ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το μαγνήσιο είναι ένα ζωτικό μέταλλο που βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα και φαίνεται ότι βοηθά στη μείωση των συμπτώματων και των ενοχλήσεων που προκαλεί η εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες.
Το μαγνήσιο έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση, διατηρεί τα οστά υγιή και παίζει ρόλο σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις σε όλο το σώμα. Ο ρόλος του στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης το καθιστά ακόμη πιο σημαντικό για τις γυναίκες που περνούν αυτή τη μετάβαση στη ζωή.
Έχει οφέλη το μαγνήσιο στην εμμηνόπαυση;
1. Μπορεί να φέρει ανακούφιση από εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις
Λέγεται ότι το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και μειώνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των εξάψεων και των νυχτερινών εφιδρώσεων, που είναι κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
2. Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου
Το μαγνήσιο μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, η οποία συχνά διαταράσσεται κατά την εμμηνόπαυση. Ο καλύτερος ύπνος μπορεί επίσης να βοηθήσει έμμεσα στη μείωση άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, όπως ευερεθιστότητα και κόπωση.
3. Μπορεί να μειώσει τις εναλλαγές της διάθεσης και το άγχος
Το μαγνήσιο έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των εναλλαγών της διάθεσης, του άγχους και της ευερεθιστότητας που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με αυξημένα συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους. Μια μελέτη που ανέλυσε 8.984 συμμετέχοντες έδειξε ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου – λιγότερο από 183 mg την ημέρα – ένιωσαν μεγαλύτερα συναισθήματα κατάθλιψης.
4. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία των οστών
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και λειτουργεί σε συνδυασμό με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Μια 7ετής μελέτη παρακολούθησης που ανέλυσε 73.684 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλή πρόσληψη 334-422 mg ή μεγαλύτερης μαγνησίου από τρόφιμα ή συμπληρώματα συνδέθηκε με υψηλότερη οστική πυκνότητα.
5. Μπορεί να ελέγξει τις μυϊκές κράμπες και την ένταση
Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της μυϊκής λειτουργίας και μπορεί να μειώσει τις μυϊκές κράμπες, τους σπασμούς και την ένταση.
6. Μπορεί να είναι καλό για την καρδιά
Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας υποστηρίζοντας τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου οδηγούν σε κακή υγεία της καρδιάς. Μια μελέτη που έγινε σε 3.173 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέθηκαν με χαμηλότερους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.
7. Μπορεί να ανακουφίσει από τη δυσκοιλιότητα
Ορισμένες γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα όπως δυσκοιλιότητα και το μαγνήσιο μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό καθαρτικό, προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του εντέρου.
8. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη γνωστική λειτουργία και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της μνήμης και της συγκέντρωσης, τα οποία μπορεί να επηρεαστούν από ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση.
Πόσο μαγνήσιο μπορώ να καταναλώνω την ημέρα;
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση μαγνησίου για γυναίκες στην εμμηνόπαυση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία, η συνολική υγεία και συγκεκριμένα συμπτώματα. Η Διαιτητική Πρόσληψη Αναφοράς (DRI) για το μαγνήσιο ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά γενικά κυμαίνεται από 310-420 mg την ημέρα για ενήλικες γυναίκες.
Κίνδυνοι ή παρενέργειες από την κατανάλωση μαγνησίου κατά την εμμηνόπαυση
Αν και τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πιθανούς κινδύνους ή παρενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνετε υψηλότερες δόσεις, όπως:
1. Γαστρεντερικά προβλήματα
Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες των συμπληρωμάτων μαγνησίου είναι οι πεπτικές διαταραχές, όπως διάρροια, ναυτία και κοιλιακές κράμπες. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί με ορισμένες μορφές μαγνησίου, όπως το οξείδιο του μαγνησίου.
2. Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων
Τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, των διουρητικών και των φαρμάκων για καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων μαγνησίου εάν παίρνετε φάρμακα για να αποφύγετε πιθανές αλληλεπιδράσεις.
3. Λειτουργία των νεφρών
Άτομα με μειωμένη νεφρική λειτουργία μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο τοξικότητας από μαγνήσιο εάν λαμβάνουν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων μαγνησίου. Η περίσσεια μαγνησίου δεν μπορεί να αποβληθεί αποτελεσματικά από τα νεφρά σε τέτοιες περιπτώσεις, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό.
4. Υγεία της καρδιάς
Ενώ το μαγνήσιο είναι γενικά ευεργετικό για την υγεία της καρδιάς, πολύ υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να επηρεάσουν τον καρδιακό ρυθμό και μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα με ορισμένες καρδιακές παθήσεις. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συνιστώμενες δόσεις και να αναζητάτε ιατρική συμβουλή εάν έχετε υποκείμενα καρδιακά προβλήματα.
5. Αλλεργικές αντιδράσεις
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις στα συμπληρώματα μαγνησίου, που χαρακτηρίζονται από συμπτώματα όπως εξάνθημα, κνησμός, πρήξιμο ή δυσκολία στην αναπνοή.
6. Υπερδοσολογία
Αν και η τοξικότητα του μαγνησίου από διατροφικές πηγές είναι σπάνια, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως λήθαργο, σύγχυση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και αναπνευστική δυσχέρεια. Είναι σημαντικό να τηρείτε τις συνιστώμενες δόσεις και να αποφεύγετε την υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων.
Οι καλύτερες πηγές τροφίμων μαγνησίου
Το μαγνήσιο μπορεί να βρεθεί σε πολλά τρόφιμα, όπως:
• Αμύγδαλα
• Αβοκάντο
• Μπανάνες
• Φασόλια
• Μπρόκολο
• Κάσιους
• Μαύρη σοκολάτα
• Ψάρια (σολομός)
• Φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι
• Πλιγούρι βρώμης
• Κολοκύθα, σουσάμι, ηλιόσποροι
• Σόγια
• Τόφου
Συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα συμπληρώματα, ειδικά εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα που μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με το μαγνήσιο. Επιπλέον, το μαγνήσιο θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): Ανοιχτή επιστολή-απάντηση προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ
COSMOTE: Για πρώτη φορά ταχύτητες έως και 10Gbps στο δίκτυο COSMOTE Fiber
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike