ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι ελληνικές startup έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να προσεγγίσουν το ενδιαφέρον πολλών funds και investors του εξωτερικού, σηκώνοντας χρηματοδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να αναπτυχθούν.
Οι ιδρυτές αυτών των startups, όταν γίνεται ανακοινώνεται μια τέτοια χρηματοδότηση, ένα από τα πρώτα πράγματα που αναφέρουν είναι ότι τα κεφάλαια αυτά θα διοχετευτούν στην «έξοδό» τους σε νέες αγορές του εξωτερικού.
Από τις αγορές της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, μέχρι της Ασίας και των ΗΠΑ, οι ελληνικές startup έχουν καταφέρει να επικρατήσουν, να αναπτυχθούν και να κερδίσουν μεγάλα μερίδια αγοράς, χιλιάδες ή και εκατομμύρια πελάτες.
Η αγορά των ΗΠΑ είναι από τις πλέον διαδεδομένες και συνάμα δύσκολες αγορές που μπορεί να αναπτυχθεί μία ξένη startup, ωστόσο υπάρχουν αρκετά παραδείγματα νεοφυών επιχειρήσεων με ελληνικό DNA που τα έχουν καταφέρει περίφημα.
Causaly
Η Causaly του Γιάννη Κιαχόπουλου πρωταγωνιστεί στο χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως και μεγαλουργεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Με δραστηριότητα σε Αμερική, Βρετανία αλλά και Ελλάδα, η Causaly μπορεί να ενσωματώνει σταδιακά τεχνολογίες αιχμής, όπως το generative AI να κατανοήσει, να διαβάσει και να οπτικοποιήσει πληροφορίες σε τεράστιο όγκο ιατρικών επιστημονικών δημοσιεύσεων, εταιρικών δεδομένων κ.λπ. μέσα σε λίγα λεπτά, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας το έργο των ερευνητών και των επιστημόνων, κυρίως όταν πρόκειται για την ανακάλυψη καινοτόμων θεραπειών.
To 2023 ήταν χρονιά-ορόσημο για την εταιρεία του κ. Κιαχόπουλου, καθώς άντλησε σχεδόν 60 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια, με κύριο επενδυτή το ICONIQ Growth, επενδυτική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια και του ιδρυτή της Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.
Ήδη συνεργάζεται με 12 από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο όπως η Gilead, Novo Nordisk, Regeneron, αλλά και οργανισμούς φαρμάκων όπως το National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) στις ΗΠΑ αλλά και ο FDA.
Η αποτίμηση της εταιρείας υπολογίζεται γύρων στα 250-300 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε τριπλασίασε τα έσοδα και τον αριθμό των πελατών της το προηγούμενο έτος.
Axelera AI
Αν και δεν είναι πολύ γνωστή στην Ελλάδα, καθώς η έδρα της είναι στο Αϊντχόφεν, η Axelera AI του καθηγητή κ. Ευάγγελου Ελευθερίου, έχει καταφέρει να πρωταγωνιστήσει πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation, η ελληνική startup τσιπ είναι μέσα στις 10 κορυφαίες νεοφυείς εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2023, αφού σήκωσε συνολικά 22 εκατ. ευρώ το έτος που μας πέρασε.
Μάλιστα, με αυτό το ποσό, ανεβάζει το συνολικό αντληθέν ποσό της μέσα από χρηματοδοτήσεις στα 46,3 εκατ. ευρώ. Ενώ με τα κεφάλαια που έλαβε, μπήκε στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές startup, με τη συνολική της αξία να υπολογίζεται στα 200-300 εκατ. ευρώ.
Η Axelera AI, δραστηριοποιείται ήδη σε 14 χώρες παγκοσμίως, έχει γραφεία μεταξύ άλλων σε Βέλγιο και Ιταλία ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στις ΗΠΑ, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει σε μια αγορά που σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναμένεται να φτάσει τα 50 δις. δολάρια το 2025.
Η λύση λογισμικού της εταιρείας μπορεί να συμπιέσει τις δυνατότητες επεξεργασίας AI ενός ολόκληρου διακομιστή σε ένα μόνο τσιπ σε ένα κλάσμα της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους των υφιστάμενων τεχνολογιών AI.
Hack the Box
Είναι οι… καλοί χάκερς, οι Έλληνες προστάτες του Αμερικανικού Στρατού από οποιαδήποτε κυβερνοεπίθεση.
Η Hack the Box, δημιούργημα των Χάρη Πυλαρινού, Τζέιμς Χούκερ και Άρη Ζηκόπουλο, δημιουργήθηκε το 2017.
Το 2023 ήταν η…χρονιά της καθώς άντλησε χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. δολ., ενώ παράλληλα προσέλκυσε το επενδυτικό ενδιαφέρον του Carlyle Group, ενός από τα μεγαλύτερα private equity παγκοσμίως.
Την ίδια χρονιά, η Hack the Box σύνηψε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με τον Αμερικανικό Στρατό. Συγκεκριμένα η νεοφυής εταιρεία ήρθε σε συμφωνία για τη διάθεση/ενσωμάτωση του πρωτοποριακού περιεχομένου της στον κυβερνοχώρο –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- στην υπηρεσία Cyber Mission Force/Persistent Cyber Training Environment (PCTE) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Department of Defence).
Συνολικά, η HTB έχει συγκεντρώσει κεφάλαια 70 εκατ. ευρώ, απασχολεί πάνω από 180 εργαζόμενους, με την πλειοψηφία τους στην Ελλάδα, η έδρα της είναι στο Κεντ της Αγγλίας, με παρουσία στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη και κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Accusonus
Από ένα μικρό διαμέρισμα στην Πάτρα, ο Ηλίας Κοκκίνης και ο Αλέξανδρος Τσιλφίδης ιδρυτές της Accusonus, βρέθηκαν σε έναν πραγματικό κολοσσό της τεχνολογίας, την Meta.
Πριν περίπου 2,5 χρόνια, η Meta έδωσε σύμφωνα με εκτιμήσεις, περί τα 70-90 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει το 100% της Accusonus.
Η Accusonus ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα και είχε αντικείμενο την παραγωγή state of the art τεχνολογιών στην περιοχή του ψηφιακού ήχου.
Σταδιακά τα προϊόντα της Accusonus άρχισαν να τα χρησιμοποιούν όχι για audio, αλλά για video. Τότε χτύπησε την πόρτα η Adobe. Το 2018 έκαναν license την τεχνολογία τους και χορήγησαν άδεια για την πατενταρισμένη τεχνολογία της απομάκρυνσης θορύβου και αντήχησης μονού καναλιού στην Adobe.
Blueground
Η Blueground του Αλέξανδρου Χατζηελευθερίου είναι και επίσημα ο νέος «ελληνικός» μονόκερος, καθώς μετά την τελευταία χρηματοδότηση 4oυ γύρου ύψους 45 εκατ. από μεγάλους επενδυτές, η αποτίμησή της ξεπέρασε το 1 δις. ευρώ.
Η Blueground έχει καταφέρει να γίνει ο μεγαλύτερος παγκόσμιος οργανισμός ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων για παραμονές άνω των 30 ημερών. Η εταιρεία προσφέρει επιπλωμένα, υψηλής ποιότητας διαμερίσματα σε στελέχη εταιρειών για μεσαίο ή μεγάλο χρονικό διάστημα διαμονής, κατακτώντας την παγκόσμια αγορά του real estate.
Σήμερα διαχειρίζεται 15.000 διαμερίσματα σε 32 αγορές σε 17 χώρες. Συγχρόνως, το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ξεπερνά τα 1.000 άτομα διεθνώς, εκ των οποίων οι 400 βρίσκονται στα γραφεία στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό ο τζίρος της αυξήθηκε κατά 70% στα 560 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων το 65% προέρχεται από την αγορά των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Axelera AI: Η startup του Ευάγγελου Ελευθερίου που πρωταγωνιστεί στην αγορά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρουλάκης: Δε νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος θέλει να κάνει δώρο μισό εκατομμύριο ευρώ στη ΝΔ
- Ριαμπκόφ: Η Μόσχα μπορεί σίγουρα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση Τραμπ
- Aegean: Αγορά 29 χιλιάδων μετοχών από την Autohellas
- Φάμελλος: Η ακρίβεια και τα υπερκέρδη, το βασικό πολιτικό επίδικο της εποχής