ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Βροχή πέφτουν τα πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης σε επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία. Την Πέμπτη στο στόχαστρο βρέθηκαν άλλες 13 επιχειρήσεις, στις οποίες έπεσαν «καμπάνες» ύψους 1,38 εκατ. ευρώ και έπεται συνέχεια.
Συνολικά από το 2023 μέχρι τώρα έχουν επιβληθεί πάνω από 16 εκατ. ευρώ πρόστιμα με την πλειοψηφία αυτών να αφορά την παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους.
Συνδυαστικά με τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και δη τα πρόσφατα μέτρα που αφορούν στον περιορισμό των προσφορών, στο τρίμηνο μπλόκο για τα προϊόντα που ανατιμώνται ή το πλαφόν στα βρεφικά γάλατα, οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, όπου παραβιάζεται η νομοθεσία, αποτελούν την αιχμή της συνολικής πολιτικής κατά της ακρίβειας.
Και μπορεί ο υπουργός Κώστας Σκρέκας να έχει συνδέσει το όνομά του με τα πρόστιμα σε πολυεθνικές αλλά αποδεικνύεται ότι το μέτρο δεν μπλοκάρει τελικά τις ανατιμήσεις και εταιρείες στις οποίες έχει πέσει βαρύς ο πέλεκυς προχωρούν σε αυξήσεις κάποιων προϊόντων κάτι άλλωστε που δεν συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας.
Οι ανατιμήσεις
Όπως για παράδειγμα η Ελαϊς Unilever Ελλάς, από τις πρώτες πολυεθνικές που έπεσε το ανώτατο πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ για παραβίαση του άρθρου που αφορά στην περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, προχωρά σε αυξήσεις κάποιων προϊόντων εντός του Απριλίου.
Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που έχει κοινοποιήσει στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων και τους οποίους έχει στη διάθεσή του το mononews οι ανατιμήσεις αφορούν σε προϊόντα που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες των αποσμητικών και των after shave.
Οι αυξήσεις που θα εφαρμοστούν από τις 15 Απριλίου αφορούν σε προϊόντα Dove και κυμαίνονται από 1,81% (6 κωδικοί), 1,99% (3 κωδικοί), 3,37% (16 κωδικοί), 3,43% (16 κωδικοί), 3,75% (11 κωδικοί) ενώ τέσσερις κωδικοί αυξάνονται κατά 9,13% και ένα προϊόν κατά 12,19%.
Σε ανατιμήσεις έχει προχωρήσει άλλη μια θυγατρική πολυεθνικής η Jacobs Douwe Egberts Gr ΕΠΕ, στην οποία τον περασμένο Νοέμβριο έπεσε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που έχει στείλει στα σούπερ μάρκετ και έχει στη διάθεσή του το mononews, έχει προχωρήσει από την 1η Απριλίου σε ανατιμήσεις. Πρόκειται για αυξήσεις σε 23 κωδικούς προϊόντων καφέ τύπου εσπρέσο και καπουτσίνο αλλά και ρόφημα σοκολάτας. Οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 0,9% και φτάνουν μέχρι 6,7% και σύμφωνα με την ενημέρωση που κάνει η εταιρεία στους πελάτες της, οι ανατιμήσεις είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης του καφέ.
Γνωστοποιεί δε ότι για τους συγκεκριμένους κωδικούς δεν θα υπάρχει προωθητική δραστηριότητα από 1 Απριλίου έως 30 Ιουνίου.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ο κάθε προμηθευτής θα ασκήσει την τιμολογιακή του πολιτική και προφανώς αν υπάρχει αύξηση του κόστους είτε της πρώτης ύλης ή της τιμής εισαγωγής και δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό της, θα περάσει στην κατανάλωση.
Ο πληθωρισμός τροφίμων
Πέρα από τους ελέγχους, το αν τα μέτρα που εφαρμόζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι αποτελεσματικά αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου. Στις 10 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφίμων για τον Μάρτιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των μέτρων Σκρέκα.
Ο πληθωρισμός τροφίμων τον Φεβρουάριο επιβραδύνθηκε στο 6,7% ενώ με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ ο πληθωρισμός στα προϊόντα των σουπερμάρκετ τον Φεβρουάριο, έτρεξε με 2,75%. Από την έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που γίνεται αποκλειστικά στο κανάλι των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ η συγκράτηση του δείκτη εξέλιξης τιμών αλυσίδων σουπερμάρκετ τον Φεβρουάριο 2024 δείχνει ότι ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σουπερμάρκετ είναι της τάξης του 2,75%, έναντι 3% τον Ιανουάριο.
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: τυροκομικά (-3,70%), γαλακτοκομικά (-3,39%), χαρτικά, καλλυντικά & είδη προσωπικής υγιεινής (-1,22%), είδη μίας χρήσης (-0,37%), αυγά & βούτυρα (-0,10%). Μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: τροφές και είδη για κατοικίδια (+11,2%), νερά και αναψυκτικά (+11,2%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (+7,46%), μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+6,78%), ξηροί καρποί και σνακ (+6,67%).
Διαβάστε επίσης
Πρόστιμα €1.380.000 σε 13 επιχειρήσεις για αθέμιτη κερδοφορία
Πρόστιμο 120.000 ευρώ και διακοπή λειτουργίας e-shop
Τι κέρδη είχαν οι πολυεθνικές που «έφαγαν» πρόστιμα από το υπουργείο Ανάπτυξης