ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Έχασε τις εκτιμήσεις για αύξηση των οργανικών πωλήσεών της η Nestle το α’ τρίμηνο, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων στον κόσμο αύξησε τις τιμές, με αποτέλεσμα να πουλήσει λιγότερα προϊόντα, ενώ προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό θέμα που προέκυψε στη Γαλλία.
Οι οργανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,4% το α’ τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 2,9%.
Παράλληλα, η εταιρεία επιβεβαίωσε το guidance του έτους για αύξηση των οργανικών πωλήσεων κατά περίπου 4% και μια μέτρια αύξηση στο υποκείμενο περιθώριο κέρδους συναλλαγών.
«Περιμέναμε ένα αργό ξεκίνημα και βλέπουμε μια ισχυρή ανάκαμψη στο RIG (όγκοι πωλήσεων) το β’ τρίμηνο, ενώ προβλέπουμε καλές επιδόσεις για το υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mark Schneider.
Σημειώνεται ότι η βιομηχανία “βομβαρδίζει” τους καταναλωτές με υψηλότερες τιμές για περισσότερα από δύο χρόνια, επικαλούμενη ένα υψηλότερο κόστος παραγωγής, το οποίο ξεκίνησε με την πανδημία COVID-19 και επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές έχουν οδηγήσει σε χαμηλότερους όγκους πωλήσεων για τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων και καταναλωτικών προϊόντων, που έχουν χάσει έδαφος σε σχέση με τις πιο οικονομικές μάρκες.
Οι συνολικές πωλήσεις της Nestle μειώθηκαν κατά 5,9% στα 22,1 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (24,18 δισεκατομμύρια δολάρια).
«Αδιάφορο ξεκίνημα της χρονιάς», δήλωσε ο αναλυτής της Vontobel, Jean-Philippe Bertschy.
«Οι αδύναμοι (όγκοι), αν και επισημάνθηκαν από την εταιρεία τον Φεβρουάριο, είναι απίθανο να καθησυχάσουν τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν σημάδια βελτίωσης, δεδομένων των πρόσφατων αποτελεσμάτων από εφάμιλλες εταιρείες».
Εντούτοις, στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι τα τελευταία τρίμηνα το κόστος παραγωγής έχει επιβραδυνθεί και έτσι ξεκινά η χαλάρωση των τιμών των προϊόντων.
Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται, καθώς η εταιρεία υποστηρίζει ότι πουλάει περισσότερα, καλύτερα και πιο υγιεινά προϊόντα, μετά από επίσημο αίτημα από ορισμένους μετόχους της, συμπεριλαμβανομένης της Legal & General Investment Management.
«Στη Βόρεια Αμερική, έχουμε αυξήσει την διάθεση καλύτερης ποιότητας προϊόντων, κυρίως στα κατεψυγμένα τρόφιμα, τα οποία έχασαν έδαφος το α’ τρίμηνο», δήλωσε ο Schneider.
Σάλος στη Γαλλία
Την ίδια στιγμή, αναστάτωση εξακολουθεί να επικρατεί στη Γαλλία, λόγω αποκαλύψεων που αφορούν τα εμφιαλωμένα μεταλλικά νερά της εταιρείας.
Οι τοπικές αρχές στη περιοχή Vergèze στο Gard όπου βρίσκεται μία από τις πηγές νερού της Nestle, έδωσαν εντολή να κλείσει λόγω παρουσίας μικροβίων κολοβακτηριδίων και E, coli, αλλά και μικρόβια του είδους Pseudomonas aeruginosa.
Στο διάταγμα αναστολής της λειτουργίας της πηγής αναφέρεται ότι «μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών».
Η εφημερίδα Le Monde γράφει στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος: «Η Nestlé αναγκάζεται να καταστρέψει 2 εκατομμύρια μπουκάλια Perrier έπειτα από βακτηριακή μόλυνση».
Η Courrier Picard αναφέρει: «Perrier, Contrex, Vittel… «Η ποιότητα υγείας» των μεταλλικών νερών του ομίλου Nestlé δεν είναι εγγυημένη».
La « qualité sanitaire » des eaux minérales Nestlé n’est pas garantie, selon une note confidentielle de l’Anses https://t.co/9nNWgwl4Cb
— Le Monde (@lemondefr) April 4, 2024
Απαγορευμένες μέθοδοι αποστείρωσης
Ωστόσο, η υπόθεση με τα εμφιαλωμένα νερά απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης εδώ και καιρό.
Τον Ιανουάριο, η Le Monde είχε αναφέρει ότι Γάλλοι εισαγγελείς είχαν ξεκινήσει έρευνα για ύποπτες πρακτικές από τη Nestle Waters.
Η έρευνα διατάχθηκε μετά από καταγγελία της ρυθμιστικής αρχής ARS της Γαλλίας, ανέφερε στο AFP ο εισαγγελέας Frédéric Nahon, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται εάν η ετικέτα φυσικό μεταλλικό νερό είναι παραπλανητική ή όχι.
Μάλιστα, η περιφερειακή εφημερίδα Vosges Matin ανέφερε ότι η έρευνα έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2023.
Από πλευράς της, η Nestle Waters έχει παραδεχτεί ότι πέρασε ορισμένες μάρκες (όπως την Perrier και τη Vittel), μέσα από φίλτρα υπεριώδους ακτινοβολίας και ενεργού άνθρακα, προκειμένου «να διατηρηθεί η διατροφική τους ασφάλεια».
Ο λόγος που προέβη σε αυτή την ενέργεια, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν «οι αλλαγές του περιβάλλοντος γύρω από τις πηγές, που μπορούν να καταστήσουν δύσκολη ορισμένες φορές την διατήρηση της σταθερότητας των βασικών χαρακτηριστικών» του μεταλλικού νερού, ή αλλιώς την διατήρηση της διατροφικής ασφάλειας και την περιεκτικότητά του σε μέταλλα.
Όμως, η γαλλική νομοθεσία – που βασίζεται σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης – απαγορεύει κάθε αποστείρωση των μεταλλικών νερών που οφείλουν να είναι με φυσικό τρόπο υψηλής μικροβιολογικής ποιότητας, αντίθετα με το νερό της βρύσης που αποστειρώνεται πριν γίνει πόσιμο.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία υποχρεώθηκε να διακόψει την εκμετάλλευση ορισμένων από τις πηγές της στη Βοζ, ενώ μείωσε και την παραγωγή των νερών Hépar και Contrex.
Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Nestle σημείωνε πτώση κατά 3,3% την Πέμπτη 25/4 στις 12:27 ώρα Ελλάδος.
Διαβάστε επίσης:
Nestle: Πιέσεις από τους επενδυτές για πιο υγιεινά προϊόντα
Nestle: Προβλέπει επιβράδυνση των πωλήσεων για το 2024
Nestle: Νέες επενδύσεις $44 εκατ. στην Ουκρανία εν καιρώ πολέμου – Πώς επιβιώνουν οι εργαζόμενοι