε με υπερηφάνεια και θαυμαστό τρόπο στην Eurovision, αλλά αντιμετωπίζετε με επιτυχία ένα τρομερό κύμα αντισημιτισμού», δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του.

Ενισχυμένη ασφάλεια

Σχεδόν 12.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, διαδήλωσαν χθες στο Μάλμε (νότια) κατά της συμμετοχής του Ισραήλ.

«Φέτος κάνουμε πλήρες μποϊκοτάζ», δήλωσε η Σεσίλια Μπρούντελ, 31 ετών. Για αύριο έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση.

Τα συνδικάτα του καναλιού της δημόσιας φλαμανδικής τηλεόρασης VRT διέκοψαν προσωρινά την ροή χθες βράδυ για να μεταδώσουν μήνυμα υποστήριξης των Παλαιστινίων.

«Αυτή είναι μια συνδικαλιστική ενέργεια. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το Κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό τον λόγο διακόπτουμε προσωρινά τη μετάδοση. #CeaseFireNow #StopGenocideNow”, ήταν το μήνυμα που εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες στα ολλανδικά, σε μαύρο φόντο.

Το “Hurricane” πάντως ακούστηκε χωρίς διακοπή, με την Έντεν Γκολάν να τραγουδά μπροστά στους 9.000 θεατές της Malmö Arena.

Στο εσωτερικό του χώρου της εκδήλωσης, η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που είναι υπεύθυνη για τον διαγωνισμό, απαγόρευσε όπως συνηθίζει κάθε άλλη σημαία πέραν αυτών των διαγωνιζόμενων χωρών καθώς και κάθε πανό με πολιτικό μήνυμα.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ενισχυμένα στον χώρο της εκδήλωσης όπως και στην υπόλοιπη πόλη, όπου ζει η μεγαλύτερη παλαιστινιακή κοινότητα της Σουηδίας.

«Η EBU λαμβάνει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να καταστήσει το μέρος αυτό ασφαλές και ενωμένο για όλους», ανέφερε μετά τον ημιτελικό η Έντεν Γκολάν, η οποία αποτέλεσε στόχο απειλών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ουδετερότητα του διαγωνισμού διακυβεύθηκε την Τρίτη κατά τον πρώτο ημιτελικό όταν ο Σουηδός τραγουδιστής Έρικ Σάαντε εμφανίστηκε φορώντας ένα παλαιστινιακό κεφίγιε στο μπράτσο του.

Μια κίνηση για την οποία εξέφρασαν τη λύπη τους η κρατική σουηδική τηλεόραση SVT και η EBU, που είχαν απαγορεύσει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα στον περυσινό διαγωνισμό.

Αναμένονται 100.000 επισκέπτες

Για την ασφαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού έχουν μεταφερθεί επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις από την υπόλοιπη Σουηδία, όπως επίσης από τη Δανία και τη Νορβηγία.

«Δεν υπάρχει απειλή προς τη Eurovision», διαβεβαίωσε ωστόσο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Για τους Eurofans —η πόλη περιμένει έως και 100.000 επισκέπτες αύριο— «είναι αυτό που συμβαίνει στη σκηνή που είναι σημαντικό: οι συμμετοχές, οι καλλιτέχνες και η μουσική, και όχι η πολιτική», δήλωσε ο Αντρέας Ένερφορς, καθηγητής της ιστορίας των ιδεών και ειδικός στα θέματα της Eurovision.

Με μια ιστορία σχεδόν 70 ετών, ο διαγωνισμός αυτός είναι «μια επίδειξη της ευρωπαϊκής ανοχής που δεν βρίσκουμε σε άλλες μορφές ούτε σε άλλα μέρη», τόνισε ο ίδιος.

Εντός της εβραϊκής κοινότητας του Μάλμε, κάποιοι σκέπτονται να φύγουν εκτός πόλης για το σαββατοκύριακο.

«Με τη Eurovision, τα πράγματα έχουν κάπως ενταθεί. Το κλίμα ανασφάλειας έχει ενταθεί μετά τις 7 Οκτωβρίου, πολλοί Εβραίοι ανησυχούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινότητας Φρέντρικ Σιεράντσκι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι διάφορες φιλοπαλαιστιανικές διαδηλώσεις δεν έδωσαν ώθηση στις φωνές που έχουν στόχο τους Εβραίους της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Τζάστιν Μπίμπερ: Θα γίνει πατέρας για πρώτη φορά – Έγκυος η Χέιλι

Eurovision 2024: Στον τελικό η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι»

Όταν ο Τιτανικός συνεχίζει να σπάει ρεκόρ