Ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τράπεζα της Ελλάδος είχε ο Τέλης Μυστακίδης, καιρό πριν ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το deal εξαγοράς της Αegean Baltic Bank.

Μπορεί οι υπογραφές για τον πλειοψηφικό έλεγχο του 68% της ΑBBank από τον διεθνούς εμβέλειας Έλληνα δισεκατομμυριούχο να έπεσαν την περασμένη Παρασκευή, αλλά ώς εποπτεύουσα αρχή η Τ.τ.Ε είχε πλήρη εικόνα για τη ροή των εξελίξεων.

1

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Τέλης Μυστακίδης έχει ήδη πάρει το πρώτο «πράσινο φως» από την Τράπεζα της Ελλάδος, που με βάση τους αρχικούς ελέγχους έχει εκφράσει την απόλυτα σύμφωνη γνώμη της.

Άλλωστε ο Greek billionaire με τα περιουσιακά στοιχεία 3,6 δισ. δολαρίων, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία του Forbes, μπορεί εύκολα να «δείξει το χρήμα». Αφού έχει επιλέξει να έχει για φορολογική του κατοικία την Ελλάδα.

Επόμενο βήμα για τον Τέλη Μυστακίδη είναι να λάβει το απαιτούμενο «Fit and Proper» σημαντικού μετόχου. Η εν λόγω εγκριτική διαδικασία, εκτός από την Τ.τ.Ε θέλει και την πιστοποίηση από την πλευρά του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Ο διεξοδικός έλεγχος του οικονομικού προφίλ του βασικού μετόχου απαιτεί συνήθως ένα εξάμηνο, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί  και παραπάνω χρονικό διάστημα.

Όπως και να ‘χει το «Fit and Proper» είναι αυτό που θα ανοίξει και τυπικά τον δρόμο για την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Η οποία και θα επιφέρει την «αλλαγή σκυτάλης» στη ναυτιλιακού προσανατολισμού Αegean Baltic Bank, που μετρά 22 χρόνια ευδόκιμης παρουσίας στην ελληνική αγορά.

Για να φτάσει βέβαια να «κλειδώσει» το deal  χρειάστηκε να παρέλθει 16μηνο χρονικό διάστημα, με πυκνές διεργασίες, παρασκηνιακές επαφές, αλλά και ανατρεπτικές καταστάσεις που έδειχναν ότι η συζητούμενη συμφωνία θα πάει «στα βράχια».

Ο ρόλος Τομάζου και η συνάντηση Μυστακίδη-Τσάκου

Πρόσωπο καθοριστικής σημασίας για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να βρεθεί η τελική λύση ήταν ο Άλεκ Τομάζος. Εφοπλιστής και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Τέλη Μυστακίδη, με τον οποίο έχει και ορισμένες κοινές μπίζνες.

Ο Άλεκ Τομάζος διαμόρφωσε το κατάλληλο πλαίσιο έτσι ώστε να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής με τον εφοπλιστή Νίκο Τσάκο. Του οποίου επίσης η οικονομική επιφάνεια είναι εξαιρετικά σημαντική.

Ο Νίκος Τσάκος μαζί με τον εφοπλιστή Γιάννη Κούστα, μέσω της κοινής τους εταιρείας Costanus Limited που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου, κατείχαν από το 2008 το 48% της ΑBBank.

Ωστόσο, όπως φάνηκε στην πορεία των χρόνων η «χημεία» τους δεν ταίριαξε με αυτήν του πάντα απρόβλεπτου και «δύσκολου» Θόδωρου Αφθονίδη. Ιδρυτή, διευθύνοντα συμβούλου, αλλά και μεγαλομετόχου της τράπεζας με ποσοστό 41%.

Οι πρώτες κινήσεις για την παραχώρηση πλειοψηφικού μεριδίου της ΑΒΒank χρονολογούνται από τον Δεκέμβριο του 2022. Ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία, με την πλευρά Τσάκου-Κούστα να εκδηλώνουν την πρόθεσή τους για πλήρη αποεπένδυση και την πλευρά Αφθονίδη να παραχωρεί ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 5%.

Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος

Τα σχήματα των «μνηστήρων» που εκδήλωσαν ενδιαφέρον ήταν δύο. Αυτό του Greek billionaire κι άλλο ένα με επικεφαλής τον εφοπλιστή Νίκο Μουνδρέα.

Εξ αρχής ο Τέλης Μυστακίδης ήταν εκείνος που «πήρε κεφάλι», αλλά οι διαπραγματεύσεις έμειναν στη μέση, καθώς ο Νίκος Τσάκος διαφοροποίησε τη στάση του.

Θέλοντας αρχικά να διακρατήσει ένα κομμάτι από το δικό του μερίδιο. Ενώ στη συνέχεια, τον περσινό Αύγουστο, έκανε την έκπληξη θέλοντας να αποκτήσει εκείνος τον πλειοψηφικό έλεγχο της τράπεζας. Μάλιστα ζητήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος να δοθεί η έγκριση προκειμένου η Costanus Limited να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής στην ABBank, από το 48% στο 55%.

Τα κρίσιμα ποσοστά και ο Αφθονίδης

Στην πορεία του χρόνου οι καταστάσεις διαφοροποιήθηκαν εκ νέου, καθώς άρχισε να αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον από την πλευρά Μυστακίδη. Του οποίου η συνάντηση με τον Νίκο Τσάκο ήταν καταλυτική για την πορεία του deal.

Καθώς συμφωνήθηκε να πουληθεί στον Τέλη Μυστακίδη το μερίδιο που αναλογεί στον Γιάννη Κούστα (24%), ενώ ο Νίκος Τσάκος θα διατηρήσει για λογαριασμό του το υπόλοιπο της μετοχικής θέσης (24%) στην τράπεζα.

Επόμενος κρίκος στην αλυσίδα των κρίσιμων επαφών του Άλεκ Τομάζου, ήταν να αποσπάσει τη σύμφωνη γνώμη του 78χρονου σήμερα Θόδωρου Αφθονίδη. Που θα έπρεπε να αποδεχθεί να περάσει ο ευρύτερος πλειοψηφικός έλεγχος της τράπεζας στον Τέλη Μυστακίδη.

Χρειάστηκαν αρκετές προσπάθειας για να κλειδώσει και αυτή η παράμετρος, για την οποία είχε θετική συμβολή και ο γιός του ιδρυτή Τάσος Αφθονίδης, εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της τράπεζας.

Με την υπάρχουσα συμφωνία στο χαρτοφυλάκιο Αφθονίδη, πέρα από το δικό του 41%, ομαδοποιείται κι άλλο ένα 4%. Από το οποίο το 2% προέρχεται από τη συμμετοχή του συνιδρυτή της τράπεζας και σημερινού Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Κωνσταντίνου Χατζηπαναγιώτη. Ενώ το υπόλοιπο  2%  αφορά θέσεις ορισμένων άλλων μετόχων.

Από το συγκεκριμένο αυτό μετοχικό «πακέτο» πωλείται στον Τέλη Μυστακίδη το 17%, ενώ στον Θόδωρο Αφθονίδη μένει το 28%. Στην πράξη όμως ο ιδρυτής της τράπεζας έχει μόνο το 8%, αφού τα δικαιώματα ψήφου του υπολοίπου 20% έχει συμφωνηθεί να περάσουν στον έλεγχο Μυστακίδη. Η εν λόγω «κλειδωμένη» συμφωνία δεν ανάγεται φυσικά στη «χρυσή μετοχή», καθώς στην προκειμένη περίπτωση αφορά το έλεγχο ενός μπλοκ δικαιωμάτων ψήφου και όχι μία και μόνο μετοχή, που δίνει το πλειοψηφικό πλεονέκτημα στον κάτοχό της.

Με υπεραξίες 110% αποχωρεί η τριάδα του Orasis fund

Πέραν τούτων ακόμη μια κομβικής σημασίας παράμετρος για την τελική έκβαση του deal, ήταν το 7% της τράπεζας που εδώ και περίπου 6 χρόνια βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο του fund Orasis του Τζορτζ Έλλιοτ, καθώς επίσης και σε αυτά των δύο πελάτων του. Των επενδυτικών σχημάτων  Chenavari και Serengeti.

Το fund είχε εκδηλώσει την πρόθεση αποεπένδυσης, κινούμενο ανεξάρτητα από τις διεργασίες στην τράπεζα. Mάλιστα τον Μάρτιο της περσινής χρονιάς είχε προχωρήσει σε option για την παραχώρηση του 7% στον Μάριο Ηλιόπουλο της ακτοπλοϊκής Seajets, του οποίου ο μετοχικός ακτιβισμός στην περίπτωση της ΜIG, του απέδωσε σημαντικές υπεραξίες.

Ωστόσο για το ποσοστό αυτό οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΑBBank ήταν εκείνοι που είχαν το προτιμησιακό δικαίωμα, το οποίο και ενεργοποιήθηκε στην παρούσα φάση. Έτσι το 7% κατέληξε σχεδόν εξ ημισείας στην εταιρεία των Τσάκου-Κούστα και το χαρτοφυλάκιο Αφθονίδη, προκειμένου όπως προβλέπει το deal, το ποσοστό αυτό να καταλήξει στον Τέλη Μυστακίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες το fund Orasis και οι δύο πελάτες τους παραχώρησαν τις μετοχές έναντι 63 ευρώ τη μία, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στα 9,3 εκατ. ευρώ. Αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος κτήσης ήταν στα 30 ευρώ ανά μετοχή, η έξοδός τους από την τράπεζα γίνεται με υπεραξίες 110%… Χωρίς να περιλαμβάνονται τα μερίσματα που έχουν εισπραχθεί.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό οτι στην όλη αρχιτεκτονική του deal, αυτή ήταν η πρώτη συναλλαγή, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν όταν δοθεί η έγκριση του «Fit and Proper». Η άμεση καταβολή μετρητών ήταν και ο λόγος που η παραχώρηση του 7% έγινε στο 0,965 της καθαρής θέσης της τράπεζας έναντι του 1,1 που προβλέπει η συμφωνία εξαγοράς των υπολοίπων ποσοστών.

Tι αποκτά ο Τέλης Μυστακίδης

Στο τέλος της ημέρας ο Τέλης Μυστακίδης θα έχει αποκτήσει το 48% της τράπεζας (το 24% από τον Κούστα, το 17% από τον Αφθονίδη και το 7% από το πλέγμα του Orasis fund), ενώ με την προσθήκη του 20% των δικαιωμάτων ψήφου θα φτάσει να ελέγχει το 68% της ΑΒΒank.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μετοχικό σχήμα με ένα μικρό ποσοστό θα βρεθεί και ο εφοπλιστής Άλεκ Τομάζος, που εκτός του ότι διαχειρίστηκε επιτυχώς τις «ειδικές αποστολές» που απαιτούσε το deal εξαγοράς, είναι και το alter ego του Τέλη Μυστακίδη.

Κρίνοντας από τα στοιχεία του περσινού 9μηνου τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας που διαθέτει 2.110.000 μετοχές είναι 137,7 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια η συνολική αξία του deal (σε 1,1 φορές την καθαρή θέση) να ανέρχεται σε 151,1 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτά η πώληση του 24% του Γιάννη Κούστα κοστολογείται στα 36,4 εκατ. ευρώ, ενώ για την πλευρά Αφθονίδη η πρωτογενής δική του παραχώρηση (13%) αντιστοιχεί σε 19,7 εκατ. ευρώ, και η επιπρόσθετη (4%) σε 6,1 εκατ. ευρώ. Επ’ αυτών ενδεχομένως να υπάρξουν αναπροσαρμογές, αναλόγως με το πώς θα έχουν διαμορφωθεί τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας, όταν γίνουν οι συναλλαγές.

Μέχρι τότε η σημερινή διοικητική ομάδα θα παραμείνει στη θέση της καθώς έχει την εμπιστοσύνη του Τέλη Μυστακίδη. Στα μελλοντικά σχέδια του οποίου είναι μια μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, που θα αναβαθμίσει τη θέση της τράπεζας στην ελληνική αγορά.

Η ΑBBank έκανε την τελευταία αύξηση κεφαλαίου τον Μάρτιο του 2008, όταν και συγκέντρωσε 56,133 εκατ. ευρώ. Στα χρόνια της κρίσης έμεινε αλώβητη, χωρίς ανάγκες για ανακεφαλαιοποιητικές ΑΜΚ, γεγονός που αν μη τι άλλο πιστώνεται στην αποτελεσματική διοίκηση Αφθονίδη.

Στην ίδρυση της τράπεζας στα τέλη του 2022 η Γερμανική HSH Nordbank είχε το 51% με τον Θόδωρο Αφθονίδη και τους άλλους Έλληνες μετόχους να κατέχουν το 49%. Το 2007 η Γερμανική τράπεζα πούλησε το 36% στον Αφθονίδη.

Η κεφαλαιακή αύξηση του 2008 έγινε με παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων και καλύφθηκε από τη General Electric Capital ,με τη συμμετοχή και των Τσάκου-Κούστα. Οι οποίοι στη συνέχεια πήραν και το μερίδιο της G.E, αλλά και τη θέση που είχε απομείνει στην ΗSH.

Aκολούθησαν και ορισμένες άλλες ανακατάξεις, όπως η πώληση του 7% από τους Αφθονίδη και Χατζηπαναγιώτη στην τριάδα του Orasis fund, έως ότου διαμορφωθούν οι τελευταίες μετοχικές ισορροπίες.

Διαβάστε επίσης:

Τι συμβαίνει με τις μετοχές των εταιρειών πληροφορικής

Τράπεζες: Τα business plan Καραβία, Μεγάλου, Ψάλτη, Μυλωνά για τα νέα δάνεια

Δίκη Folli Follie: «Πόντιοι Πιλάτοι» ο Δημήτρης και ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – Τι είπαν στις απολογίες τους