Με το αμερικάνικο «Ozempic», το Zepbound της Eli Lilly να είναι σε έλλειψη στις ΗΠΑ, η εταιρεία ανακοίνωσε την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Γερμανία το οποίο θα συμβάλλει στην επάρκεια του φαρμάκου, που γνωρίζει εκρηκτική ζήτηση.
Το Zepbound το οποίο απευθύνεται σε παχύσαρκους και πετυχαίνει δραστική απώλεια βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις, καθώς όλο και περισσότεροι ασθενείς, παρά την υψηλή του τιμή, το αναζητούν.
Κόντρα φαρμακοβιομηχανιών
Το εργοστάσιο της Eli Lilly θα λειτουργήσει το 2027 στην Φρανκφούρτη με στόχο να καλύψει τη ζήτηση σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
Η Eli Lilly κάνει αγώνα δρόμου με τη Novo Nordisk (Ozempic και Wegovy) για την κυριαρχία στην αγορά της απώλειας βάρους, καθώς οι δύο εταιρείες μπήκαν πρώτες σε αυτή και έχουν δει τα κέρδη τους και τις τιμές των μετοχών τους να έχουν εκτοξευτεί.
Μεγάλος κερδισμένος από την επένδυση της αμερικανικής εταιρείας είναι η Γερμανία, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εδώ και τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
«Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες – αν όχι τη μεγαλύτερη – μεμονωμένη επένδυση στη Γερμανία από φαρμακοβιομηχανία, από την εποχή της επανένωσης το 1990», είπε.
Τα σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας έχουν εκτοξεύσει τη δημοτικότητά τους στα ύψη τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα οι φαρμακοβιομηχανίες να έχουν αυξήσουν την παραγωγή. Τα στελέχη της Lilly δήλωσαν ότι δεν αναμένουν να είναι σε θέση να καλύψουν τη ζήτηση στις ΗΠΑ φέτος.
Επενδύσεις
Το γερμανικό εργοστάσιο θα παράγει το φάρμακο αλλά και τις συσκευές για την χορήγηση μέσω ένεσης του Zepbound, μία κατασκευή ιδιαίτερα πολύπλοκη.
Στην Ευρώπη, το φάρμακο της Lilly διατίθεται στην αγορά με την εμπορική ονομασία Mounjaro για τον διαβήτη.
Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει να επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ στο εργοστάσιο και να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης:
Ενέσεις για αδυνάτισμα: Γιατί δεν «δουλεύουν» σε όλους, το παράδειγμα του Ozempic
Κίνα: Τοπική φαρμακευτική εταιρεία ζητά έγκριση κυκλοφορίας για γενόσημο του Ozempic
Ozempic: Πόσο κοστίζει η παραγωγή του «χρυσού» φαρμάκου των 1.000 δολαρίων;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα