Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την επιβολή των σκληρών όρων διάσωσης της κυπριακής οικονομίας. Τις επιπτώσεις των οποίων εξακολουθεί να πληρώνει ακόμη, μεταξύ των άλλων, και η Jumbo του Απόστολου Βακάκη. Με την… κληροδοτημένη «τρύπα» των ζημιών να αποτιμάται τώρα στα περίπου 23 εκατ. ευρώ.

Η άκρη του νήματος για όλα αυτά βρίσκεται πίσω, στις 25 Μαρτίου του 2013. Όταν στο πλαίσιο του «πακέτου» διάσωσης για τη Μεγαλόνησο, το Eurogroup επέβαλε βαθύ «κούρεμα» των καταθέσεων.

1

Στοn «βωμό» της σωτηρίας της Tράπεζας Κύπρου «θυσιάστηκε» το 47,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) που υποχρεωτικά μετατράπηκαν σε μετοχές.

Ανάμεσα στους περίπου 21.000 μεγαλοκαταθέτες ήταν και η Jumbo του Απόστολου Βακάκη, που μέσω θυγατρικής είχε σε τραπεζικούς λογαριασμούς περί τα 57,2 εκατ. ευρώ. Από τα οποία τα 27.099.720 ευρώ έγιναν μετοχές της κυπριακής τράπεζας, υπολογιζόμενες στο 1 ευρώ η μία. Με την εύλογη αξία τους όμως, να τοποθετείται σε 0,13 ευρώ ανά μετοχή…

 Την περίοδο εκείνη οι καταθέσεις της Jumbo στην Κύπρου, αντιστοιχούσαν στο 24,5% του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων της αποκαλούμενης «βιομηχανίας της χαράς», που ήταν 233 εκατ. ευρώ. Ενώ η δραστηριότητά της στο νησί της Αφροδίτης αντιπροσώπευε το 11% των ενοποιημένων πωλήσεων και το 21% της ομιλικής κερδοφορίας προ φόρων.

Η ανακεφαλαιοποιημένη Tράπεζα Κύπρου, μέσω των 3,8 δισ. που ήταν η αποτίμηση του «κουρέματος» των μεγάλων καταθέσεων, έχοντας απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, και εκποιήσει τις εν Ελλάδι δραστηριότητες, έμεινε εκτός χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης επί 21 μήνες.

Επανήλθε στο «ταμπλό» των δύο αγορών (Λευκωσίας και παράλληλα σε αυτήν της Αθήνας) στις 16 Δεκεμβρίου του 2014.

Νωρίτερα και αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2014, είχε προχωρήσει σε μια τριών φάσεων ΑΜΚ, από την οποία αντλήθηκαν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ.

Έριξε και νέο χρήμα με τη συμμετοχή στην ΑΜΚ

Σε αυτήν την ΑΜΚ μετείχε και η Jumbo, η οποία απέκτησε άλλες 26.117.453 μετοχές, έναντι συνολικού τιμήματος 6.288.188 ευρώ. Δηλαδή στα 0,24 ευρώ την κάθε μία.

Με τα συνολικά κόστη από τις «κουρεμένες» καταθέσεις που έγιναν μετοχές, καθώς επίσης και από τις νέες αγορές, να ανέρχονται σε 33,388 εκατ. ευρώ.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2027 ήταν η τελευταία μέρα της παράλληλης διαπραγμάτευσης της Tράπεζα Κύπρου στο χρηματιστήριο της Αθήνας, απ’ όπου αποχώρησε με δική της απόφαση. Την ημέρα εκείνη η μετοχή είχε κλείσει στα 0,162 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να ανέρχεται σε 1,445 δισ. ευρώ.

Η αλλαγή πλεύσης με την εισαγωγή της τράπεζας στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ως Bank of Cyprus Holdings, μητρική εταιρεία συσταθείσα στην Ιρλανδία, επέφερε και διαφοροποιήσεις στη μετοχική «απεικόνιση».

Οι παλαιές μετοχές «έσβησαν» προκειμένου να ενισχυθεί το ειδικό και μη διανεμητέο αποθεματικό και στη συνέχεια οι μέτοχοι έλαβαν 1 μετοχή για κάθε 20 που κατείχαν.

Έτσι, ο Απόστολος Βακάκης, είδε τη Jumbo να έχει 2.660.859 μετοχές της τράπεζας (από τις 53.217.173 που κατείχε προηγουμένως). Με την ποσοστιαία συμμετοχή να είναι στο 0,60%.

Η πρεμιέρα διαπραγμάτευσης στην αγορά του Λονδίνου έγινε με τιμή εκκίνησης στα 3,22 ευρώ. Ακολουθώντας εν συνεχεία μια πτωτική πορεία, που την έφερε στα τέλη του 2021 στα 1,06 ευρώ.

Τέλη του 2022 ανέβηκε στα 1,705 ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση της περσινής χρονιάς την οδήγησε στα 3,35 ευρώ.

Τώρα η μετοχή η οποία διαπραγματεύεται και στο χρηματιστήριο της Κύπρου, βρίσκεται στα 3,63 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 1,619 δισ. ευρώ.

Συνεπώς η τρέχουσα αγοραία αξία του μετοχικού «πακέτου» που κατέχει η Jumbo, υπολογίζεται σε 9,659 εκατ. ευρώ.

Η ισχυροποίηση της χρηματοοικονομικής δομής του συγκροτήματος της Tράπεζας Κύπρου, με τον Τάκη Αράπολγου σε θέση Προέδρου και τον Πανίκο Νικολάου ως CEO, έχει ανοίξει τη στρόφιγγα των χρηματικών διανομών προς τους μετόχους.

Πέρσι δόθηκε μέρισμα 0,05 ευρώ ανά μετοχή, ενώ πρόσφατα η ΕΚΤ έδωσε έγκριση για διανομή 0,25 ευρώ επίσης ανά μετοχή, που θα μοιραστούν τον προσεχή Ιούνιο.

Η αποτίμηση των ζημιών και το άλμα της jumbo

Το μερίδιο της Jumbo από τα μερίσματα θα φτάσει στα 798.258 ευρώ, περιορίζοντας αντίστοιχα και την «τρύπα» των ζημιών, που άνοιξε το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Ζημιές, που αν αφαιρεθεί και η τρέχουσα αξία των κατεχόμενων μετοχών, αγγίζουν τα 23 εκατ. ευρώ (22,93 εκατ. για την ακρίβεια). Μέγεθος απειροελάχιστο βέβαια, για την οικονομική οντότητα της εταιρείας του Απόστολου Βακάκη. Ο οποίος λέγεται ότι εγκαίρως είχε δεχτεί εισηγήσεις για να αποσύρει τις καταθέσεις από την Κύπρο, πριν από τις αποφάσεις του Eurogroup. Χωρίς όμως να αλλάξει τη στάση του.

Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στις δύσκολες καταστάσεις που γνώρισε η Ελλάδα το 2015, με την επιβολή των capital controls. Όπου επίσης οι καταθέσεις της Jumbo έμειναν στη χώρα…

Στο διάστημα που έχει παρέλθει από το Bail-in στην Κύπρο, η Jumbo του 70χρονου Απόστολου Βακάκη έχει διπλασιάσει τις ενοποιημένες πωλήσεις (άνω του ενός δισ. πέρσι) έχει τετραπλασιάσει τα καθαρά κέρδη (στα 303 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2023) ενώ σχεδόν διπλάσια είναι τώρα τα ταμειακά της διαθέσιμα. Τα οποία διαμορφώνονται σε 465 εκατ. ευρώ, έχοντας μηδενίσει τον τραπεζικό δανεισμό της με την περσινή αποπληρωμή των 200 εκατ. ευρώ και έχοντας προχωρήσει σε γενναίες χρηματικές διανομές. Συνολικού ύψους 957,7 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν άλλα 136 εκατ. ευρώ με την επικείμενη διανομή μερίσματος 1 ευρώ ανά μετοχή.

Οι δραστηριότητες στην Κύπρο, σε σύγκριση με εκείνες του 2013, είναι τώρα αυξημένες κατά 2,2 φορές με όρους κύκλου εργασιών και προ φόρων κερδοφορίας. Αντιπροσωπεύοντας μερίδια 11% και 12,3% αντίστοιχα, στα ενοποιημένα μεγέθη.

Πέρσι επίσης η θυγατρική στην Κύπρο απέδωσε στη μητρική εταιρεία, μερίσματα 130 εκατ. ευρώ.

Oι χρυσές αποδόσεις της μετοχής και η Κύπρου

Όταν τον Μάρτιο του 2013 έγινε το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο η μετοχή της Jumbo ήταν στα 5,78 ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας στα 751,2 εκατ. ευρώ.

Σήμερα η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 3,7 δισ. ευρώ, με τη μετοχή να βρίσκεται στα 27,6 ευρώ. Καταγράφοντας άνοδο 371,6%. Συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων που έχουν διανεμηθεί (7,039 ευρώ ανά μετοχή προ φόρου) η συνολική απόδοση σε ορίζοντα 11ετίας φτάνει στο… 493,4%.

Από την άλλη πλευρά στον «ενάρετο κύκλο» της ανάπτυξης έχει μπει και η Tράπεζα Κύπρου. Διαθέτει πλέον ισχυρή κεφαλαιακή δομή, ενώ στην περσινή της χρήση τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 487 εκατ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στο 3,6%, οι καταθέσεις στα 19,3 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις στα 10,1 δις.

Μάλιστα το «πράσινο φως» που πήρε από την ΕΚΤ της δίνει τη δυνατότητα για παροχή μερίσματος 112 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για αγορές ιδίων μετοχών.

Το καλοκαίρι του 2022 η Tράπεζα Κύπρου είχε δεχτεί πρόταση εξαγοράς (στο 1,51 ευρώ) από το αμερικανικό fund Lone Star, η οποία όμως απορρίφθηκε από το διοικητικό της συμβούλιο.

Σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Tράπεζας Κύπρου, με ποσοστό 9,27% είναι η Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη Βέξελμπεργκ, ο οποίος ήταν από τους μεγαλοκαταθέτες το 2013.

Καθώς αυτός βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων, οι μετοχές που κατέχει δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Εκτιμάται ότι οι συνολικές θέσεις των ρωσικών κεφαλαίων, που λόγω του Bail-in πήραν μετοχές, αντιπροσωπεύουν τώρα ποσοστό κοντά στο 20%.

Πέραν τούτων συμμετοχές έχουν επίσης τα fund Carval (9,07%), Senvest (8,59%) και Caius (5,58%).

Επίσης, ποσοστό 5,02% κατέχει η Ευρωπαϊκή τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Διαβάστε επίσης:

Jumbo: Καθαρή κερδοφορία €303 εκατ. το 2023 – Πρόταση για μέρισμα €1,00 ανά μετοχή

Jumbo: Γιατί οι αναλυτές βλέπουν ισχυρή ανάπτυξη και υψηλά μερίσματα τα επόμενα έτη

Απ. Βακάκης: Τι μπορεί να βάλει φρένο στην αποκλιμάκωση των τιμών στα Jumbo