array(0) {
}
        
    
Menu
-0.79%
Τζίρος: 87.91 εκατ.

Άγιο Φως: Δείτε live την Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα – Πότε θα φτάσει στην Ελλάδα

Τράπεζες

Εθνική Τράπεζα: Ανοίγει τις πόρτες 5 κτιρίων με αφορμή το Open House Athens 2024

Open House Athens 2024

Αυτή την Άνοιξη διεξάγεται για άλλη μια χρονιά το Open House Athens, ένας από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής.

Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα διαδόθηκε σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο.

1

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιείται με τη βοήθεια κατάλληλα εκπαιδευμένων εθελοντών και στοχεύει στην προώθηση της αρχιτεκτονικής στο ευρύ κοινό με δωρεάν ξεναγήσεις σε πληθώρα κτηρίων αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Η δράση προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής.

Ο θεσμός είναι ήδη δημοφιλής και ιδιαίτερα αγαπητός σε ένα ιδιαίτερα μεγάλο κοινό. Κάθε χρόνο για ένα διήμερο, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό δωρεάν και η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με εκθέματα τα ίδια της τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Στην Αθήνα πραγματοποιείται από το 2014 κάθε άνοιξη.

Το Open House Athens 2024, στο πλαίσιο του Open House Europe, θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Απριλίου 2024, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παραλλήλων δράσεων.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στο Open House Athens 2024

Φέτος, για πρώτη φορά, συμμετέχει και η Εθνική Τράπεζα στο Open House Athens 2024, ανοίγοντας στο κοινό 5 κτίριά της, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ιστορικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, φροντίζοντας έτσι έμπρακτα τον ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.

Η Τράπεζα, έχοντας ήδη τα τελευταία χρόνια ενσωματώσει και καλλιεργήσει πολλά στοιχεία εξωστρέφειας, συνεχίζει να συνομιλεί με το κοινό, καλώντας το να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς και την ιστορία τους, η οποία συνδέεται σημαντικά με τη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Τα κτίρια της Εθνικής που συμμετέχουν στη Δράση είναι:

  1. Μέγαρο Μελά (Αιόλου 93, Αθήνα): Ένα κτίριο ιδιαίτερης αισθητικής και αναλογιών, με εσωτερικό κλειστό αίθριο πλήρους ύψους, με περιμετρικές στοές, το οποίο σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1874 από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Για πολλά χρόνια λειτούργησε ως το πρώην Ταχυδρομείο και ήταν το μεγαλύτερο αθηναϊκό ιδιωτικό κτίριο της εποχής του.
  2. Μικρό Χρηματιστήριο (Πεσμαζόγλου 1, Αθήνα): Κατασκευάστηκε το 1881 και χαρακτηρίστηκε ως έργο Τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο (1991 ΥΠΠΟ) και με τον περιβάλλοντα χώρο του. Η μελέτη αποκατάστασης έγινε από γραφείο Γ. Κίζη το 1997 και από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ως τότε χρήστης). Το 2012 αποδόθηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, έγιναν μερικές εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης της ακουστικής της κεντρικής αίθουσας, χωρίς να αλλοιωθεί η υφιστάμενη αισθητική της
  3. Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 8-10, Αθήνα): Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Νικ. Ζουμπουλίδης (Α’ περίοδος 1929-1931 – Β’ περίοδος 1965-1968). Χαραλτηρίστηκε ως διατηρητέο κτίριο (1989 ΥΠΠΟ), ενώ έχει βραβείο Europa Nostra.
  4. Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου (3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα): Το κτήριο της Εθνικής Τράπεζας επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 146 είναι το πρώτο κτίριο που οικοδομήθηκε με σκοπό να στεγάσει αρχεία. Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Ιούνιο του 1923, επί διοικήσεως Αλέξανδρου Ν. Διομήδη, και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1926. Την ευθύνη του σχεδιασμού και την εποπτεία της κατασκευής είχε το Τεχνικό Τμήμα της Εθνικής Τράπεζας. Ο αρχιτέκτων της Τράπεζας Νικόλαος Ζουμπουλίδης εκπόνησε τα αρχιτεκτονικά σχέδια
  5. Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ στην Πλάκα (Θουκυδίδου 13, Αθήνα): Διατηρητέο κτίριο που μετά την απελευθέρωση λειτούργησε ως ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία, με το συμβολικό όνομα «Ευρώπη». Στέγασε διαδοχικά το Β’ Γυμνάσιο (1852-1880), το Φρουραρχείο Αθηνών (1881), το Κακουργιοδικείο (1890-1910), οικογένειες προσφύγων (1922), αλλά και οικογένειες που νοίκιαζαν δωμάτια κατά τη δεκαετία του ’40 και του ’60. Το 1959 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1975 αποφασίστηκε να στεγάσει το Μορφωτικό της Ίδρυμα.

H Τράπεζα υποστηρίζει έτσι τον ρόλο της ως ένας εξωστρεφής οργανισμός με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ο οποίος ξεπερνά τα όρια του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και δίνει μεγάλη σημασία στο αποτύπωμά του στην κοινωνία σήμερα, από την οποία εμπνέεται και στην οποία θέλει να προσφέρει συνεχώς.

Προσφέρει πρόσβαση σε μια μεγάλη πολιτισμική κληρονομιά, αναγνωρίζοντας στην πράξη ότι είναι για όλους.

Οι ώρες ξενάγησης θα είναι Σάββατο & Κυριακή 10.00-14.00 για τα κτίρια Μέγαρο Μελά, Παλαιό Χρηματιστήριο & Μικρό Χρηματιστήριο, και 10.00-15.00 για το Μέγαρο Διομήδη του Ιστορικού Αρχείου. Το Κεντρικό κτίριο του ΜΙΕΤ θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του το Σάββατο, 10.00 – 16.00.

Η διάρκεια κάθε ξενάγησης είναι 15-20 λεπτά.

Το Open House Athens 2024, στο πλαίσιο του Open House Europe, θα πραγματοποιηθεί 13 και 14 Απριλίου 2024, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παραλλήλων δράσεων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι τράπεζες επενδύουν σε fintech και startups
Εθνική Τράπεζα: Δίνει δωρεάν 795.838 μετοχές σε 25 στελέχη
Έρευνα ΕΤΕ: Τα 23 ευάλωτα στους δασμούς ελληνικά προϊόντα που εξάγουμε στις ΗΠΑ
Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με την μετοχή της Εθνικής, κάτω από μία φορά p/bv Πειραιώς, Eurobank και Αlpha
Το ράλι και οι ψίθυροι στην Εθνική, οι 7 συνοδοιπόροι του Κόκκαλη, τι συμβαίνει με την Phosbank, τα βουβάλια του Βακάκη, πού θα δέσουν τα yachts στις Σπέτσες και τα ψώνια του εφοπλιστή Προκοπίου
Jefferies: Δυνατό το ξεκίνημα των τραπεζών στη διαχείριση κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο
Βασίλης Καραμούζης (Εθνική Τράπεζα): Η Ελλάδα έχει την προοπτική να σημειώσει άλμα ξένων επενδύσεων
Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που αντιστέκονται στην πτώση
Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για ΑΡΑΙΓ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΟΤΕ
Η Πελώνη και ο ΚΜ, οι εκπλήξεις σε METLEN και Alter Ego, η Grivalia, η κ. Στράφτη και ένας περίεργος διαγωνισμός, ποιοι πήγαν στο κάλεσμα του Πιέρ, και το exclusive lunch της Χριστιάννας Βαρδινογιάννη