ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Η εκτόξευση της τιμής του χαλκού στα 10.000 δολάρια ανά τόνο, λίγες μέρες μετά την είδηση-βόμβα της προσπάθειας εξαγοράς της Anglo American από την BHP Group, επισημαίνει ένα βασικό πρόβλημα στον κλάδο: οι εταιρείες εξόρυξης δεν επενδύουν σε νέα ορυχεία.
Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί επιθυμούν όλοι να αυξήσουν την παραγωγή χαλκού για να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση σε ηλεκτρικά οχήματα, υποδομές δικτύου και κέντρα δεδομένων. Η BHP κατέθεσε την πρόταση των 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Anglo American σε μεγάλο βαθμό επειδή θέλει να αναπτυχθεί στον τομέα του χαλκού.
Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν μεταφράζεται ακόμα σε τεράστιες επενδύσεις για την ανάπτυξη νέων ορυχείων και σχετικών υποδομών. Μια επιτυχημένη εξαγορά θα καθιστούσε την BHP τον μεγαλύτερο παραγωγό χαλκού με περίπου 10% της αγοράς, χωρίς να συμβάλλει στην ικανοποίηση των αναγκών του κόσμου σε εφοδιασμό.
Η παραγωγή από τα υφιστάμενα ορυχεία αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, και οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να ξοδέψουν πάνω από 150 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2025 και 2032 προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κλάδου σε εφοδιασμό, σύμφωνα με την CRU Group.
«Ο χαλκός μοιάζει με τον τελευταίο εναπομείναντα κίνδυνο εφοδιασμού για τη βιομηχανία ηλεκτρικών», δήλωσε ο Bernard Dahdah, αναλυτής εμπορευμάτων στη Natixis SA. «Σε ένα σενάριο μηδενικών εκπομπών, θα χρειαστούμε τεράστιες ποσότητες χαλκού και θα χρειαστούμε μια διαφορετική στρατηγική για να αυξήσουμε την προσφορά».
Η κινητήρια δύναμη του ράλι
Το ζήτημα της προσφοράς αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του ράλι 16% που έχει καταγράψει ο χαλκός φέτος. Σε αντίθεση με την τελευταία φορά που οι τιμές έφτασαν τα 10.000 δολάρια, η ζήτηση για χαλκό είναι προς το παρόν σχετικά χαμηλή και η φυσική αγορά εφοδιάζεται σωστά.
Αντίθετα, η άνοδος τροφοδοτείται από τους επενδυτές που ποντάρουν σε επικείμενες ελλείψεις και στην προσδοκία ότι τα στελέχη των ορυχείων και οι μέτοχοί τους δεν είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν και να χτίσουν αρκετά νέα έργα – και θα προτιμούσαν αντί αυτού, να εξαγοράσουν τους ανταγωνιστές τους.
Οι λόγοι πίσω από την υποεπένδυση δεν είναι καινούργιοι, αλλά παρουσιάζουν επιδείνωση: τα κοιτάσματα υψηλής ποιότητας είναι πιο δύσκολο να βρεθούν, όπως και η χρηματοδότηση για μικρές εταιρείες εξόρυξης.
Η κοινωνική και περιβαλλοντική αντίσταση στην εξόρυξη αυξάνεται και το κόστος εργασίας, εξοπλισμού και πρώτων υλών έχει εκτοξευτεί. Επιπλέον, οι λίγες εξορυκτικές εταιρείες που συνέχισαν να χτίζουν ορυχεία πέρασαν μια δύσκολη περίοδο τελευταία.
Στη συγκέντρωση της ετήσιας Cesco Week της βιομηχανίας χαλκού στις αρχές αυτού του μήνα – και μια μέρα αφότου η BHP είχε κάνει την προσφορά της στην Anglo – η επικεφαλής της στρατηγικής χαλκού και ποτάσας της BHP, Laura Whitton, έδωσε μια εκτίμηση για τους τρόπους με τους οποίους η εξόρυξη χαλκού είχε γίνει πιο δύσκολη και πιο δαπανηρή.
Ο κόσμος βασίστηκε περισσότερο σε παλαιότερα ορυχεία με χαμηλότερες βαθμίδες μεταλλεύματος από ό,τι στο παρελθόν, είπε. «Στον τομέα του εφοδιασμού, υπάρχει μια πραγματική πρόκληση.»
Ενώ η αγορά χαλκού είναι σχετικά καλά εφοδιασμένη προς το παρόν, οι αναλυτές επενδυτικών τραπεζών και ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών hedge fund είναι όλο και πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της, πιστεύοντας ότι έχει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες ελλείψεις.
Η μεγάλη πρόκληση
Μια βασική πρόκληση είναι ότι τα νέα ορυχεία χρειάζονται χρόνια και συχνά δεκαετίες για να χτιστούν, επομένως οι αποφάσεις πρέπει να υπολογιστούν με βάση το αν οι τιμές του χαλκού στο μακρινό μέλλον θα δικαιολογήσουν μία τέτοια επένδυση επένδυση.
Οι εταιρείες εξόρυξης θα χρειαστούν τιμή χαλκού στα 12.000 δολάρια για να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για νέα ορυχεία, σύμφωνα με την Olivia Markham, η οποία συμμετέχει στη διαχείριση του BlackRock World Mining Fund. Και ακόμη και τότε, οι επενδυτές τους μπορεί να διστάσουν να τις χρηματοδοτήσουν.
«Σε γεωλογικό επίπεδο, υπάρχουν τα projects – αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα χρήματα», δήλωσε ο Dahdah. «Την τελευταία φορά που οι τιμές του χαλκού ήταν στα 10.000 δολάρια, οι εταιρείες δεν αύξησαν τις δαπάνες, αύξησαν τα μερίσματα».
Τα διδάγματα της τελευταίας δεκαετίας δείχνουν ότι αν ρέουν τα χρήματα, θα μπορούσαν να προέλθουν από την Κίνα, αλλά υπάρχουν και εκεί αντιξοότητες. Οι εξορυκτικές εταιρείες που ανήκουν σε Κινέζους ήταν υπεύθυνες για περίπου το 40% της καθαρής αύξησης της προσφοράς την τελευταία δεκαετία, αλλά αυτό φαίνεται ότι θα μειωθεί στο 16% την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τη McKinsey and Co.
Οι τεράστιες κινεζικές επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης στο εξωτερικό έχουν ήδη αλλάξει άρδην τις αγορές στα βασικά μέταλλα μπαταριών όπως νικέλιο, λίθιο και κοβάλτιο, ωθώντας τα όλα σε πλεονάσματα. Ο χαλκός είναι επίσης ένα βασικό συστατικό στις μπαταρίες και τους κινητήρες των ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά η παγκόσμια αγορά είναι τόσο μεγάλη που η Κίνα δεν θα μπορέσει να λύσει μόνη της την πρόκληση του εφοδιασμού της βιομηχανίας.
«Υπάρχει μια σαφής και επιτακτική ανάγκη να τεθεί σε λειτουργία πρόσθετη δυναμικότητα ορυχείων», δήλωσε ο William Tankard, επικεφαλής ανάλυσης βασικών μετάλλων στην CRU. «Το γάντι έχει πέσει στα πόδια των εξορυκτικών εταιρειών, και η επίτευξη του στόχου θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.»
Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,4% στα 10.003 δολάρια ανά τόνο τη Δευτέρα, μετά από πέντε εβδομάδες κερδών.
Διαβάστε ακόμη:
Ναυάγησε το deal των 39 δισ. δολ.: Γιατί η Anglo American απέρριψε την πρόταση της BHP
Γαλλία: Θέλει να εξαγοράσει “στρατηγικά” τμήματα της δραστηριότητας της Atos