ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δολάριο εκτινάσσεται ενώ υπάρχουν αμφιβολίες για περικοπές από τη FED
Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Μαρτίου προκάλεσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες και επιβεβαιώνοντας ότι η αποπληθωριστική τάση του 2023 έχει σταματήσει εντελώς.
Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, οι επενδυτές αναθεώρησαν τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων και το δολάριο εκτινάχθηκε στα ύψη έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος παγκοσμίως.
Στο πίσω μέρος αυτής της κίνησης αυτής, φαίνεται να υπάρχει η πιθανότητα ο πληθωρισμός και η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ να αποκλίνουν από εκείνες άλλων μεγάλων οικονομιών. Οι ταραχές στη Μέση Ανατολή έριξαν λάδι στη φωτιά. Ιδιαίτερα σκληρά επλήγησαν τα ευρωπαϊκά νομίσματα, καθώς η αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων σημαίνει επιδείνωση των όρων εμπορίου για τη γηραιά ήπειρο.
Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για αυτή την εβδομάδα θα είναι οι εκθέσεις ΔΚΤ από το Ηνωμένο Βασίλειο (την Τετάρτη) και την Ιαπωνία (την Πέμπτη) Αναμένουμε ότι οι αγορές θα συνεχίσουν ως επί το πλείστον να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της έκθεσης ΔΤΚ (των ΗΠΑ) και την πιθανότητα οι μειώσεις επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να καθυστερήσουν αρκετά και θα γίνουν στο τέλος του έτους.
Στερλίνα
Μια θετική μηνιαία έκθεση για το ΑΕΠ πυροδότησε την αισιοδοξία ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να ξεπερνά τις εκτιμήσεις.
Ωστόσο, η στερλίνα βρέθηκε και αυτή μέσα στη γενικότερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αν και κατάφερε να ξεπεράσει σε μέτρια απόδοση το ευρώ.
Αυτή η εβδομάδα θα είναι καθοριστική για το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, οι προσδοκίες για τις οποίες μέχρι στιγμής έχουν καθυστερήσει σχεδόν όσο και για την Fed.
Τα στοιχεία για τους μισθούς που θα ανακοινωθούν την Τρίτη και για τον πληθωρισμό την Τετάρτη θα είναι το κλειδί για να δούμε εάν η μείωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζεται ή εάν αρχίζει να μένει στάσιμη όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Ευρώ
Η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο, όπως αναμενόταν, δεν οδήγησε σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, αλλά έδειξε μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που το μήνυμα από τη συνεδρίαση δεν ήταν επαρκώς σαφές, πηγές της ΕΚΤ το επιβεβαίωσαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση.
Στη διάρκειά της, έγινε ειδική αναφορά από την Πρόεδρο Λαγκάρντ στην απόκλιση των πληθωριστικών πιέσεων που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μειώσεις, πριν το κάνει η Federal Reserve.
Πιστεύουμε ότι η υστέρηση έξι μηνών στα στοιχεία για τον πληθωρισμό μεταξύ της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ σημαίνει ότι μπορεί να είναι πρόωρο για την κεντρική τράπεζα να κηρύξει την νίκη επί του πληθωρισμού, αλλά παρόλα αυτά η μείωση του Ιουνίου είναι σε καλό δρόμο. Το βασικό ερώτημα είναι τώρα η ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι επόμενες περικοπές.
Δολάριο ΗΠΑ
Η έκθεση του ΔΤΚ του Μαρτίου επιβεβαίωσε τους φόβους ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει κολλήσει σε δυσάρεστα υψηλό επίπεδο. Ο βασικός υποδείκτης σημείωσε άνοδο 0,4% σε μηνιαία βάση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός φτάνει σχεδόν στο 5%.
Μια οικονομία σε πλήρη απασχόληση, με ποσοστά ελάχιστα πάνω από τον πληθωρισμό και ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ευνοήσει ιδιαίτερα τη μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές προεξοφλούσαν πριν από λίγες εβδομάδες 6 μειώσεις τιμών και τώρα λιγότερο από δύο, με συνέπεια την ανατιμολόγηση των επιτοκίων σε όλη την καμπύλη και την ενίσχυση του δολαρίου των ΗΠΑ.
Αυτήν την εβδομάδα, οι επίσημες ομιλίες των επιτελών της Federal Reserve θα είναι κρίσιμες για να μετρηθεί ο βαθμός στον οποίο οι απόψεις της Τράπεζας δικαιολογούν αυτή τη δραματική ανατιμολόγηση.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι και γαλάζια
Πιερρακάκης: Θα προστατεύσουμε το κάθε παιδί στο σχολείο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ