ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Το βλέμμα στραμμένο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν οι τραπεζίτες, «μετρώντας» το ρίσκο μίας γενικότερης σύρραξης και τις επιπτώσεις που θα έχει στην συμπεριφορά της πελατείας τους.
Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, σημειώνουν στο mononews.gr τραπεζικά στελέχη και εκτιμούν ότι η ένταση δεν θα επεκταθεί, ούτε θα εμπλακούν και τρίτες χώρες.
Ωστόσο, όπως λένε η γεωπολιτική αστάθεια εντείνει την αβεβαιότητα στις οικονομίες. Το πρώτο επακόλουθο της σύρραξης ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν εκτιμούν πως θα είναι η άνοδος στις τιμές ενέργειας. Όμως, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει καταγραφεί.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος «Η άμεση επίδραση των πολεμικών συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος εκτιμάται ότι θα είναι μικρή, στο βαθμό που οι πολεμικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν περιορισμένες γεωγραφικά και χρονικά».
Οι επιπτώσεις
Σύμφωνα με τους τραπεζίτες σε περίπτωση που η ένταση κορυφωθεί και επεκταθεί, τότε θα πυροδοτηθούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, θα αναζωπυρωθούν πληθωριστικές πιέσεις, ενώ είναι άγνωστο πως θα αντιδράσουν οι κεντρικές τράπεζες σε επίπεδο επιτοκίων.
Σ’ αυτό το δυσμενές σενάριο, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης θα περιοριστεί περαιτέρω, ενώ επιβράδυνση θα υπάρξει και στην υλοποίηση των επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων.
«Το κύριο μέλημα μας είναι η παρακολούθηση της συμπεριφοράς των πελατών μας, πόσο δηλαδή θα τους επηρεάσει μία νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας και πως θα αντιδράσουν τα νοικοκυριά στην εξυπηρέτηση του δανεισμού τους» αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη.
Πρόσφατα ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στο mononews.gr ερωτηθείς για το ποιος είναι ο μεγαλύτερος εξωγενής κίνδυνος είχε απαντήσει:
Οι πόλεμοι. Έχουμε πόλεμο στην γειτονιά μας στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, έχουμε εντάσεις μεταξύ Αμερικής και Κίνας. Αυτή η ένταση έχει κόστος, σύμφωνα με το ΔΝΤ το κόστος είναι 7 τρις δολάρια, το 7% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αυτό είναι το κόστος μόνο από τα γεωπολιτικά και τον πόλεμο εμπορίου που έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια δυστυχώς και οδηγούν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και αύξησης των τιμών, δημιουργούνται δηλαδή πιέσεις στασιμοπληθωριστικές.
Η έκθεση της ΤτΕ
Στην τελευταία Έκθεση του Διοικητή για το 2023, υπάρχει ειδικό πλαίσιο για την εξέλιξη εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ και την επίδραση της πολεμικής σύρραξης.
Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται πως:
Μεγαλύτερη ανησυχία προκύπτει για τις πιθανές εξελίξεις σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή με μια ευρύτερη εμπλοκή χωρών καθώς και παρατεταμένης διάρκειάς της.
Αυτό μπορεί να ασκήσει εμμέσως αρνητική επίδραση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μέσω των διαύλων που συνδέονται κυρίως με τις τιμές των καυσίμων και με την αύξηση της αβεβαιότητας, οι οποίες θα επηρεάσουν τις επιλογές όλων των ταξιδιωτών, τις μεταφορές, καθώς και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ήδη, η δράση των ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχει οδηγήσει στην αναδρομολόγηση των εμπορικών πλοίων μακριά από την περιοχή αυτή, με συνέπεια τα πλοία να ακολουθούν τη μακρύτερη διαδρομή (τον περίπλου της Αφρικής) αντί μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Πιο συγκεκριμένα, το ισοζύγιο πληρωμών και ευρύτερα η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν μέσα από τους εξής διαύλους:
α) μείωση της εξωτερικής ζήτησης ελληνικών προϊόντων, καθώς και αναβολή ταξιδιών λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και του φόβου τρομοκρατικών ενεργειών, με μείωση των εισροών στο ισοζύγιο πληρωμών,
β) τιμές των καυσίμων, με αυξητικές πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας,
γ) προβλήματα στις μεταφορές και στις εφοδιαστικές αλυσίδες και συνεπαγόμενη αύξηση των τιμών των εισαγόμενων πρώτων υλών και
δ) αναβολή επενδυτικών σχεδίων και μείωση των ροών ΞΑΕ και ενδεχόμενη επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην παγκόσμια και στην εγχώρια οικονομία λόγω ανόδου της αβεβαιότητας και επαναξιολόγησης των κινδύνων.
Διαβάστε επίσης:
Μολυβιάτης (ΕΤΕ): Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δεκαετίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό
Μυλωνάς: Η στρατηγική απόφαση της Εθνικής για τεχνολογική αναβάθμιση