ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο (ΣΥΔΑΝΕΦ) είναι να αποσταλούν από τον ΑΠ προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει ήδη απαντήσει σε ανάλογα ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας, ενώ έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκτοκισμού του δανείου.
Να σημειωθεί ότι η υπόθεση αφορά περί τους 200.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έλαβαν τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2007 – 2009 με την ισοτιμία, ελβετικού φράγκου – ευρώ στο 1:1,67. Tώρα η ισοτιμία βρίσκεται κάτω από το 1:1, που συνεπάγεται αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και αύξηση στις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων πάνω από 50%.
Σύμφωνα με την κα Δέσποινα Σονιάδου, εκπρόσωπο του Συλλόγου: «Τα προδικαστικά ερωτήματα που έχει αιτηθεί η συλλογική αγωγή (ν.2251/94), η οποία θα κρίνει το μέλλον 200.00 και πλέον συμπολιτών μας, να προωθηθούν στο ΔΕΕ, τόσο στη δίκη που προηγήθηκε κατά συγκεκριμένης συστημικής τράπεζας και δεν προωθήθηκαν, όσο και σε αυτές που αναβλήθηκαν καθώς και σε αυτήν που συζητείται στις 19/04/2024, είναι αυτά που έλυσαν το ζήτημα σε όλη την Ευρώπη, ανακουφίζοντας τους δανειολήπτες, που έπρεπε να καταβάλλουν έως 70% επιπλέον δόσης & κεφαλαίου απ’ όσα είχαν αρχικώς δανειστεί».
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΣΥΔΑΝΕΦ «Στη Γερμανία, όπου χιλιάδες πολίτες της έλαβαν τα ίδια δάνεια, η κοινή ρήτρα δανείων σε ελβετικό φράγκο κρίθηκε -μεταξύ άλλων- καταχρηστική και πλέον οι Γερμανοί αποπληρώνουν τα εν λόγω δάνεια χωρίς να καταβάλλουν τα ως άνω υπέρογκα ποσά. Αντίστοιχα, στη Γαλλία κρίθηκε ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν ως αποτέλεσμα την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή και αυτό κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος που έστειλε ως όφειλε το Ανώτατο δικαστήριο της Γαλλίας. Σε ανάλογο πνεύμα αποφάνθηκαν οι: Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία (αποφάσεις κατά Barclays) κ.α.».
Νέες δίκες τον Δεκέμβριο του 2025
Υπενθυμίζεται ότι ο Άρειος Πάγος προσδιόρισε την εκδίκαση δύο προηγούμενων συλλογικών αγωγών -1.100 δανειοληπτών κατά της Εθνικής Τράπεζας και 350 δανειοληπτών κατά της Alpha Bank– για τον Δεκέμβριο του 2025, παρότι ο νόμος ορίζει ρητά πως η εκδίκαση θα πρέπει να προσδιοριστεί εντός 90 ημερών.
Ο Σύλλογος επίσης τονίζει ότι ο Άρειος Πάγος είναι το δικαστήριο που παράγει νομολογία …« γι’ αυτό συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο την ανάγκη να αποσταλούν προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ένωσης.
Το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο, απέφυγε την υποχρέωσή του να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο Δ.Ε.Ε για την ορθή ερμηνεία των διατάξεων της Οδηγίας 93/13, υποχρέωση που βασίζεται τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα, όσο και στο ενωσιακό δίκαιο.
Με αυτή του την παράλειψη, το δικαστήριο δεν απέδωσε δικαιοσύνη στους πληττόμενους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα, κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο κράτος δικαίου και στην εμπιστοσύνη των πολιτών ότι τυγχάνουν προστασίας από το δικαστικό σύστημα.
Αυτό το πλήγμα έρχεται να προστεθεί στην επισφαλή κατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα, όπως έχει επισημανθεί και από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία χρόνια.
Με αυτό το δεδομένο, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελία κατά της Ελλάδος, για παραβίαση του άρθρου 267 Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας».
Διαβάστε επίσης:
Νέο «όχι» του Αρείου Πάγου στους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο
«Όμηροι» του Αρείου Πάγου χιλιάδες δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου