Είναι χειρόγραφο, γραμμένο και υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα, φέρει και τις σημειώσεις του ακόμη, πάνω στο κείμενο και στη δημοπρασία, όπου πρόκειται να διατεθεί από τον οίκο Sotheby’s της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο ενδέχεται να φθάσει τα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Πολύ απλά, γιατί πρόκειται για ένα βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ (1859- 1930),  το διάσημο «Σημάδι των Τεσσάρων» με ήρωα φυσικά τον Σέρλοκ Χολμς. Ένα εξαιρετικά σπάνιο κομμάτι της λογοτεχνικής ιστορίας δηλαδή, που προσφέρει μια μοναδική ματιά στη συγγραφική διαδικασία του σπουδαίου μυθιστοριογράφου.

1

Το χειρόγραφο προέρχεται από τη συλλογή του Ρόντνι Σουόντκο  (The Library of Dr. Rodney P. Swantko) γιατρού χειρούργου από το Σικάγο και παθιασμένου συλλέκτη, γνωστού  για την εξαιρετική βιβλιοθήκη του, σπάνιων και σημαντικών βιβλίων.  Ειδικά το βιβλίο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ εξάλλου, με χρονολόγηση 1889 είναι ένα από τα ελάχιστα χειρόγραφα μυθιστορήματα του συγγραφέα, που εξακολουθούν να φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές. Κατόπιν αυτού ο οίκος  το αποκαλεί «το πιο σημαντικό χειρόγραφο του Ντόιλ που βγήκε ποτέ σε δημοπρασία».

Συγκεκριμένα η πώληση θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Βιβλίου του Sotheby’s μεταξύ 11 και 26 Ιουνίου με εκτίμηση από 800.000 ως 1,2 εκατ. δολάρια. Και αν επιτευχθεί ο στόχος, θα ξεπεράσει κατά πολύ το τρέχον ρεκόρ για χειρόγραφο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, που είχε σημειωθεί  για ένα μόνον φύλλο χειρογράφου από το «Λαγωνικό των Μπάσκερβιλ» (1902), το οποίο πουλήθηκε για 423.000 δολάρια στις δημοπρασίες Heritage το 2021.

Το χειρόγραφο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ  «Το Σημάδι των Τεσσάρων»
Το χειρόγραφο μυθιστόρημα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ  «Το Σημάδι των Τεσσάρων»

Η παραγγελία και ο  Όσκαρ Ουάιλντ      

«Το Σημάδι των Τεσσάρων», το δεύτερο μεγάλου μήκους μυθιστόρημα με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς παραγγέλθηκε από το περιοδικό Lippincott’s Monthly της Φιλαδέλφειας το 1889, ενώ ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ εξακολουθούσε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού στο Πόρτσμουθ. Το χειρόγραφο περιλαμβάνει μάλιστα, τις επεξεργασίες, που έγιναν με μαύρο μελάνι από τον συγγραφέα, καθώς και σημειώσεις με μολύβι από τον Τζ.Μ. Στόνταρτ, τον επιμελητή του περιοδικού, κατά την προετοιμασία του μυθιστορήματος, που θα κυκλοφορούσε στην Αμερική με αμερικανική ορθογραφία.

Ο Στόνταρτ είχε κάνει  παραγγελία στον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο Λάνγκαμ Οτέλ του Λονδίνου, όπου είχε παρευρεθεί επίσης ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο οποίος συμφώνησε τότε να γράψει για το περιοδικό το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» (1890). Αργότερα μάλιστα, ο Ντόιλ θυμήθηκε σε ένα γράμμα του το συγκεκριμένο δείπνο, γράφοντας: «Είμαι περίεργος να δω το μυθιστόρημα του Όσκαρ Ουάλντ.  Ελπίζω να βγει καλό. Είναι σίγουρο ότι είναι έξυπνο, αλλά η τέχνη της αφήγησης είναι κάτι περισσότερο από αυτό».

Το χειρόγραφο υπογράφεται δύο φορές από τον συγγραφέα και συνοδεύεται στη δημοπρασία από μία συλλογή επιστολών ανάμεσα σε εκείνον και τον επιμελητή του, οι οποίες   παρακολουθούν την εξέλιξη του βιβλίου. Σε αυτές τις επιστολές ο Ντόιλ επαινεί την ποιότητα της εκτύπωσης της έκδοσης και αναφέρει, πόσο χαρούμενος είναι με τις εικονογραφήσεις, που το συνοδεύουν.

Η υπογραφή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο τέλος του βιβλίου «Το Σημάδι των Τεσσάρων»
Η υπογραφή του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο τέλος του βιβλίου «Το Σημάδι των Τεσσάρων»

Οι δωρεές του συλλέκτη

«Το σύνολο παρέχει ένα πλούσιο υλικό, που αφορά την προετοιμασία παρουσίασης και υποδοχής του Σέρλοκ Χολμς από το αμερικανικό κοινό, εδραιώνοντας την κληρονομιά του στο πάνθεον των μεγάλων χαρακτήρων της λογοτεχνίας», όπως δηλώνει ο Ρίτσαρντ  Όστιν, παγκόσμιος επικεφαλής βιβλίων και χειρογράφων του του Sotheby’s.

Όσο για τον συλλέκτη Ρόντνι Σουόντκο, ο οποίος πέθανε το 2022 σε ηλικία 82 ετών είχε κάνει πολλές και σημαντικές δωρεές βιβλίων της συλλογής του για φιλανθρωπικούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένου του υπογεγραμμένου  χειρογράφου  του «Σικάγο» (1914), ενός ποιήματος του Καρλ Σάντμπουργκ , που δωρίστηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Σικάγου.

Το εξώφυλλο το βιβλίου
Το εξώφυλλο το βιβλίου

Στη δημοπρασία πάντως, θα διατεθούν περισσότερα από 40 σπάνια βιβλία και χειρόγραφα από τη συλλογή του, μεταξύ των οποίων και ένα αντίγραφο παρουσίασης του «A Christmas Carol» (1843) του Τσαρλς Ντίκενς, που  επιγράφεται από τον συγγραφέα δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της νουβέλας.

Παρουσιάζονται επίσης οι πρώτες εκδόσεις του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι» (1925) και του Λίμαν Φρανκ Μπάουμ «Ο θαυμάσιος μάγος του Οζ» (1900. Ενώ  του Έντγκαρ Άλαν Πόου «Ταμερλάνος και Άλλα Ποιήματα» (1827), που θεωρείται μια από τις πιο σπάνιες, πρώτες εκδόσεις της  αμερικανικής λογοτεχνίας  αναμένεται να πουληθεί για 400.000–600.000 δολάρια.

Στη δημοπρασία τέλος, διαθέσιμο θα είναι και  το αρχικό σχέδιο, που είχε φιλοτεχνήσει ο Σίντνεϊ Πάτζετ –εικονογράφος  των ιστοριών του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ με τον Σέρλοκ Χολμς – με τίτλο «Ο θάνατος του Σέρλοκ Χολμς» για το διήγημα «Το τελευταίο πρόβλημα» (1893).

Διαβάστε επίσης

«Πρόσωπο με πρόσωπο» – Τα πορτρέτα Φαγιούμ και ο ελληνιστικός πολιτισμός σε έκθεση

Συλλογή Γιώργου Οικονόμου: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο της Ντάνα Σουτς