Σε ταραγμένους καιρούς το ελληνικό «χαρτί» συμφέρει γιατί είναι επένδυση χαμηλού ρίσκου σε μια, δημοσιονομικά και πολιτικά σταθερή, χώρα της ευρωζώνης η οποία υπεραποδίδει αναπτυξιακά ενώ διαθέτει ισχυρή προοπτική ως κόμβος ενέργειας, εμπορίου και ψηφιακής μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης. Αυτό είναι το μήνυμα που θα επιχειρήσει να στείλει η ελληνική αποστολή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού στο πλαίσιο των επαφών που θα έχει ο Κωστής Χατζηδάκης και το οικονομικό επιτελείο με αξιωματούχους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκπροσώπους ξένων οίκων και επενδυτές, στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου κορυφής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Η στιγμή είναι άλλωστε κομβική καθώς κάθε μέρα όλος ο πλανήτης έχει στραμμένη την προσοχή στο θερμό μέτωπο Ιράν – Ισραήλ και στον κίνδυνο ευρύτερης αποσταθεροποίησης σε μια χρονιά που σχεδόν 2 δισεκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο προσφεύγουν στις κάλπες, μεταξύ αυτών οι Ευρωπαίοι για τις Ευρωεκλογές τον Ιούνιο και οι Αμερικανοί για τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο.

Αύξηση του ρίσκου

Το σκηνικό αβεβαιότητας κυριαρχεί και αυτό εκ των πραγμάτων ευνοεί την αύξηση του risk aversion, δηλαδή ενισχύει τη διάθεση αποφυγής ρίσκου από τους επενδυτές. Αυτό είναι και το σημείο που καλείται να εστιάσει η ελληνική αποστολή, επιχειρηματολογώντας για την ασφάλεια των επενδύσεων στην Ελλάδα με τη λογική πως η χώρα κινείται by the book στις υποχρεώσεις της, δημοσιονομικές και μεταρρυθμιστικές, ενώ μπορεί να πετύχει υψηλή ανάπτυξη την προσεχή πενταετία, θωρακίζοντας την πτωτική τάση στο χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο στις επαφές με τους ξένους αξιωματούχους, αναλυτές και επενδυτές η ελληνική αποστολή αναμένεται να τονίσει την ύπαρξη του υψηλού αποθέματος κοινοτικών πόρων που τουλάχιστον για την προσεχή 2ετία – 3ετία μπορούν να εξασφαλίσουν μια ικανοποιητική μεγέθυνση της οικονομίας, εφόσον φυσικά δεν προκύψουν γραφειοκρατικές ή άλλες εμπλοκές. Παράλληλα θα επιδιώξει να μεταφέρει το μήνυμα πως η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους που έχει θέσει, πρωτίστως τους δημοσιονομικούς, ενώ αποτελεί νησίδα ασφάλειας σε μια ασταθή περιοχή, ως το τελευταίο νότιο σύνορο της ευρωζώνης, μαζί με την Κύπρο.

Μια πρόγευση πάντως του πως αντιλαμβάνονται την πρόοδο στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή οι ξένοι αναμένεται αύριο, Παρασκευή από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s που έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα πέρσι το φθινόπωρο με σταθερή προοπτική στην αξιολόγηση. Οι ελπίδες για μια αναβάθμιση είναι ελάχιστες, τουλάχιστον βάσει της κυρίαρχης αίσθησης στην αγορά και πριν ξεσπάσει η νέα κρίση μεταξύ Ιράν – Ισραήλ ενώ δύσκολη θεωρείται και η αναβάθμιση της προοπτικής από σταθερή σε θετική, ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία που η αβεβαιότητα έχει κτυπήσει κόκκινο.

Τι θα λέει η S&P

Θα έχει όμως ιδιαίτερη σημασία το τι θα περιέχει η έκθεση του ξένου οίκου, καθώς θα είναι ο πρώτος που θα τοποθετηθεί για την Ελλάδα, μετά το ξέσπασμα της νέας κρίσης. Μεγάλο ζητούμενο για την Αθήνα είναι ο οίκος να στείλει σαφές μήνυμα για την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε νέες κρίσεις, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της ανάπτυξης ως ασπίδα στην απειλή νέας επιδείνωσης των δημοσίων οικονομικών, με παράλληλη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι το ζητούμενο, που μένει να φανεί εάν θα προκύψει από την έκθεση του ξένου οίκου το βράδυ της Παρασκευής, ή εάν θα συνοδευθεί η αξιολόγηση και από «καμπανάκια» για καθυστερήσεις σε καίρια πεδία όπως οι μεταρρυθμίσεις…

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ελληνική αποστολή υπό τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη τον οποίο συνοδεύουν μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Δημήτρης Τσάκωνας, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής κ. Γιώργος Χριστόπουλος.

Διαβάστε επίσης:

ΑΑΔΕ: Πώς θα μπορούν οι επιχειρηματίες να αμφισβητήσουν ψηφιακά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα
Πανευρωπαϊκός έλεγχος σε 576 «influencers» για παραπλάνηση καταναλωτών – Στη λίστα και 20 Έλληνες
Όλο το παιχνίδι με Λάτση – Μυτιληναίο για την Helleniq Energy