Για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α.) η συμμετοχή των ξένων στην κεφαλαιοποίηση των blue chips ή άλλως του δείκτη FTSE 25 ξεπερνάει το 72,03%!

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, καθώς ο λόγος θα πρέπει να αναζητηθεί στα πρόσφατα placements με πωλητή το Δημόσιο ΤΑΙΠΕΔ (π.χ. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και HelleniQ Energy) και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (για το 10% της Άλφα, 27% της Πειραιώς και 22% της Εθνικής), που άλλαξαν τις ισορροπίες δυνάμεων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Η συμμετοχή των ξένων δε, αναμένεται να αυξηθεί ακόμα πιο πολύ μέχρι τέλος του χρόνου, αν το ΤΧΣ αποφασίσει (σ.σ. με την συγκατάθεση της κυβέρνησης) να πουλήσει το εναπομείναν 18% στην Εθνική Τράπεζα ή αν το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με την Paneuropean Oil (συμφερόντων Λάτση) θελήσουν να διαθέσουν επιπλέον ποσοστό σε Έλληνες και ξένους επενδυτές.

Εξαιτίας των λόγων αυτών οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο έχουν απογειωθεί σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με πέρσι, αλλά και σε σχέση με ότι ίσχυε από πλευράς τζίρου στο Χ.Α. μέχρι τέλος του 2023.

Πλέον οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν μεταξύ 120 – 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δημιουργήθηκαν 2.570 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 3.826 νέους λογαριασμούς τον Φεβρουάριο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας  στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν 2,53 δισ. ευρώ (2,74% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου).

Η Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα 92,48 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,88%, σε σχέση με τα επίπεδα του Φεβρουαρίου (93,31 δις).

Η Αξία Συναλλαγών για τον Μάρτιο 2024 έφτασε τα 4,072 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά 52,04% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 2,678 δισ., ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 που η αξία συναλλαγών ήταν 2,597 δισ., σημειώθηκε αύξηση 56,79%.

Καθαρές Εισροές

Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους 668,61 εκατ. κατά τον μήνα Μάρτιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 668,61 εκατ. τον Μάρτιο.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για το μήνα ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 12,49 δισ., η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 10,25 δισ. και η Γερμανία με αξία χαρτοφυλακίου €5,85 δις.

Τέλος, οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 58,2% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Μάρτιο 2024 (σε σχέση με το 55,9% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 41,8% των συναλλαγών (σε σχέση με το 44,1% τον προηγούμενο μήνα).

Διαβάστε επίσης:

Ιδού το free float όλων των εισηγμένων εταιρειών – Ποιες είναι οι 37 που απειλούνται με «κόκκινη κάρτα» [πίνακας]

Pantelakis Securities για Fourlis Holdings: Αδύναμο το τέταρτο τρίμηνο, αλλά το re-rating φαίνεται δικαιολογημένο

ΔΕΗ: Γιατί χαρακτηρίζουν «ισχυρά» τα αποτελέσματα του ομίλου οι αναλυτές