ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Πάνω από τα 600 ευρώ «πέταξε» η τιμή της χρυσής λίρας. Καταγράφοντας ένα νέο υψηλό, όλων των εποχών. Το ένατο κατά σειράν μέσα στον Απρίλιο…
Όλα αυτά μέσα σε συνθήκες…παραζάλης των αγορών για τον «βασιλιά» των μετάλλων. Ο οποίος σχεδόν επί καθημερινής βάσεως, κατακτά εδώ και δύο εβδομάδες, το ένα ιστορικό ρεκόρ πίσω απ’ το άλλο.
Μετά και από τη χθεσινή «κούρσα ανόδου» έφτασε μέχρι την κορυφή των 2.431,85 δολαρίων ανά ουγγιά. Και αντιστοίχως, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας στα 2.287,27 ευρώ.
Το νέο άλμα των τιμών «πάτησε» μεν στους αυξημένους φόβους γεωπολιτικής αστάθειας, που τροφοδοτεί το ενδεχόμενο επικείμενης επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, δεν έπαψε όμως να παρουσιάζει αρκετά κενά ως προς τις «ορθολογικές» του εξηγήσεις.
Διότι από τα χαμηλά του περασμένου Φεβρουαρίου και με μεγαλύτερη ένταση από τα τέλη Μαρτίου, το πολύτιμο και αστραφτερό μέταλλο σημείωσε άνοδο…22,2%. Ενισχυμένο σε απόλυτα μεγέθη κατά 441,2 δολάρια και 423,3 ευρώ αντίστοιχα.
Εξέλιξη που παραπέμπει σε χαρακτηριστικά…τέλειας καταιγίδας, την οποία όμως και τουλάχιστον επί του παρόντος, την «βλέπουν» μόνο οι επιθετικοί αγοραστές χρυσού. Διότι με τα επιτόκια να παραμένουν ακόμη στα ψηλά, τις αποδόσεις των ομολόγων να ενισχύονται και τις μετοχές να συνεχίζουν να παράγουν υπεραξίες, το ράλι του χρυσού δεν φαίνεται να δικαιολογείται σε όλη του την «έκταση».
Ειδικά μάλιστα όταν οι τρέχουσες τιμές έφτασαν να είναι 20,6% παραπάνω από την κορυφή που έκανε ο χρυσός μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε, όλη κι όλη η άνοδος του πολύτιμου μετάλλου, στο διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 9 Μαρτίου του 2022, ήταν 6,4%…
Ενώ τώρα η ταχύτητα της ανόδου είναι πολύ μεγαλύτερη, με τους αγοραστές να μην προέρχονται από τη Δύση, αλλά από την Ασία και ειδικότερα την Κίνα.
Τα ανοικτά ερωτήματα και η βραδινή «βουτιά»
Στο όλο πλέγμα των ανεξήγητων ερωτημάτων, εντάσσεται και το ενδεχόμενο να υπερθερμάνθηκαν οι τιμές και από την πλευρά των traders που κάνουν αγορές μέσω αλγοριθμικών προγραμμάτων…
Αργά χθες το βράδυ οι τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων έκαναν βουτιά με την ίδια ευκολία που ανέβηκαν. Ο χρυσός υποχωρούσε κατά 3,7% από τα προ ολίγων ωρών υψηλά του, κάνοντας πράξεις στα επίπεδα των 2.341,6 δολαρίων ή 2.201 ευρώ. Με τη βραδινή πραγματικότητα να αδειάζει μεγαλοπρεπώς τις πρωινές και απογευματινές αποδιδόμενες αιτίες ανόδου, στα γεωπολιτικά και στην αναθέρμανση του πληθωρισμού.
Παρά ταύτα η λάμψη του πολύτιμου μετάλλου, δεν παύει να συνιστά μια απτή πραγματικότητα.
Κάτι το οποίο αποτυπώνεται με το πλέον παραστατικό τρόπο στις τιμές που δίνει για τις αγοραπωλησίες η Τράπεζα της Ελλάδος.
Χθες και έπειτα από δύο, ανοδικές αναθεωρήσεις ( στις 8 και τις 10 το πρωί) η Τ.τ.Ε όρισε την τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στο κοινό, στα 612,81 ευρώ. Και στα 508,66 ευρώ την τιμή αγοράς, που η ίδια η κεντρική τράπεζα της χώρας προσφέρει σε όσους προχωρούν σε ρευστοποιήσεις.
Η διαφορά των δύο τιμών που ανέρχεται σε 104,15 ευρώ και διαμορφώνει ένα spread της τάξεως 20,5%. To οποίο ναι μεν προκαλεί πολλές συζητήσεις, αλλά φαίνεται ότι αυτές δεν αρκούν για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής.
Οι εξηγήσεις της Τ.τ.Ε για το μεγάλο spread
Όπως ανέφερε ανώτερη πηγή της Τ.τ.Ε , για τον ορισμό του spread λαμβάνονται υπόψη οι αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούν και οι άλλες, μεγάλες ξένες τράπεζες. Προσθέτοντας επίσης ότι ούτως ή άλλως οι αγοραπωλησίες χρυσών λιρών δεν αποτελούν επενδυτικό αντικείμενο για τον αποκαλούμενο «φτωχό λαό». Συνεπώς, η συγκεκριμένη κίνηση, πέραν του ότι αποθαρρύνει φαινόμενα αρμπιτράζ , εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κεντρικής τράπεζας με στόχο να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του Δημοσίου. Με τη μορφή της παραχώρησης των μερισμάτων από τα κέρδη…
Σε αντίθεση με τις χρυσές λίρες, το spread της Τ.τ.Ε στις αγοραπωλησίες χρυσού σε ράβδους είναι πιο μικρό. Για την ακρίβεια ξεκινάει από μικρό (12,9%) λαμβάνοντας υπόψη ότι η κεντρική τράπεζα πούλαγε χθες τον χρυσό στα 77,79 ευρώ το γραμμάριο (77.790 το κιλό), ενώ τον αγόραζε στα 68,88 ευρώ το γραμμάριο ή 68.880 το κιλό. Στην περίπτωση αυτή όμως όσοι πουλάνε χρυσό στην Τ.τ.Ε επιβαρύνονται και με έξοδα ελέγχου γνησιότητας, τα οποία φυσικά ψαλιδίζουν την τελική τιμή ρευστοποίησης.
Όπως και να΄χει οι εξηγήσεις που δίνονται για τη διατήρηση του πολύ μεγάλου spread , σχετίζονται με το τρόπο αποτύπωσης στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ελλάδος της θετικής διαφοράς που προκύπτει από την αποτίμηση του χρυσού. Η οποία λογίζεται μεν ως μη πραγματοποιηθέν κέρδος και εγγράφεται στο παθητικό, αλλά συνιστά ένα κρίσιμο αποθεματικό ασφαλείας. Έναντι μελλοντικών δυσμενών εξελίξεων, τις οποίες και αποσβένει…
Στα τέλη της περσινής χρονιάς η αξία των περίπου 151,9 τόνων χρυσού ( 4,882 εκατ. ουγγιές των 31,11 γραμμαρίων η μία) είχε υπολογιστεί σε 9,119 δις ευρώ. Συμπεριλαμβάνοντας και τις απαιτήσεις που έχουν γεννηθεί από την εισφορά 30,652 τόνων χρυσού (985,6 χιλιάδες ουγγιές) στο πολυσυζητημένο Δ.Ν.Τ. Ως μερίδιο συμμετοχής του Ελληνικού Δημόσιου.
Τα εξ αποτιμήσεως κέρδη για την Τ.τ.Ε ήταν πέρσι 7,162 δις, που σημαίνει ότι το κόστος κτήσης του χρυσού της Ελλάδος υπολογίζεται στα 400 ευρώ ανά ουγγιά.
Το άλμα στις αποτιμήσεις και οι χώρες που αγοράζουν
Μάλιστα σύμφωνα με τις χθεσινοβραδινές αποτιμήσεις, η αξία του χρυσού ( μαζί με τις απαιτήσεις) έχει ανέβει στα 10,75 δισ. ευρώ…
Σε ότι αφορά τις χρυσές λίρες, η τρέχουσα τιμή τους είναι κατά 19,6% ψηλότερη από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Ωστόσο για τη συνέχεια όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της τιμής χρυσού. Αν δηλαδή θα συνεχίσει τη διορθωτική της πορεία ή εάν θα επανακάμψει.
Όλα αυτά σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου αρκετές κεντρικές τράπεζες διαφόρων χωρών και εκτός ΗΠΑ και ευρωζώνης ενισχύουν τη θέση τους σε αποθέματα χρυσού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού έχουν αγοραστεί πάνω από 1.000τόνους στο διάστημα της τελευταίας διετίας που έχει μεσολαβήσει από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον εφετινό Φεβρουάριο.
Η Κίνα ηγείται των αγορών έχοντας προσθέσει 309 τόνους χρυσού και φτάνοντας τώρα να κατέχει 2.257,6 τόνους. Κατά 126,8 τόνους έχουν αυξηθεί τα αποθέματα της Τουρκίας, συνυπολογίζοντας όμως εκτός από την κεντρική της τράπεζα και αυτά του Δημοσίου.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση του χρυσού της Πολωνίας κατά 130 τόνους, ενώ από εκεί κι πέρα η Ινδία έχει προσθέσει μέσω αγορών 88 τόνους, η Σιγκαπούρη 78, το Κατάρ 51,2, το Ιράκ 46,2, η Αίγυπτος 45,3, η Ιορδανία 26,9, η Τσεχία 23,4 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 18,6, το Κυργιστάν 13,3 και η Σερβία 2,9 τόνους.
Διαβάστε επίσης
Χρυσός: Ποιοι βλέπουν συνέχεια και ποιοι τέλος στο ράλι μετά το νέο ιστορικό ρεκόρ
Τι αυξάνει την τιμή του χρυσού
Μπάιντεν: Αναμένουμε πως σύντομα το Ιράν θα αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ – «Μην το κάνετε»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα