Τα επόμενα 24ωρα κρίνονται όλα για το μέλλον της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή αλλά και το «ζεστό» χρήμα 83 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, αύριο Μεγάλη Τετάρτη και Πρωτομαγιά, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας καλείται να εγκρίνει την τελική συμφωνία για τη δημιουργία join venture με την τσέχικη εταιρεία Czechoslovak Group (CSG).  Στην νέα εταιρεία η ΕΑΣ θα κατέχει το 51% και ο τσεχικός όμιλος το 49%.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται στα συναρμόδια υπουργεία Άμυνας και Οικονομικών και το αργότερο μέχρι σήμερα πρέπει να εγκριθεί ώστε το δ.σ. των ΕΑΣ να δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο σωτηρίας της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.

Το διοικητικό συμβούλιο έχει συγκαλέσει ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα», κ. Νίκος Κωστόπουλος, καθώς πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Αν η συμφωνία εγκριθεί τότε θα σταλεί άμεσα στις Βρυξέλλες με τη διοίκηση της εταιρείας να μεταβαίνει στην Κομισιόν προκειμένου να συζητήσει τις τελικές λεπτομέρειες που θα «ξεκλειδώσουν» ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 33 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρηματοδότηση δύο προτάσεων που έκαναν ήδη προ μηνός δεκτές οι Βρυξέλλες με βάση το πρόγραμμα ASAP, δηλαδή το Act in Support Ammunition Production, για την κατασκευή πυρομαχικών που κατά κύριο λόγο οδηγούνται προς την Ουκρανία.

Από αυτά 23,3 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επαναλειτουργία της μονάδας παραγωγής ΤΝΤ στο Λαύριο, κι άλλα 9,3 εκατ. ευρώ για ένα ακόμη πρόγραμμα.  Η νέα μονάδα που θα χτιστεί, θα παράγει οβίδες όλων των διαμετρημάτων και φυσίγγια.

Η έγκριση της συγκεκριμένης πρότασης ουσιαστικά θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία του εργοστασίου ΤΝΤ στο Λαύριο, το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του τη δεκαετία του 1980.

Με τη συμφωνία αυτή ο στρατηγικός επενδυτής, δηλαδή η εταιρεία του δισεκατομμυριούχου, Michal Strnad, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 4,3 δισ. δολάρια, θα έχει τον έλεγχο του 49% του νέα εταιρείας και θα διαθέσει 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό επενδυθέν ποσό στα 83 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες του mononews.gr αναφέρουν ότι αν όλα κινηθούν κανονικά και μετά την κατάθεση της συμφωνίας στις Βρυξέλλες, η τελική έγκριση για την εκταμίευση θα δοθεί στις 26-27 Μαΐου.

Πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας είχε αναθέσει στην Deloitte την αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν κάνει ξένοι επενδυτές για το JV, και συγκεκριμένα οι Τσέχοι και μια αμερικανική εταιρεία.

Ωστόσο, η πρόταση του αμερικανικού fund αφορούσε στην ενοικίαση της έκτασης στο Λαύριο και στην παραγωγή πυρομαχικών μόνη της, χωρίς δηλαδή την εμπλοκή των ΕΑΣ. Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» οδηγούταν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, πρόταση που κρίθηκε ανεπαρκής και μη συμφέρουσα.

Αντίθετα, η πρόταση της τσεχικής εταιρείας για απόκτηση του 49% στο join venture που θα δημιουργηθεί, οδηγεί στο άμεσο «ξεκλείδωμα» κοινοτικών κονδυλίων ύψους 33 εκατ. ευρώ και σε ρευστό άλλων 50 εκατ. ευρώ από την πλευρά του επενδυτή.

Πηγές της αγοράς τονίζουν ότι αυτή η πρόταση κρίνεται η πλέον συμφέρουσα,  έχει γίνει αποδεκτή και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει συνομιλήσει σχετικά με τον Τσέχο ομόλογό του, Πετρ Φιάλα.

Ο πρωθυπουργός κρίνει απαραίτητο να έχει η Ελλάδα μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία, ειδικά σε μια περίοδο όπου οι γεωπολιτικές ισορροπίες είναι επισφαλείς και οι πόλεμοι βρίσκονται στην αυλή της χώρας.

Άλλωστε και η έγκριση  των κονδυλίων από τις Βρυξέλλες αποδεικνύει την μέγιστη σημασία που δίνει η  Ευρώπη στην πολεμική βιομηχανία της χώρας μας.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς μέσα στην επόμενη 5ετία το κοινό σχήμα ΕΑΣCSG, δυνητικά θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Ποιες είναι οι δύο εταιρείες

Η «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» που δημιουργήθηκε το 2014 με τη συγχώνευση της ΠΥΡΚΑΛ και της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων», έχει ζωή 140 ετών. Η έδρα και τα κεντρικά γραφεία των ΕΑΣ βρίσκονται στον Υμηττό, Αττικής. Τρία από τα εργοστάσια των ΕΑΣ βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής ενώ το τέταρτο από αυτά στο Αίγιο Αχαΐας.

Το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΑΣ ανέρχεται σε 500 άτομα.

Ο κύριος μέτοχος των ΕΑΣ είναι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ η εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο Τσεχικός βιομηχανικός και τεχνολογικός όμιλος Czechoslovak Group (CSG) για το 2023 παρουσίασε έσοδα 1,73 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 71%.

Τα EBITDA ανήλθαν σε 439 εκατ. ευρώ και έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2023 ανήλθαν σε 210 εκατ. ευρώ, δηλαδή 49% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. CEO της CSG είναι ο Michal Strnad, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει περιουσία 4,3 δισ. δολάρια.

Ιδιοκτήτης είναι ο Michal Strnad, ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς ήταν από τους λίγους που μπορούσαν να ανταποκριθούν σε μία εκρηκτική ζήτηση για όπλα, τη μεγαλύτερη από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Κληρονόμησε μία αμυντική αυτοκρατορία από τον πατέρα του και στα 31 του χρόνια έχει καταφέρει να αξίζει σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index 5 δισ. δολάρια.

Στα χέρια του η εταιρεία γνώρισε εντυπωσιακή ανάπτυξη, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να τροφοδοτεί περαιτέρω τα κέρδη, καθώς η CGS ήταν μία από τις λίγες εταιρείες στη βιομηχανία που μπορούσε να ανταποκριθεί στην ζήτηση για άρματα μάχης και άλλον αμυντικό εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης:

Πριμ παραγωγικότητας στο Δημόσιο: Πώς θα το πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι – Ερωτήσεις και απαντήσεις

Viva Wallet: Νέα γενική συνέλευση στις 13 Μαίου στη σκιά των διαφωνιών με την JP Morgan

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη πέρασε η συμμετοχή της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων