• Top Stories

    Κινέζος στο Συμβούλιο Εφετών: «Οι ΗΠΑ μου έστησαν παγίδα. Μην με εκδώσετε»

    Τράπερ


    Δεν είναι κατάσκοπος αλλά θύμα της παγίδας που του έστησαν οι Αμερικανοί, υποστήριξε ο Κινέζος Wu Tian Min ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών, όπου συζητήθηκε το αίτημα έκδοσής του στις ΗΠΑ.

    Τον εκζητούν για τα αδικήματα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας σε συνδυασμό με κατασκοπεία, της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απόπειρας εξαγωγής ειδών αμυντικού εξοπλισμού.

    «Εταιρεία – παγίδα»

    Ο 52χρονος μέχρι πέρυσι εργαζόταν ως τεχνικός σε εταιρεία πληροφορικής αλλά όπως είπε στους δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, τα τελευταία 4 χρόνια οι Αμερικανοί του έστησαν παγίδα, προσπαθώντας να τον προσεγγίσουν μέσω μιας αμερικανικής εταιρείας. Τελικά πριν από λίγους μήνες τον έπεισαν να έρθει στην Αθήνα για να βρει και να ελέγξει για λογαριασμό τρίτου προσώπου την αγορά μιας κεραίας μέγιστης εμβέλειας.

    «Δεν θα αγόραζα εγώ την κεραία. Θα πληρωνόμουν μόνο για αυτό το ταξίδι μου», υποστήριξε ο Κινέζος.

    Ο 52χρονος ζήτησε να μην εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διότι, «αν και αθώος, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 80 ετών, ο ίδιος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ενώ ο υπέργηρος πατέρας του τον έχει μεγάλη ανάγκη».

    Ο συνήγορος του, Όμηρος Ζέλιος, υποστήριξε στην τοποθέτησή του ότι στο αμερικανικό αίτημα δεν προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της κατασκοπείας, ότι δεν υπήρξε καμία τετελεσμένη συναλλαγή, ενώ για ένα πιθανό αδίκημα, αυτό της παράβασης του νόμου περί όπλων, αυτό τελέστηκε στην Ελλάδα και θα έπρεπε να του είχε ασκηθεί εδώ ποινική δίωξη.

    Η σύλληψη

    Ο Wu Tian Min συνελήφθη τον περασμένο Απρίλιο μετά από νότα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο 52χρονος, ενεργώντας ως εκπρόσωπος αμερικάνικης ναυτιλιακής εταιρείας, προσπάθησε να βρει και να αγοράσει μία κεραία μέγιστης εμβέλειας, η οποία φέρεται να έχει τη δυνατότητα να υποκλέπτει διαβαθμισμένα στρατιωτικά μηνύματα και να τα αποκωδικοποιεί.

    Μετά από σήμα της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Ελληνες αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις κινήσεις του Κινέζου στην Αθήνα και τον συνέλαβαν την ώρα που έβγαινε από πολυτελές ξενοδοχείο μετά τη συνάντηση που φέρεται να είχε με τους ανθρώπους από τους οποίους θα αγόραζε την κεραία.

    Η εισαγγελέας του Συμβουλίου Ευγενία Κυβέλου επιφυλάχθηκε να προτείνει για την ικανοποίηση ή την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης προκειμένου να μελετήσει τους νομικούς ισχυρισμούς του εκζητουμένου.

    Η αγόρευσή της αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Μαΐου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για τη «μπλε φάλαινα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις για τον Γιάννο Παπαντωνίου: Η Δικαιοσύνη δέσμευσε λογαριασμούς και ακίνητά του

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣτΕ: Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο ιδρυτικός νόμος για το ΑΑΔΕ ζητούν οι συνδικαλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ