Στην κατολίσθηση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, στη Θηρασιά, δίπλα από το λιμάνι του Κόρφου αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιος Λέκκας.

Σημειώνεται ότι ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνο κάποιες υλικές ζημιές.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι «Η Σαντορίνη έχει πάντα στην καλντέρα υψηλό κατολισθητικό κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι έχουμε την εκδήλωση πολλών κατολισθήσεων και οι πολλές αυτές κατολισθήσεις οφείλονται στο γεγονός ότι υπάρχουν τα αίτια.

Τα αίτια είναι τα εξής: οι απότομες μορφολογικές κλίσεις, η υψηλή σεισμικότητα που χαρακτηρίζει τη Σαντορίνη και η αλληλουχία των πετρωμάτων. Δομείται από ηφαιστειακά πετρώματα, λάβες και πυροκλαστικά σε συνεχείς επαναλήψεις.

Τα πυροκλαστικά πετρώματα διαλύονται εύκολα ενώ οι λάβες είναι τα πιο σκληρά ίσως πετρώματα που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν κάτω από έναν όγκο λάβα βρίσκεται ένα πυροκλαστικό πέτρωμα, σιγά σιγά διαβρώνεται με αποτέλεσμα να χάνει την υποστήριξη η υπερκείμενη λάβα. Είναι ο κλασικός μηχανισμός αυτός που αναπτύσσεται στη Σαντορίνη, σε όλη την καλδέρα σχεδόν».

Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι «To 2011 είχαμε την απώλεια ανθρώπων στην Οία από την εκδήλωση της κατολίσθησης και γενικώς ο κίνδυνος είναι υψηλός, αλλά και η έκθεση των ανθρώπων είναι πολύ υψηλή γιατί έχουμε μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνεπώς δημιουργεί κάποιο πρόβλημα το οποίο βεβαίως εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επισημάνει. Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, το 2010 έχουν γίνει μεγάλα έργα στη Σαντορίνη προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κατολισθήσεις και στον Αθηνιό και στο παλιό λιμάνι και στην Οία.

Αλλά όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά είναι σε μία δυναμική διαδικασία εξέλιξης[…] Όπως σας είπα, χρειάζεται κάποια προσοχή. Δεν είναι τα πράγματα απαγορευτικά. Χρειάζεται όμως κάποια προσοχή. Ήδη έχω μιλήσει με τον κύριο Δήμαρχο και τον κύριο Περιφερειάρχη, τον κύριο Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο και έχουμε πει κάποιες μελλοντικές ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν άμεσες.

Και βέβαια με εντολή του Υπουργού του κυρίου Κικίλια θα μεταβώ στη Σαντορίνη έτσι ώστε να δούμε τις επείγουσες δράσεις που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος, ο οποίος επαναλαμβάνω έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί και το Πάσχα είναι αλλά και αρχίζει και τουριστική περίοδος».

Τη στιγμή της κατολίσθησης απαθανάτισαν επιβαίνοντες σε σκάφος.

Σημειώνεται ότι η Θηρασιά ανήκει στις Κυκλάδες και βρίσκεται στα δυτικά της Σαντορίνης.

Απέχει περίπου ένα μίλι από το Αμμούδι της Οίας. Το νησί αποτελούσε μικρό τμήμα της δυτικής ακτής της προϊστορικής Στρογγύλης και θεωρείται πως αποκόπηκε και δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκρηξης του 1600 π.Χ.

Διαβάστε επίσης:

Κατολίσθηση στη Θηρασιά – Ζημιές σε καταστήματα (video)

Συνελήφθησαν 6 άτομα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία για ενδοοικογενειακή βία

ΠΑΟΚ-ΑΕΚ: Στην Τούμπα κρίνεται ο τίτλος