ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι ο βασικός σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας είναι να βοηθήσουν τα νέα ζευγάρια, τα οποία θέλουν να κάνουν παιδιά, να αποκτήσουν τον επιθυμητό αριθμό παιδιών, συμφιλιώνοντας την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή. Όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλεται το επίδομα μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, για εννέα μήνες, το οποίο ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή στα 830 ευρώ.
«Στην προηγούμενη θητεία, είχαμε επεκτείνει τη χρονική διάρκεια του επιδόματος στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από τους έξι μήνες στους εννέα μήνες. Επιπρόσθετα, λάβαμε μια σειρά μέτρων, όπως το επίδομα γέννας, η αύξηση των θέσεων σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, η επέκταση του ολοήμερου σχολείου, οι “Νταντάδες της Γειτονιάς”, αλλά και η στεγαστική πολιτική, την οποία επαναφέραμε, για να στηρίξουμε ιδίως τα νέα ζευγάρια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας.
Σε ερώτηση σχετικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο κ. Τσακλόγλου απάντησε τα εξής: «Παρότι είμαστε μία χώρα στην οποία ακόμη η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα, αν και έχει μειωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μία στενότητα στην αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, βλέπουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων που λαμβάνουν σύνταξη θα ήθελαν να εργαστούν.
Αυτό που ίσχυε παλαιότερα ήταν το ότι, αν κάποιος συνταξιούχος ήθελε να εργαστεί, ουσιαστικά έχανε το 30% της σύνταξής του (60% με τον νόμο Κατρούγκαλου). Με την τελευταία νομοθετική αλλαγή, η σύνταξη των εργαζόμενων συνταξιούχων καταβάλλεται, χωρίς περικοπή και γίνεται παρακράτηση 10% πάνω στο εισόδημα από απασχόληση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 36.000 εργαζόμενους συνταξιούχους, που είχαμε πριν από την αλλαγή του νόμου, ήδη στην πλατφόρμα έχουν εγγραφεί σχεδόν 75.000.
Πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθά τους συνταξιούχους να βελτιώσουν το εισόδημά τους, αλλά και τη μελλοντική σύνταξή τους».
Για την εξαήμερη εργασία, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε τα ακόλουθα: «Υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Ο εργοδότης σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας μπορεί να ζητήσει από τον εργαζόμενο να εργαστεί μία επιπλέον ημέρα, αλλά η αμοιβή είναι 40% παραπάνω, καθώς υπολογίζεται ως υπερωρία. Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι συνεχούς λειτουργίας, αλλά μπορεί να έχουν κάποιες εξτρά ανάγκες σε μία συγκεκριμένη περίοδο. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσακλόγλου, δεν αφορά ξενοδοχεία και εστίαση.
Διαβάστε επίσης:
Αυγενάκης: Κλιματική κρίση και επισιτιστική επάρκεια οι επόμενες προκλήσεις
Ανδρική υπογονιμότητα: Αν μιλάτε στο κινητό πάνω από 20 φορές την ημέρα, μπορεί να υπάρχει θέμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα