ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Ο ανταγωνισμός στις τηλεπικοινωνίες έχει κορυφωθεί, ιδίως μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ ότι προωθεί επενδύσεις για τη διετία 2024-2026 ύψους 680 εκατ. ευρώ στο πεδίο των οπτικών ινών. Πράγμα που έχει φέρει σε… αμηχανία τους υπόλοιπους παρόχους, καθώς σκοπεύει να «μπει» σε περιοχές όπου ήδη περνούν οπτικές ίνες οι Big 3.
Όπως φαίνεται, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Nova, η οποία προχωράει λίγο πιο αργά από ΟΤΕ και Vodafone στη διείσδυση των δικών της οπτικών ινών, με αποτέλεσμα να νιώθει πίεση από την ΔΕΗ.
Η Nova ανακοίνωσε χθες ότι έχει ήδη καλύψει με υπερυψηλές ταχύτητες 1GB περίπου 64.000 σπίτια στη Θεσσαλονίκη. Κίνηση με την οποία η εταιρεία του Νίκου Σταθόπουλου μοιάζει να περνά στην… αντεπίθεση, καθώς και η ΔΕΗ ανακοίνωσε προ εβδομάδων ότι επιδιώκει να απλώσει το δίκτυο οπτικών ινών της μεταξύ άλλων και στη συμπρωτεύουσα.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω όσον αφορά τις υψηλές ταχύτητες ίντερνετ. Θέμα το οποίο συζητήθηκε διεξοδικά και με μεγάλη σαφήνεια στην πρόσφατη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους τέσσερις παρόχους.
Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο mononews, η Nova παρουσιάζει σχετική επιβράδυνση στις επενδύσεις συγκριτικά με τους υπόλοιπους παρόχους, κάτι που όπως λένε θα πρέπει να αλλάξει σύντομα, ειδικά από την στιγμή που οι βασικός μέτοχος κ. Νίκος Σταθόπουλος, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης. Καθώς, είναι πιο πιθανόν να πετύχει το ποσό που θέλει, εάν παρουσιάσει μια εταιρεία που είναι μπροστά από τον ανταγωνισμό και τρέχει σε σωστό χρόνο το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Η ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση, ως τέταρτος παίχτης που ήρθε να προστεθεί στους άλλους τρεις, φιλοδοξεί να παίξει καταλυτικό ρόλο, με το επενδυτικό πλάνο που ανακοίνωσε πρόσφατα να την βάζει δυνατά στο παιχνίδι, ενώ υπό προϋποθέσεις μπορεί να εξελιχθεί στον no2 πάροχο, πίσω μόνο από τον ΟΤΕ. Γεγονός που έχει θορυβήσει τη διοίκηση της Nova.
Το over built και οι παρεμβάσεις Παπαστεργίου
Πάντως, ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητούνται μεταξύ υπουργείου και παρόχων, είναι το θέμα του over built, δηλαδή της διείσδυσης οπτικών ινών σε μία περιοχή από περισσότερο από έναν πάροχο.
«Το overbuilt είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, καλή επικοινωνία και στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου με τους παρόχους προκειμένου να γίνουν όλα γρήγορα και σωστά» είχε επισημάνει προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας σε πάνελ συνεδρίου.
Μάλιστα από το υπουργείο προωθούνται δράσεις προκειμένου να τρέξουν πιο γρήγορα οι επενδύσεις σε οπτική ίνα. Η αρχή γίνεται ήδη με το voucher Smart Readiness, ένα έργο αξίας 100 εκατ. ευρώ, που προσφέρει οπτική ίνα σε σπίτια και πολυκατοικίες. Μία ακόμα παρέμβαση είναι το gigabit voucher αξίας 80 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο να εκτιμά ότι είναι ένα ακόμα όπλο στη μάχη της Ελλάδας στο δρόμο προς τις υπερυψηλές ταχύτητες.
Το επενδυτικό πλάνο
Ο ΟΤΕ παραμένει κυρίαρχος στη διείσδυση οπτικών ινών, με τον επερχόμενο CEO Κώστα Νεμπή να αναμένεται να συνεχίσει τη δραστηριότητα και να βάζει τον πήχη ψηλά, συνεχίζοντας το έργο του Μιχάλη Τσαμάζ.
Ο ΟΤΕ, έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο 3 δις. ευρώ μέχρι το 2027 ενώ πλέον η οπτική ίνα έχει φτάσει σε 1,331 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2023 και έχει εγκαταστήσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας.
Η Nova συνεχίζει το επενδυτικό πλάνο των 2 δις ευρώ που έχει ανακοινώσει, ωστόσο η διείσδυση σε οπτικές ίνες σύμφωνα με πηγές της αγοράς, προχωράνε με ηπιότερους ρυθμούς συγκριτικά με τον ΟΤΕ.
Έχει το 2ο μεγαλύτερο δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) στη χώρα, με 300.000 σπίτια και 52.000 κτίρια να έχουν ήδη εγκατάσταση, ενώ έχει πλάνο η οπτική ίνα να έχει φτάσει σε 1 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Η Vodafone έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και έχει κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.
Η ΔΕΗ στοχεύει μέχρι το 2025, οι οπτικές ίνες της να φτάσουν σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σύμφωνα δε με το κατασκευαστικό σχέδιο που ανακοίνωσε, πρόκειται να καλύψει περιοχές στις οποίες έχουν αναλάβει να επενδύσουν Vodafone και Nova, οι οποίες όμως προχωρούν με αργούς ρυθμούς τα πλάνα τους.
Στόχος είναι το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 και σε 1,7 εκατ. το 2025. Ενώ στοχεύει να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας.
Διαβάστε επίσης:
Τηλεπικοινωνίες: Η μάχη των τεσσάρων για το δίκτυο οπτικών ινών
Τι ζήτησε ο Παπαστεργίου από Τσαμάζ, Μπρουμίδη, Γεωργιόπουλο και Στάσση
ΟΤΕ: Πρόταση μείωσης τιμών χονδρικής έως και 28%
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα