Η Intel δήλωσε ότι οι πωλήσεις της θα μειωθούν την Τετάρτη μετά την ανάκληση ορισμένων από τις άδειες εξαγωγής του κατασκευαστή τσιπ για την Κίνα από τις ΗΠΑ, σε μια κίνηση που το Πεκίνο παραπονέθηκε ότι πήγαινε «πολύ μακριά» στο όνομα εθνικής ασφάλειας.

Η Intel δεν αποκάλυψε το όνομα του Κινέζου πελάτη στην κατάθεσή της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αλλά το Reuters είχε αναφέρει την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακαλέσει τις άδειες που επέτρεπαν σε εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Intel και Qualcomm για αποστολή τσιπ που χρησιμοποιούνται για φορητούς υπολογιστές και συσκευές χειρός από την κινεζική Huawei Technologies, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις.

1

Η κυκλοφορία του πρώτου φορητού υπολογιστή της Huawei με δυνατότητα AI τον Απρίλιο, του MateBook X Pro, που τροφοδοτείται από τον νέο επεξεργαστή Core Ultra 9 της Intel, προκάλεσε αντιδράσεις από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι υποστήριξαν πως  υποδηλώνει ότι το Υπουργείο Εμπορίου έδωσε το «πράσινο φως» στην Intel να πουλήσει τα τσιπ στη Huawei.

Οι μετοχές της Intel υποχώρησαν 2,6% αφού δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο να παραμείνουν στο εύρος από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά κάτω από τη μέση τιμή.

Η Qualcomm δήλωσε επίσης την Τετάρτη ότι μια από τις άδειες εξαγωγής της για την Huawei είχε ανακληθεί. Οι μετοχές της ήταν σταθερές.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επέκρινε κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ να καταστείλουν τις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα, δήλωσε ότι αντιτίθενται στην κίνηση και ότι οι ΗΠΑ «επεκτείνουν υπερβολικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας και κάνουν κατάχρηση των ελέγχων των εξαγωγών για να καταστείλουν την Κίνα εταιρείες χωρίς αιτιολόγηση».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν τη Huawei σε λίστα εμπορικών περιορισμών το 2019 εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσε να κατασκοπεύσει Αμερικανούς, μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να μειώσει την ικανότητα της Κίνας να ενισχύσει τον στρατό της.

Η προσθήκη στη λίστα σημαίνει ότι οι προμηθευτές της εταιρείας πρέπει να αναζητήσουν μια ειδική, δύσκολη στην απόκτηση άδεια πριν από την αποστολή.

Οι νέοι περιορισμοί στην Huawei είναι η τελευταία προσπάθεια του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αρνηθεί στην Κίνα την πρόσβαση στην πιο ευαίσθητη και εξελιγμένη τεχνολογία της Αμερικής.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε απαγορεύσεις εξαγωγών, διπλωματία με συμμαχικά κράτη και άλλα μέσα για να εμποδίσει την ταχεία τεχνολογική πρόοδο της Κίνας σε τομείς από τους κβαντικούς υπολογιστές έως τη ρομποτική. Μάλιστα, εξήγησε τη στρατηγική του στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ ως μια «νέα κανονικότητα» σε μια εποχή ανταγωνισμού μεταξύ δύο εθνών με δύο διαφορετικά πολιτικά συστήματα.

Διαβάστε επίσης:
Βραζιλία: Στους 100 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Ηλιόπουλος κατά Πολάκη: Στοιχείο παρακμής και εκφυλισμού οι επιθέσεις του

Μεσανατολικό: Οι ζημιές από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο αγγίζουν το 1,5 δισεκ. ευρώ