Ενα πρωτοποριακό πρόγραμμα που συνδυάζει την τέχνη με την ψυχική υγεία, θα υλοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής. Πρόκειται για το Εθνικό Πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του υπουργείου Πολιτισμού που στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία, υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και συντονίζεται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση και η αξιοποίηση της πολιτιστικής δραστηριότητας ως μέσου ενδυνάμωσης και διατήρησης της ψυχικής υγείας.

1

Στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα υποδεχτεί περισσότερα από 160 άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας με τη συνεργασία περισσότερων από 25 Μονάδες Ψυχικής Υγείας της Αττικής.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία για 3 μήνες να παρακολουθήσουν 6 παραστάσεις στο Μέγαρο και, στη συνέχεια, να εμπλακούν σε δραστηριότητες που προωθούν την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την κοινωνική σύνδεση, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.

Η συμμετοχή στον πολιτισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους τους ανθρώπους. Διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία έχουν υπογραμμίσει το ευεργετικό αποτέλεσμα της τέχνης στην ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2023). Προγράμματα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης έχουν θεσμοθετηθεί σε επίπεδο πολιτικών υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τώρα, αυτή η πρωτοποριακή πρωτοβουλία υλοποιείται πιλοτικά πρώτη φορά και στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή των σπουδαιότερων φορέων πολιτισμού. Παράλληλα, σε αυτή την πιλοτική φάση, διεξάγεται έρευνα για να αξιολογηθεί η ωφελιμότητα του Προγράμματος Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, προκειμένου το Πρόγραμμα να θεσμοθετηθεί ως υπηρεσία ψυχικής υγείας στο ευρύτερο κοινό.
Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να καλλιεργεί, να κοινωνικοποιεί, να αλλάζει, να φωτίζει αλλά και να συνενώνει, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής ενσυναίσθησης και στην καταπολέμηση του στίγματος απέναντι στην ψυχική νόσο.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ως πολιτιστικός φορέας, αναδεικνύεται σε ιδανικό τόπο διεξαγωγής προγραμμάτων, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και εμπειριών τέχνης και πολιτισμού. Το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου έχει ήδη αρχίσει να υλοποιείται από τις 27 Μαρτίου, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα πραγματοποιηθεί από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Η Ομάδα Πολιτιστικής Συνταγογράφησης του Μεγάρου αποτελείται από τα εξής μέλη:

  • Λουκία Χαϊδεμενάκη, ψυχολόγος-art therapist PhDc, συντονίστρια επιστημονικής ομάδας
  • Πατρίτσια Κουβέλη, ψυχολόγος-εικαστική ψυχοθεραπεύτρια MSc
  • Μαρίζα Παπαγαθαγγέλου, κλινική ψυχολόγος υγείας MSc
  • Ελένη Χατζηγεωργίου, ψυχολόγος-χοροθεραπεύτρια
  • Νάντια Παπαηλιοπούλου, υπεύθυνη καλλιτεχνικής δράσης
  • Άννα Βερνάρδου, σύμβουλος καλλιτεχνικού προγραμματισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπεύθυνη υλοποίησης δράσης

Διαβάστε επίσης:

Σταθόπουλος: Εξετάζουμε την πώληση της Nova – Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από CVC
Αναλυτές: Πόση «αξία» δίνει σε Mytilineos και ΔΕΗ η συμφωνία-σταθμός
Πωλήσεις ακινήτων: Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις – Οι τιμές ανά περιοχή